ΤΟΠΙΚΑ

Στη Βουλή το θέμα του ΟΤΕ

στη-βουλή-το-θέμα-του-οτε-851206

Μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, τη δυσφορία της εξέφρασε και η κυβέρνηση για την κίνηση της Marfin Investment Group να καταθέσει αγωγές και να αξιώσει αποζημίωση από τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα και τον τηλεοπτικό σταθμό Star για την κριτική τους στο θέμα του ΟΤΕ. Στη Βουλή φέρνει το ζήτημα το ΠΑΣΟΚ.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε την Παρασκευή ότι τα ζητήματα που εκτυλίσσονται από χθες «δεν αντιμετωπίζονται με τέτοιες πρακτικές. Εμείς, πάντως, δεν συμμεριζόμαστε να καταθέτει κανείς αγωγή σε ένα πολιτικό αρχηγό επειδή ασκεί πολιτική κριτική».
Ο κ. Αντώναρος, στη συνέχεια, αφού είπε ότι δεν θα σχολιάσει πράξεις κανενός πολίτη, εφόσον αυτές οι πράξεις κινούνται στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων, τόνισε ότι η δημοσιογραφία έχει την ελευθερία της κριτικής κάθε γεγονότος, όπως επίσης της κριτικής κινήσεων πολιτικών ή άλλων ατόμων ή προσώπων που απασχολούν το δημόσιο βίο.
Ο εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι το δικαίωμα ελεύθερης διατύπωσης της άποψης δεν μπορεί να τίθεται υπό αμφισβήτηση και σημείωσε ότι η ελεύθερη έκφραση όλων, είτε δημοσιογράφων, είτε πολιτικών, είτε άλλων πολιτών είναι στοιχείο της Δημοκρατίας.
Στο μεταξύ, 34 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν την άμεση σύγκληση σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, για τις τελευταίες εξελίξεις στον ΟΤΕ.
Οι βουλευτές ζητούν την παρουσία στη Βουλή του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκη, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη και του αντιπροέδρου και εκπροσώπου της MIG Ανδρ. Βγενόπουλου.
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι «το θέμα της μεταβίβασης του ελέγχου του ΟΤΕ αποτελεί για εμάς κορυφαίο ζήτημα. Το ΠΑΣΟΚ θα εντείνει την δράση του για να αποτρέψει την πώληση αυτή που σχεδιάζει η κυβέρνηση μέσω μεσαζόντων. Είμαστε κατηγορηματικοί: Η πώληση αυτή δεν συμφέρει ούτε τον Έλληνα καταναλωτή, ούτε την ελληνική οικονομία».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι πέρα από το θέμα αρχής, υπάρχουν και ενστάσεις σχετικές με την διαφάνεια και νομιμότητα της διαδικασίας και δεν απέκλεισε και νομικές ενέργειες εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.
«Δεν αποκλείουμε τίποτε και θέλουμε να είναι πολύ σαφές και στην Deutsche Telecom, ότι πρέπει να προσέξει να μην εμπλακεί σε μια υπόθεση, η οποία έχει σαφέστατα νομικά προβλήματα».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι γι αυτό το λόγο το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την κοινή σύγκλιση των Επιτροπών Οικονομίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για «να ζητήσουμε εξηγήσεις από τους κ.κ. Αλογοσκούφη, Χατζηδάκη, Βουρλούμη και Βγενόπουλο».
«Η κυβέρνηση προφανώς θορυβημένη απάντησε με παραπλανητικές και ψευδείς δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με δήθεν παλινωδίες του ΠΑΣΟΚ. Η θέση μας είναι σαφής και διαχρονικά σταθερή: Το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να διατηρήσει τον δημόσιο έλεγχο και την διοίκηση του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού οργανισμού των Βαλκανίων» υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θεωρεί αυτονόητο να προσέλθει ο κ. Βουρλούμης στην Βουλή, ενώ σε ό,τι αφορά στον κ. Βγενόπουλο είπε ότι «είναι θέμα δεοντολογίας, μετά από όσα έχει πει τις τελευταίες ημέρες κατά θεσμών και κομμάτων να εμφανιστεί στο κοινοβούλιο και να δώσει εξηγήσεις».
O ΣΥΝ σχολίασε την αντίδραση της κυβέρνησης σημειώνοντας πως «ματαίως και πολύ καθυστερημένα και για να σώσει τα προσχήματα η κυβέρνηση προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τις πρακτικές της MIG, ενώ και οι πέτρες γνωρίζουν ότι η πολιτική της είναι εκείνη που εξέθρεψε τέτοια φαινόμενα».
Ο ΣΥΝ επαναλαμβάνει την εκτίμησή του ότι «η κυβέρνηση αξιοποίησε ως όχημα την MIG με το αζημίωτο για την Marfin, προκειμένου να παραδώσει τον έλεγχο του ΟΤΕ στους ιδιώτες και στην Deutsche Telekom» και προσθέτει ότι «η στοχοποίηση από τον κ. Βγενόπουλο του ΣΥΝ και του προέδρου του, αποτελούν για μας επιβεβαίωση της ορθότητας της πολιτικής μας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας».
Απαράδεκτη χαρακτήρισε την επιλογή της MIG και τις δηλώσεις Βγενόπουλου το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «αποτελεί, δε, θρασύτητα η συμπλήρωση, ότι θα στρεφόταν και εναντίον άλλων πολιτικών κομμάτων και προσώπων, εάν αυτά δεν καλύπτονταν από τη βουλευτική ασυλία».
Για «αδιανόητη και πρωτοφανή» κίνηση μίλησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης στον Alpha Radio, τονίζοντας ότι το πολίτευμα «όχι μόνο απλώς επιτρέπει, επιβάλλει στα πολιτικά κόμματα να λένε τη γνώμη τους, να θέτουν ερωτήματα, να ασκούν την κριτική τους και να διατυπώνουν τις απόψεις τους ελεύθερα, δημόσια και θαρρετά για όλα τα θέματα της δημόσιας ζωής του τόπου, πολύ δε περισσότερο για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, δηλαδή στον ελληνικό λαό.»
Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Παναγιώτης Μεντρέκας δήλωσε «η αγωγή Βγενόπουλου κατά του προέδρου του ΣΥΝ είναι μια απαράδεκτη ενέργεια που αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας».
O πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης σχολίασε: «Σε μια στιγμή που ο Συνασπισμός έδειχνε μια κάμψη, η επίθεση αυτή του κεφαλαίου θα δυναμώσει τον κ. Τσίπρα. Άρα λοιπόν δε του έκανε κακό. Όσον αφορά την επίθεση κατά του STAR, εγώ την εντάσσω στην ενδο-παναθηναϊκή διαμάχη».
Για «πρωτοφανή και απαράδεκτη εξέλιξη» και «καινοφανείς αιτιάσεις» κάνει λόγο και η ΓΣΕΕ. «Ας μην εμπλέκει και ας μην επικαλείται ως άλλοθι ο κ. Βγενόπουλος τους 52000 εργαζόμενους στα δικά του σχέδια. Αυτοί όχι μόνο δεν συναποφασίζουν τις δικές του επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά αντιθέτως υφίστανται την εκμετάλλευση της εργατικής τους δύναμης. Δε μπαίνουν οι θύτες και τα θύματα στην ίδια θέση», προσθέτει η Συνομοσπονδία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου