ΤΟΠΙΚΑ

Πού πήγαν τα χρήματα των επιδοτήσεων;

πού-πήγαν-τα-χρήματα-των-επιδοτήσεων-851206

Εχεις μια μικρή επιχείρηση. Εχεις και κάποιες ανάγκες ανανέωσης ή συμπλήρωσης του εξοπλισμού σου για να κάνεις πιο ανταγωνιστική την παραγωγή σου. Κι επάνω εκεί έρχεται η πολιτεία και με… χορταστικές διαφημίσεις σού υπόσχεται να σε εντάξει σε ένα από τα προγράμματα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. «Τσάμπα χρήμα» σκέφτεσαι αφελώς. Και έτσι μπαίνεις στο λούκι.
Τρέχεις να μαζέψεις τα αναρίθμητα δικαιολογητικά που σου ζητάνε. Πληρώνεις «ειδικούς» να σου συντάξουνε το φάκελο υποψηφιότητας. Υποχρεώνεσαι να δανειστείς για να έχεις ρευστό, μια και σε υποχρεώνουν κάθε τι που θα αγοράσεις να το πληρώσεις σε μετρητά ή με δικές σου επιταγές, που πρέπει να είναι ήδη εξοφλημένες στον έλεγχο, και όχι κυκλοφορώντας τις επιταγές των πελατών σου. Περνάει κανένας χρόνος ως τη στιγμή που θα σου ανακοινώσουν ότι «έχει εγκριθεί η επένδυσή σας» και θα σε καλέσουν να υπογράψεις σύμβαση. Προσκομίζοντας ακόμη περισσότερα δικαιολογητικά και «εκθέσεις προόδου» και άλλα ηχηρά παρόμοια, σε δουλειά να βρισκόμαστε. Και νομίζεις, προς στιγμή, ότι τελείωσαν τα βάσανα σου. Αμ δε.
Δυο χρόνια αργότερα περιμένεις ακόμη να πάρεις τα χρήματα σου είτε από τον ΕΟΜΜΕΧ είτε από την ΕΛΑΝΕΤ, ανάλογα με το πρόγραμμα στο οποίο έχεις υπαχθεί. Και παίρνεις την απάντηση: «Σας καταλαβαίνουμε, εμείς έχουμε ολοκληρώσει το δικό μας έργο, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα. Δεν μας δίνει χρήματα το υπουργείο».
Αν έκανες τη δουλειά σου χωρίς τέτοια… υποστήριξη, θα έπαιρνες ό,τι χρειάζεσαι τμηματικά, θα χρησιμοποιούσες τις επιταγές που σε φορτώνουν οι πελάτες σου, θα πετύχαινες και κάποιο βολικό διακανονισμό ως προς τον χρόνο αποπληρωμής και θα είχες πιο ήσυχο το κεφάλι σου.
Τώρα, επειδή δεν φτάνεις να σπάσεις το κεφάλι είτε του Αλογοσκούφη είτε του Φώλια, σπας το δικό σου κεφάλι να καταλάβεις: Αφού δεν είχαν λεφτά, γιατί με έβαλαν σε τούτο το λούκι; Και γιατί δεν έχουν αλήθεια λεφτά, αφού πρόκειται για προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έλεγαν και οι διαφημίσεις αλλά και η ταμπελίτσα που σε υποχρέωσαν να αναρτήσεις στην επιχείρηση σου; Ή τα πήραν και τα διέθεσαν αλλού;
Τελικά μήπως αυτά τα προγράμματα είναι καλά μόνο για απατεώνες και αεριτζήδες, οι οποίοι δεν έχουν τίποτε να χάσουν περιμένοντας;
Διότι για τους πραγματικά μικρομεσαίους, που μοχθούν να κρατήσουν ζωντανή και ανταγωνιστική την βιοτεχνία, το εργαστήριο, την επιχείρησή τους, είναι μάλλον κοροϊδία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου