ΤΟΠΙΚΑ

Ο Βόλος , το παρόν και το μέλλον…

ο-βόλος-το-παρόν-και-το-μέλλον-851206

Το Στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου Βόλου, που παραδόθηκε χθες στο Δήμαρχο και στις παρατάξεις της μειοψηφίας, προσφέρεται για πολλαπλές προσεγγίσεις. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που ιχνογραφεί τους νέους δρόμους, στους οποίους μπορεί να κινηθεί η πόλη και η ευρύτερη γεωγραφική κα πολεοδομική ενότητα τα επόμενα χρόνια.
Κανείς φυσικά δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει όλα όσα περιλαμβάνονται στην Α΄ Φάση του Επιχειρηματικού Σχεδίου, που αναφέρονται στην Κοινωνική Συνοχή, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στη διαφύλαξη των πολιτιστικών στοιχείων της πόλης και στη δρομολόγηση δράσεων που θα ενισχύσουν, όπως καταλήγουν οι επιστήμονες και τα στελέχη του Δήμου, στην ανάπτυξη του τριτογενούς τομέα της περιοχής. Δηλαδή στις υπηρεσίες και στον τουρισμό. Δύο παράμετροι που πολύ το συζητούν τα τελευταία χρόνια στη Μαγνησία ότι μπορούν να αποτελέσουν το αντιστάθμισμα για τη συρρίκνωση που παρατηρείται σταδιακά στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.
Υπάρχει ωστόσο η εκτίμηση ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη συζήτηση στα σημεία του Στρατηγικού Σχεδίου που αναφέρονται στην καινοτομία , την έρευνα και την επιχειρηματικότητα. Ελάχιστα συζητούμε στην περιοχή μας γι΄ αυτές τις έννοιες. Έχεις την αίσθηση ότι τις έχουμε δαιμονοποιήσει και τις έχουμε εντάξει στη σφαίρα του άγριου καπιταλισμού των πρώτων χρόνων της Βιομηχανικής Επανάστασης. Είναι και αυτή μία από τις πολλές αγκυλώσεις για ολόκληρες γενιές που μεγάλωσαν μέσα στη στέρηση και στη δυστυχία. Μία κοινωνία που εφησυχάζει στις συνταγές που συντηρούνται από κεκτημένη ταχύτητα, που αρνείται να είναι θετικά διακείμενη σε ερεθίσματα πρωτοποριακά να δούμε καινούργια πράγματα, που και υψηλότερη προστιθέμενη αξία έχουν σε ό,τι αφορά στο Ακαθάριστο Τοπικό Προϊόν, αλλά και σε ό,τι αφορά στην προσέλκυση μεγάλων και «καθαρών «επενδύσεων». Η έρευνα και η καινοτομία, θα πει κάποιος, είναι απόρροια επαναπροσδιορισμού του ρόλου της Παιδείας στις μέρες μας και ίσως δεν έχουν άδικο. Κάποιοι άλλοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι η διατήρηση της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος και η ανάπτυξη των υποδομών της πόλης μπορεί να αποτελέσουν τους παράγοντες εκείνους, οι οποίοι θα αποτελέσουν τη… μαγιά για τη προσέλκυση νέων επενδυτών στην περιοχή και του ικανού και αναγκαίου επιστημονικού δυναμικού που θα θελήσει να εργαστεί ως ερευνητής σε κάποιο από τα ιδρύματα που ήδη λειτουργούν στην περιοχή μας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΚΕΤΕΑΘ κ.α). Αρκούν όμως μόνον αυτά ; Όχι φυσικά. Δεν πρέπει επομένως ο Δήμος και εν προκειμένω η σημερινή πολιτική του διοίκηση να τα δει αυτά τα ζητήματα πέρα από το στενό ορίζοντα που οριοθετεί, πιεστικά είναι αλήθεια τις περισσότερες φορές, η ίδια η τοπική κοινωνία; Ίσως αυτά θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δεν τα αγγίζουμε, γιατί δεν πουλάνε στον απλό κόσμο και ότι δεν κεφαλαιοποιούνται σε ψήφους. Θέλω να ελπίζω ότι αυτή την άποψη δεν την υιοθετούν οι σημερινοί ένοικοι του Δημαρχείου. Γιατί σε μία τέτοια περίπτωση αλίμονό μας…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου