ΤΟΠΙΚΑ

Νομάρχης Μαγνησίας: «Ασπιρίνη» το πόρισμα για την ΑΓΕΤ

νομάρχης-μαγνησίας-ασπιρίνη-το-πόρ-851206

Με δύο στοιχεία από τα οποία προκύπτει εμπαιγμός και υποκρισία, όπως είπε, από το ΥΠΕΧΩΔΕ για το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης, ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας αντέκρουσε τον προσδιορισμό «καταπέλτης» για το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στην ΑΓΕΤ.

Το πρώτο είναι έγγραφο της Διεύθυνσης ΕΑΡΘ του ΥΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με το οποίο η ποσότητα της καύσιμης ύλης σε πετ κοκ για την παραγωγική διαδικασία της τσιμεντοβιομηχανίας που προσδιορίζεται στην ισχύουσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, είναι στοιχείο πληροφοριακού τύπου και κατά συνέπεια δεν αποτελεί υποχρέωση της εταιρίας.
Το δεύτερο, ότι «ο καταπέλτης ισοδυναμεί με ένα «κοστούμι» της τάξης των 14.000 ευρώ», όπως ανέφερε, πρόστιμο που μπορεί να καταπέσει στα δικαστήρια, όταν η ΑΓΕΤ προσκομίσει το έγγραφο για τις ποσότητες που μπορεί να καταναλώσει σε πετ κοκ.
Δεν επιτρέπεται με προπετάσματα καπνού, είπε ο νομάρχης, να αποπροσανατολίζεται το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. «Το κομβικό σημείο είναι ότι η εταιρία λειτουργεί χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση και δεν είναι τα πρόστιμα των 14.000 ευρώ, τα οποία πέφτουν μέσα στα δικαστήρια με την ίδια τη συνηγορία του ΥΠΕΧΩΔΕ.»
Ο κ. Παπατόλιας μίλησε για εμπαιγμό του ΥΠΕΧΩΔΕ, «τη στιγμή που αξιοποιεί τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για να διαπιστώσουν δήθεν σημαντικές παραβάσεις των περιβαλλοντικών όρων στη λειτουργία της ΑΓΕΤ».
Όπως είπε, από τη μία διαπιστώνεται παράβαση για υπέρβασης της προβλεπόμενης ποσότητας πετ κοκ και από την άλλη το ΥΠΕΧΩΔΕ φροντίζει να αθωώνει πλήρως την ΑΓΕΤ και να την υποστηρίζει και στις δικαστικές της διαμάχες.
Το έγγραφο της Διεύθυνσης ΕΑΡΘ του ΥΠΕΧΩΔΕ με ημερομηνία 10/1/2007 με αποδέκτη την ΑΓΕΤ Ηρακλής, ύστερα από διευκρινίσεις που ζήτησε η εταιρία, αναφέρει ότι το πετ κοκ δεν συνιστά δυσμενή περιβαλλοντική επιλογή για την περίπτωση των κλιβάνων της τσιμεντοβιομηχανίας και προσθέτει ότι «η κατανάλωση πετ κοκ που αναφέρεται στην απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του εργοστασίου είναι στοιχείο πληροφοριακού τύπου».
«Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο του εμπαιγμού για το περίφημο πόρισμα – καταπέλτης. Το άλλο στοιχείο του «καταπέλτη» είναι ότι ισοδυναμεί με ένα «κοστούμι» της τάξης των 14.000 ευρώ. Τόσο ήταν το πρόστιμο, όταν στις 24/5/2006 έγινε η προηγούμενη αυτοψία των επιθεωρητών στην ΑΓΕΤ και διαπιστώθηκαν οι ίδιες παραβάσεις», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον νομάρχη, το πρόστιμο μπορεί να εκπέσει σε περίπτωση δικαστικής προσφυγής της ΑΓΕΤ, η οποία θα έχει το «χαρτί» από το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ για την κατανάλωση πετ κοκ και να μειωθεί στις 2.000 έως 3.000 ευρώ. «Να λοιπόν ο «καταπέλτης», μικρότερος από το δώρο του Πάσχα», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:
«Γίνεται επομένως αντιληπτό, αν δικαιώνεται ή όχι η στάση που τήρησα από την πρώτη στιγμή περί «στάχτης στα μάτια» εκ μέρους του ΥΠΕΧΩΔΕ και περί υποβάθμισης αυτής της έκθεσης ελέγχου. Δεν δικαιούμεθα να ασχολούμαστε με ασπιρίνες, όταν έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε την «καρδιά» του προβλήματος, που είναι ότι η βιομηχανία λειτουργεί ακόμη χωρίς εγκεκριμένη περιβαλλοντική αδειοδότηση.»
Επαναλαμβάνοντας ότι είχε δοθεί εντολή για έλεγχο στην ΑΓΕΤ από το ΚΕΠΠΕ, πριν το ΥΠΕΧΩΔΕ κοινοποιήσει στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος το πόρισμα, ο κ. Παπατόλιας ανέφερε ότι η νομαρχιακή αρχή βρίσκεται «πάντα ένα βήμα μπροστά από το ΥΠΕΧΩΔΕ σε αυτό το θέμα. Και προφανώς και δεν αρκούμαστε σε επισημάνσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ και δεν το εμπιστευόμαστε. Είτε με το «καπέλο» των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος είτε με το «καπέλο» της Διεύθυνσης ΕΑΡΘ.»
Τις θέσεις του ο κ. Παπατόλιας ανέπτυξε στη διάρκεια της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων για την αέρια ρύπανση, που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του.
Απόφαση-πρόταση της Επιτροπής, «προκειμένου να μην υπάρξει πλέον κανένα άλλοθι στο ΥΠΕΧΩΔΕ» για την καύση πετ κοκ, είναι η επιτρεπόμενη ποσότητα να μη περιλαμβάνεται ως πληροφοριακό στοιχείο, αλλά να εισαχθεί ως υποχρεωτικός όρος στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Για το ίδιο ζήτημα αποφασίστηκε το θέμα χρήσης του πετ κοκ να απασχολήσει τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων Βόλου και Ν. Ιωνίας και του νομαρχιακού συμβουλίου, ώστε να διαμορφωθεί κοινή στάση της τοπικής κοινωνίας προς το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Σχετικά με τη χρήση των υδατικών πόρων από την ΑΓΕΤ και την κατασπατάληση που διαπιστώνεται, πρόταση της Επιτροπής είναι να προβλεφθεί η δυνατότητα εγκατάστασης μονάδας αφαλάτωσης για τις ανάγκες λειτουργίας της βιομηχανίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου