ΤΟΠΙΚΑ

Χορωδιακό Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Βόλου

χορωδιακό-φεστιβάλ-θρησκευτικής-μου-851206

Ξεκινάει σήμερα στις 8 μ.μ. το 17ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Βόλου που διοργανώνει η Βολιώτικη Χορωδία υπό την αιγίδα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και θα “φιλοξενηθεί” επί διήμερο στην αίθουσα συναυλιών του Πνευματικού Κέντρου (Κ. Καρτάλη-Ανθ. Γαζή). Στο Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο θα λάβουν μέρος τέσσερα αναγνωρισμένα χορωδιακά συγκροτήματα με ρεπερτόριο αξιώσεων, που θα περιλαμβάνει έργα μεγάλων μουσουργών (Μπάχ, Σούμπερτ, Χάυδν, Βέρντι κ.ά) καθώς και συνθέσεις νεότερων και σύγχρονων δημιουργών της παγκόσμιας μουσικής ανθολογίας. Είναι ακόμη και οι λειτουργικοί ύμνοι, σε διάφορες μεταγραφές και εναρμονίσεις, τα βυζαντινά ποικίλματα αλλά και οι νέγρικες μελωδίες-όλα με αναφορά στο χριστιανικό μήνυμα της Ειρήνης και της Αγάπης. Ό,τι καλύτερο ενόψει του Πάσχα.
Συγκεκριμένα θα εμφανιστούν : η Χορωδία του Δήμου Νέας Κίου Αργολίδος με μαέστρο το Θεοδόση Αντωνιάδη, η Δημοτική Χορωδία Αργυρούπολης (Αθηνών) με μαέστρο τον Κώστα Ευαγγελάτο, η Χορωδία Προσωπικού Ο.Τ.Ε Θεσσαλονίκης με μαέστρο το Γιάννη Τσαουσίδη και
η Βολιώτικη Χορωδία με μαέστρο τη Στάσα Τζάλλα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τους φιλόμουσους. Αύριο, Κυριακή το πρωί, 13 Απριλίου, η Βολιώτικη Χορωδία θα ψάλει, με τη μικτή της σύνθεση, την τετραφωνική “Θεία Λειτουργία” του συνθέτη Θεόδωρου Παπακωνσταντίνου στον Ι. Ν. Αναλήψεως Βόλου.
Το Χορωδιακό Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Βόλου, που κάθε φορά το τιμούν με την αθρόα προσέλευσή τους οι Βολιώτες, θεμελιώθηκε το 1988 με πρωτοβουλία της Βολιώτικης Χορωδίας, του ιστορικού αυτού σωματείου που έχει πάνω από εβδομήντα χρόνια καλλιτεχνικής προσφοράς στην πόλη μας. Εξαρχής βέβαια υπήρξε ένθερμη η συμπαράσταση του τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος-και τόσο πρόωρα Μακαριστού Αρχιεπισκόπου-Χριστοδούλου, ο οποίος αγάπησε το θεσμό και σαν δικό του πνευματικό παιδί. Από το 1998 ο νέος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος αγκάλιασε το φεστιβάλ και τις προσπάθειες της Βολιώτικης Χορωδίας, της οποίας τα μέλη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς στον κοινό-και τόσο ευγενικό-σκοπό.

Ιστορία πολλών ετών
Στα είκοσι χρόνια από τη θέσπιση του θεσμού (1988-2008) πραγματοποιήθηκαν 17 φεστιβαλικές διοργανώσεις, στις οποίες πήραν μέρος δεκάδες χορωδίες, όπως και σπουδαίες προσωπικότητες της μουσικής μας ζωής, και ερμηνεύτηκαν εκατοντάδες μελωδίες-πραγματικά δώρα Θεού για τους ακροατές των εκδηλώσεων. Τις πρώτες Οργανωτικές Επιτροπές, που πήραν στις πλάτες τους την όλη υπόθεση, συναποτέλεσαν ο Γιάννης Σοφοκλέους, πρόεδρος τότε της Βολιώτικης Χορωδίας, ο Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, που ανέλαβε τον συντονιστικό τομέα, και ο Κώστας Μουτσιάρας με ρόλο στο εικαστικό-σκηνικό μέρος. Η τιμητική επιτροπεία ανήκε στον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο.
Πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής ήταν ο Βλάσης Μαστρογιάννης, με καθοριστική συμβολή στην εξέλιξη του Φεστιβάλ, μαέστρος της Βολιώτικης Χορωδίας μέχρι το 1998. Στις πρώτες Καλλιτεχνικές Επιτροπές τον κ. Μαστρογιάννη πλαισίωναν ο γνωστός μουσουργός και μαέστρος Ανδρέας Καρμπόνε και η καθηγήτρια μουσικής Έλσα Χαϊντούτη-Χατζηαντωνίου.
Όλα τα διοικητικά συμβούλια έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, όπως φυσικά και οι χορωδοί, για να καρπίσει η κοινή προσπάθεια και να ριζώσει ο θεσμός. Από το 1999 ιδιαίτερη είναι η συμβολή της μαέστρου της Βολιώτικης Χορωδίας, κ. Στάσας Τζάλλα, στην οποία έχει ανατεθεί και η καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ.
Στην Οργανωτική Επιτροπή είναι οι: Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, Κων/νος Μουτσιάρας, Χρυσούλα Δαμίγου, Ελευθέριος Στράκας, Ελένη Θεοδωρακοπούλου, Κων/νος Φρατζής, Θεοπίστη Σοφοκλέους, Γεώργιος Βαγίτσης και Ελένη Κουτούπη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου