ΤΟΠΙΚΑ

Αμφισβητήσεις και προτιμήσεις

αμφισβητήσεις-και-προτιμήσεις-851206

Ξεδιπλώνω τους χάρτες μου, ανοίγω τα χαρτιά μου. συμπληρώνω και εξηγώ. Η δύσβατη πρώτη παράγραφος θα γίνει ένα, δύο, τρία μονοπάτια που θα χαίρεσαι να τα περπατάς, ξεχορταριασμένα, ολοκάθαρα, λαμπίκο – όμοια με καλντερίμια χωριών του Ανατολικού Πηλίου δυο-τρεις μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων από νεοεκλεγείσες δημοτικές αρχές…
Στην ενδεχόμενη παρατήρηση ότι οι σημερινοί καλεσμένοι μου – ο Κορδάτος, ο Στούρνας, ο Σκουβαράς – δεν είναι από τα πρώτα-πρώτα και πιο χαρακτηριστικά αναστήματα της Ζαγοράς – θα μπορούσα να ξεκινήσω με τον Καλλίνικο Γ΄, Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης (1713 – 1791), Ιωάννη Πρίγκο ( ) – ή και να διαλέξω ανάμεσα από μια πλειάδα διαλεχτών Ζαγοριανών – ευεργετών, ανθρώπων των γραμμάτων, μουσικοσυνθετών – απαντώ απλά: εδώ, σ΄ αυτές τις σελίδες, ποτέ δεν γράφω επιστημονικές μονογραφίες ή δοκίμια βασισμένα στην Ιστορία ή σε μια επιστήμη (Αρχαιολογία, Λαογραφία, Κοινωνιολογία, κ.ά.). Κάνω κάτι άλλο: συγκεντρώνω και καταθέτω υλικό, με τέτοιον τρόπο και τέτοια μέσα που, πρωτίστως, αποτελεί ένα ελκυστικό ανάγνωσμα για αναγνώστες που δεν έχουν εξειδικευμένα ενδιαφέροντα.
Έτσι και σήμερα. Οι τρεις καλεσμένοι μου ήταν πιο οικείοι, τα κείμενα που διέθετα γι’ αυτούς λίγο-πολύ άγνωστα, το ανάστημα και το παράδειγμα που άφησαν με τη ζωή και το έργο τους από εκείνα που έχουν κερδίσει το σεβασμό και την εκτίμησή μου. Ποια περισσότερα στοιχεία χρειάζονταν για να τα αναπαλαιώσω, να τα ρεγουλάρω και να τα αναμεταδώσω, μέσα από τις σελίδες του «Τ»;

Κυνηγημένοι
και λησμονημένοι

Γιάννης Κορδάτος: Καλά να αμφισβητείται η μαρξιστική οπτική του και να ελέγχονται τα λάθη που έκανε. Αλλά να απαξιώνεται όλο το έργο του και ο πρωτοποριακός ρόλος που έπαιξε, στην εποχή του, για την ιστορική έρευνα; Η απόσταση είναι μεγάλη. Και η διάθεση όχι μόνον ασεβής, αλλά και ανιστόρητη.
Βαγγέλης Σκουβαράς: Πολλοί τον λησμόνησαν, πολλοί δεν μπόρεσαν να μάθουν ποια αξία είχε και ποιο έργο άφησε στη Ζαγορά και στο Βόλο. Ας αφήσουμε στον Μένιο Μουρτζόπουλο να μας θυμίσει την προσωπικότητά του.
Κώστας Στούρνας: Ζαγοριανός δημοσιογράφος και συγγραφέας. Ολότελα άγνωστος σήμερα, λησμονημένος. Κι όμως, μ΄ ένα έργο γεμάτο Ζαγορά και ανθρωπιά. Ο Μιχάλης Σταφυλάς θα μας δώσει, με γνώση και παρρησία, το πορτραίτο του.
Ο επιμελητής αποσύρεται. Ο αναγνώστης έχει στη διάθεσή του το υλικό των επόμενων σελίδων. Όπως συνήθως.

π.κ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου