ΤΟΠΙΚΑ

Καθυστερεί η περιβαλλοντική μελέτη για την ηλεκτροκίνηση

καθυστερεί-η-περιβαλλοντική-μελέτη-γ-609566

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης για τη δημοπράτηση του έργου της ηλεκτροκίνησης Βόλου – Λάρισας διαπίστωσαν σε συνάντησή τους την προηγούμενη Παρασκευή στον ΟΣΕ του Βόλου, ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Νικολάου και μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Θεσσαλίας με την κ. Τζούλια Τσαλίκη, Περιφερειακή Σύμβουλο Μαγνησίας.

Πιο συγκεκριμένα η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ηλεκτροκίνηση, είναι το στάδιο που θα επιτρέψει τη δημοπράτηση του έργου. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έγκρισης ζητείται η γνώμη από διάφορες υπηρεσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον φορέα υλοποίησης του έργου, η έγκριση από τις υπηρεσίες νεωτέρων μνημείων έχει διαβιβαστεί από τον Ιούλιο στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, συνδέοντας το παρόν έργο με την παλιά μετρική γραμμή.

Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να γίνει επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΡΓΟΣΕ, να διασαφηνιστεί το ακριβές αίτημα και να αναζητηθούν τρόποι επίσπευσης των διαδικασιών.

Τονίζεται ότι η ηλεκτροκίνηση της γραμμής Λάρισας – Βόλου κρίθηκε απαραίτητη λόγω του κατ’ εξοχήν προαστιακού χαρακτήρα της, αλλά και για να μπορούν να εξασφαλίζονται απευθείας (χωρίς μετεπιβίβαση) δρομολόγια π.χ. Βόλου – Θεσσαλονίκης ή Βόλου – Δυτικής Θεσσαλίας και μελλοντικά Βόλου – Αθήνας, χωρίς αλλαγή συρμού στη Λάρισα. Τα οφέλη της υλοποίησης του έργου ηλεκτροκίνησης έχουν χαρακτήρα οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό. Ταυτόχρονα με τα περιβαλλοντικά οφέλη προκύπτουν στη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου, και στην εξυπηρέτηση της μελλοντικής ζήτησης. Αναμένεται βελτίωση στους χρόνους διαδρομής, λόγω αυξημένης δυνατότητας επιτάχυνσης και μέγιστης επιτυγχανόμενης ταχύτητας των προαστιακών συρμών.

«Στις δύσκολες αυτές εποχές καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για το έργο και βλέπουμε να σημειώνονται καθυστερήσεις χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο. Το μήνυμα των καιρών είναι να επιλύονται από κοινού τα προβλήματα. Τα να τα εφευρίσκουμε εκεί που δεν υπάρχουν δεν αντέχει κριτικής.

Ολοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στην κοινωνία και να προχωρήσουμε τα θέματα τάχιστα και βέβαια χωρίς έκπτωση στις αξίες μας», δήλωσε η κ. Τσαλίκη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου