ΤΟΠΙΚΑ

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΛΚΟΥ: Σκέτο… φαρμάκι ήταν γεώτρηση

στην-περιοχη-επισκοπησ-του-δημου-ιωλκ-851206

Σκέτο… φαρμάκι ήταν η γεώτρηση στο Δήμο Ιωλκού, στη θέση Άγιος Γεώργιος, πίσω από το λόφο της Επισκοπής, και οι αρμόδιοι έσπευσαν ασθμαίνοντες να διακόψουν τη γεώτρηση και να τη βγάλουν εκτός λειτουργίας.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης, που είναι φυσικό να προβληματίζει το Δήμο και τη Νομαρχία, είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μέσω της αρμόδιας Αντινομάρχη Υγείας Ντίας Βουβαλούδη έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα σχετική ανακοίνωση παρά την αργία του Σαββάτου για τις υπηρεσίες της ΝΑΜ.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της κ. Βουβαλούδη, «η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας (Διεύθυνση Υγείας), σε συνεργασία με το Δήμο Ιωλκού, διέκοψαν την υδροδότηση του Δήμου Ιωλκού από τη Γεώτρηση της Επισκοπής στις 1. 4. 2008 και θα σφραγιστεί επίσημα η γεώτρηση της Επισκοπής, αύριο Δευτέρα, 14 Απριλίου και ώρα 12 μ., γιατί εμφανίστηκε υπέρβαση στη χημική παράμετρο ΑS (αρσενικό)».
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη σοβαρότητα της κατάστασης ο Δήμος Ιωλκού ενημερώθηκε από το ιδιωτικό Χημικό Εργαστήριο με το οποίο συνεργάζεται εδώ και χρόνια η Δημοτική Αρχή, αρμόδια πηγή της οποίας σημείωσε ότι η υπέρβαση ήταν πολύ μεγάλη και ξεπερνούσε κατά πολύ, όπως είπε χαρακτηριστικά, την επιτρεπόμενη τιμή, που είναι 10 mg / lit . Αυτό δεν σημαίνει ότι η μακροπρόθεσμη χρήση του νερού, στο οποίο ανιχνεύονται ακόμη και μικρότερες τιμές αρσενικού, δεν είναι επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, καθώς είναι γνωστό ότι το αρσενικό είναι ισχυρό τοξικό και από τη βιβλιογραφία ενοχοποιείται ακόμη και για καρκινογενέσεις. Το ενθαρρυντικό στην υπόθεση της συγκεκριμένης γεώτρησης, που βρίσκεται πίσω από το λόφο της Επισκοπής και η οποία μπήκε σε λειτουργία επί Δημαρχίας Νέστορα Τσίρου μαζί με άλλη που είχε γίνει στην ίδια περιοχή, είχε πολύ μικρή παροχή με μόλις 15 κυβικά μέτρα να μπαίνουν ημερησίως στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου.
Αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα του αρσενικού είχε ανακινηθεί και πριν από 2 ½ μήνες όταν στο ειδικό τευχίδιο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού της ΔΕΥΑΜΒ διατυπώνονταν εγγράφως οι ανησυχίες της Διαδημοτικής Επιχείρησης για την ανίχνευση ποσοτήτων αρσενικού στις γεωτρήσεις του κάμπου. Τότε η Διαδημοτική Επιχείρηση είχε σπεύσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με το σκεπτικό ότι το τελικό μίγμα του νερού των γεωτρήσεων του κάμπου και του πηγαίου από το οποίο υδροδοτείται το Πολεοδομικό Συγκρότημα δεν εγκυμονούν κανένα κίνδυνο για τους καταναλωτές. Από τότε όμως η ΔΕΥΑΜΒ έχει σφραγίσει τουλάχιστον μία « ύποπτη» γεώτρηση στην περιοχή του κάμπου.

Λύματα
στον Ξηριά
Εξάλλου χθες το μεσημέρι αφροί εμφανίστηκαν στα νερά που χύνονται τις τελευταίες μέρες στο χείμαρρο Ξηριά εξαιτίας των τελευταίων βροχοπτώσεων στον κάμπο. Οι αφροί είναι πολύ πιθανόν να προέρχονται από ανεξέλεγκτη απόρριψη των λυμάτων κάποιας βιομηχανίας της Λάρισας που όδευσαν μέσω της σήραγγας της Κάρλας προς τον Ξηριά και από εκεί στον Παγασητικό. Η Δημοτική Αρχή Αισωνίας ειδοποίησε τη ΔΕΥΑΜΒ, υπάλληλοι της οποίας πήραν δείγματα για να διαπιστώσουν τη χημική σύστασή τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου