ΤΟΠΙΚΑ

Πόλος ανάπτυξης η Θεσσαλία

πόλος-ανάπτυξης-η-θεσσαλία-851206

«Η περιφέρεια της Θεσσαλίας μπορεί να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης. Με εκσυγχρονισμό της παραγωγής, εισαγωγή νέων τεχνολογιών, προώθηση ποιοτικών και καινοτομικών προϊόντων. Είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια σας. Θα μας βρείτε δίπλα σας στην προσπάθεια να πάμε την Ελλάδα ακόμα πιο μπροστά, ακόμα πιο ψηλά, ακόμα πιο δυνατά. Η κυβέρνηση εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς προωθώντας το δεύτερο κύκλο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων».
Αυτά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, χθες το μεσημέρι, από τα Τρίκαλα, ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, μιλώντας στην εκδήλωση «Έρευνα, Καινοτομία και Ανάπτυξη στη Θεσσαλία», μια εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο του Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας.
Ο κ. Φώλιας τόνισε ιδιαίτερα πως η Θεσσαλία διαθέτει σημαντικά αστικά κέντρα, ανεπτυγμένες βιομηχανικές υποδομές στο ανατολικό κυρίως τμήμα της, σημαντική ακαδημαϊκή και ερευνητική υποδομή.
Ακολούθως ο κ. Φώλιας αναφερθεί στους στόχους του υπουργείου, λέγοντας:
Η πολιτική μας για τη Θεσσαλία στηρίζεται σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Αξιοποιούμε την πρωτογενή παραγωγή, δημιουργούμε νέες ερευνητικές υποδομές. Ο βασικός στόχος της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την προγραμματική περίοδο 2007-2013, όπως προσδιορίζεται από το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης, είναι η ανάδειξη της σε Δυναμικό Περιφερειακό Πόλο της Ελλάδας. Θέλουμε η Θεσσαλία να αποκτήσει διακριτή ποιοτική και τεχνολογικά καινοτόμο μεταποιητική, αγροδιατροφική, οικοτουριστική και πολιτιστική βασικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας, όπως τρόφιμα και ποτά, κλωστοϋφαντουργία, έπιπλο, βιοκαύσιμα».
Όσον αφορά στα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Πόλου αυτά σύμφωνα με τον κ. Φώλια είναι:
-Κοινοπραξίες Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή 31 επιχειρήσεων, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΤΕΙ Λάρισας, του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας, του ΚΕΤΑ Θεσσαλίας.
-Τεχνολογικές Πλατφόρμες -Τρόφιμα, Κλωστοϋφαντουργία, Βιοκαύσιμα- οι οποίες θα συμβάλουν στη διαμόρφωση σχεδίου στρατηγικής ατζέντας και πλαισίου εφαρμογής για τους συγκεκριμένους τομείς στη Θεσσαλία.
-Ανάπτυξη βασικών υποδομών του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας στο Βόλο, τη Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα
-Μεταφορά τεχνολογίας στον τομέα του επίπλου, με στόχο την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Δημιουργία πέντε εταιρειών τεχνοβλαστών στους τομείς προτεραιότητας του ΠΠΚ-Θ, υπό την αιγίδα του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλίας.
– Επιμορφωτικές δράσεις σε τομείς προτεραιότητας του Πόλου στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, ώστε τα αποτελέσματα του έργου να αξιοποιηθούν από όλους τους εν δυνάμει χρήστες στη Θεσσαλία.
-Οριζόντιες δράσεις για την προβολή και δικτύωση του Πόλου, το σχεδιασμό της βιωσιμότητας του και τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα περιλάμβανε παρουσίαση του ΚΕΤΕΑΘ από τους Διευθυντές των τεσσάρων Ινστιτούτων Καθηγητές κ.κ. Ν. Αράβα, Κ. Κίττα, Γ. Κουτεντάκη, Κ. Μαλίζο, τους στόχους του Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας Θεσσαλίας , από τους καθηγητές κ.κ. Η. Χούστη και Ι. Βασάλο, η καινοτομία στη Θεσσαλία, από τον καθηγητή κ. Γ. Πετράκο, παρουσίαση της Τεχνολογικής Πλατφόρμας “Βιοκαύσιμα” , από τον κ. Ν. Λιάπη, παρουσίαση της Τεχνολογικής Πλατφόρμας “Τρόφιμα – Ποτά” από τον καθηγητής κ. Κ. Κίττα, παρουσίαση της Τεχνολογικής Πλατφόρμας “Κλωστοϋφαντουργία” από τον καθηγητής κ. Ν. Αράβα, όπως και παρουσίαση του Κέντρου Ιχνηλασιμότητας του ΚΕΤΕΑΘ, από τον Λέκτορα κ. Π. Δημητρόπουλο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου