ΤΟΠΙΚΑ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: Εθισμένο το 8,4% των εφήβων της Θεσσαλίας

διαδικτυο-εθισμένο-το-84-των-εφήβων-της-851206

Ο εθισμός των νέων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι ανησυχητικές διαστάσεις του προβλήματος που μεταφράζεται τοπικά σε ποσοστό 8,4% και η επισήμανση ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει Νομοσχέδιο για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, ήταν τα δύο βασικά σημεία αναφοράς της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας. Την χθεσινή ημερίδα που είχε ως θέμα “Κατάχρηση του υπολογιστή και του Διαδικτύου-Εξάρτηση και ηλεκτρονικό έγκλημα” συνδιοργάνωσαν το Αντιναρκωτικό Μέτωπο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου και ομιλητές ήταν οι κ.κ.: Αδρακτάς Π., πρόεδρος Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας Βουλής, Καφετζής Δ., διευθυντής Μονάδας Εφηβικής Υγείας, Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», Σιώμος Κ., Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, Σφακιανάκης Εμμ., προϊστάμενος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και Βολιώτης Αναστάσιος, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Β. Ντακούμης, Κοινωνιολόγος – Γραμματέας Αντιναρκωτικού Μετώπου.
Στη μάστιγα της εξάρτησης των νέων από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το διαδίκτυο, καθώς και στο ηλεκτρονικό έγκλημα, αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Μετώπου κ. Γ. Σούρλας, o oποίος κήρυξε την έναρξη της ημερίδας, που, όπως τόνισε, “αποτελεί την απαρχή μιας εκστρατείας ενημέρωσης, που θα συμβάλλει τόσο τοπικά, όσο και κεντρικά στην αντιμετώπιση του υπαρκτού πλέον προβλήματος”. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “το πρόβλημα από την εξάρτηση των νέων και των εφήβων από την κατάχρηση του υπολογιστή και του Διαδικτύου από την εξάρτηση και το ηλεκτρονικό έγκλημα, έχει προσλάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Πρόκειται για μία μάστιγα που τείνει να καταστεί πιο επικίνδυνη ακόμη και από τα ναρκωτικά και άλλες εξαρτήσεις. Οι χρήστες αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας, παρουσιάζουν βίαιες ή και παραβατικές συμπεριφορές και είναι προφανές, προσέθεσε, ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αδιαφορία και ολιγωρία. Πρέπει να τεθούν σε εγρήγορση όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και να ληφθούν όλα τα μέτρα (νομοθετικά κ.ά.) για τον έλεγχο και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του επικίνδυνου αυτού φαινομένου. Για τους λόγους αυτούς απευθύνθηκα στην Επιτροπή ΄Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, προκειμένου να εξεταστεί διεξοδικά το πρόβλημα και να προτείνει λύσεις” κατέληξε.

Ανησυχητικά τα στοιχεία
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν οι ομιλητές της χθεσινής εκδήλωσης, αρχής γενομένης από τον κ. Αδρακτά, ο οποίος επεσήμανε ότι αναπτύσσονται αντίστοιχες δράσεις από “το Υπ. Οικονομικών με τη δημιουργία της Ομάδας Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια (DART), το ΥΠΕΠΘ με την ενσωμάτωση στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο ειδικής ιστοσελίδας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης μαθητών και γονέων, καθώς και με την ανάπτυξη ειδικών φίλτρων, μεθόδων και τεχνολογιών, όπως εκείνα που ακολουθούνται διεθνώς από εκπαιδευτικά δίκτυα προηγμένων χωρών”. Ο ίδιος επεσήμανε ότι “το Υπ. Δικαιοσύνης ετοιμάζει Νομοσχέδιο για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, ενώ παράλληλα θα συσταθεί διακομματική Επιτροπή για τη σύνταξη πορίσματος και την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και τη λήψη μέτρων από τα Αρμόδια Υπουργεία”.
Ο κ. Καφετζής αναφέρθηκε στα συμπτώματα της εξάρτησης από το διαδίκτυο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “το 53,4% των εφήβων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν το internet για περισσότερο από ένα χρόνο, το 26% κάνουν χρήση σε καθημερινή βάση, το 8% πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα. Τα συμπεράσματα της έρευνας, επεσήμανε ο ίδιος, είναι πως 1/100 εφήβους είναι εθισμένος, ενώ προκύπτει πως η ενασχόληση με το διαδίκτυο στο πλαίσιο του σχολείου αποδεικνύεται προστατευτικός παράγοντας έναντι της ανάπτυξης προβληματικής χρήσης”.
Ο κ. Σιώμος παρουσίασε τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα που διενήργησε η Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε εφήβους και των τεσσάρων θεσσαλικών πόλεων, αναφέροντας ότι “από τα ευρήματα της έρευνας συμπεραίνεται ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο εντοπίζεται στο 8,3% των εφήβων χρηστών του διαδικτύου, ποσοστό που είναι σημαντικά υψηλότερο από το 1% που παρατηρήθηκε σε αντίστοιχη έρευνα στον εφηβικό πληθυσμό των Αθηνών, γεγονός που αποδεικνύει πως η επαρχία αντιμετωπίζει σοβαρότερο πρόβλημα εθισμού”.
Ο κ. Σφακιανάκης επέστησε την προσοχή των γονέων “πριν προβούν σε αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή να συμφωνούν με τα παιδιά τους ως προς τους όρους της συχνότητας και των ωρών που θα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, να τοποθετούν τον Η/Υ σε κοινόχρηστο δωμάτιο, όπου υπάρχει πρόσβαση για όλα τα μέλη της οικογένειας και να έχουν καλή επικοινωνία με το παιδί, ώστε να γνωρίζουν πάντα αν βρίσκεται σε κάποιο σε κάποιο internet cafe”.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Βολιώτης υπογράμμισε, τέλος, ότι “το άρθρο 14 του Συντάγματος προστατεύει το δικαίωμα κάθε πολίτη να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει και την ελευθερία της άντλησης πληροφοριών ή ιδεών από κάθε προσιτό μέσο ενημέρωσης και της περαιτέρω μεταφοράς τούτων χωρίς κατ’ αρχήν η κρατική εξουσία να έχει δικαίωμα παρέμβασης. Η πληροφορία και εν κατακλείδι το διαδίκτυο αποτελεί μια από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου, που τον βοηθά να επεκτείνει τις γνώσεις του και έτσι να αναπτύσσει την προσωπικότητά του”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου