ΤΟΠΙΚΑ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ: Κύμα φυγής των εργαζομένων

συνταξιοδοτησεισ-κύμα-φυγής-των-εργα-851206

«Ρεκόρ» στις συνταξιοδοτήσεις από τον ιδιωτικό, ευρύτερο Δημόσιο και Δημόσιο τομέα προβλέπεται και στη Μαγνησία, καθώς δεκάδες εργαζόμενοι φέρονται αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους για να αποφύγουν τις “πρόωρες νομοθετικές ρυθμίσεις” του νέου ασφαλιστικού, που θα τρέξουν από το 2009, αλλά και τις αλλαγές στο νέο ασφαλιστικό που επίκειται για το δημόσιο τομέα.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι το ότι το πρώτο δίμηνο του 2008 διπλασιάστηκαν ήδη σε σχέση με πέρυσι οι αιτήσεις στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο ακόμη και αν πουλήσει την περιουσία του, δεν έχει λεφτά για το εφάπαξ, όπως εκτιμούν οι συνδικαλιστές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα πανελλαδικά 10.000 με 11.000 αιτήσεις. Για να καταβάλει τα εφάπαξ το Ταμείο πρέπει να πουλήσει όλη την περιουσία του και να βρει και ένα έξτρα ποσό της τάξης των 350 εκατομμυρίων ευρώ!
Μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις για να αποφευχθεί η οικονομική «κατάρρευση» του ασφαλιστικού φορέα.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε πολλά μεγάλα Ταμεία, όπου το 2007 υπήρξε μαζική έξοδος ασφαλισμένων, με τις γυναίκες να… πρωτοστατούν.
Συνδικαλιστές εκφράζουν φόβους πως το 2008 θα είναι «το έτος της μεγάλης φυγής», καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι θα βγουν στη σύνταξη για να προλάβουν τις αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο που μόλις ψηφίστηκε και που μπορεί οι αλλαγές να ισχύσουν από το 2013, υπάρχουν όμως νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αρχίσουν να “τρέχουν” οσονούπω, όπως το «πέναλτι» 8% στις πρόωρες συντάξεις.
Ενδεικτικό των διαστάσεων που μπορεί να πάρει το πρόβλημα, είναι πως αυτήν τη στιγμή περισσότεροι από 120.000 εργαζόμενοι σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (περίπου το 70% είναι γυναίκες). Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι μένουν στην εργασία για μια καλύτερη σύνταξη, ωστόσο ανά πάσα στιγμή μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύστημα.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία το πρώτο δίμηνο του 2008 άνοιξαν την «πόρτα εξόδου» από το Δημόσιο στη Μαγνησία περίπου 400 άτομα. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης ήταν περίπου 200!
Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλα μεγάλα Ταμεία, όπως για παράδειγμα στον ΟΑΠ-ΔΕΗ, όπου το κύμα φυγής αναμένεται εντονότερο μέχρι τέλους του πρώτου εξάμηνου του 2008 μετά και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό ή στο ΙΚΑ.
Με βάση τα στοιχεία τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2008 υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ Βόλου μόνο έξι άτομα και αναμένεται μέχρι τέλος του χρόνου να υποβάλουν αίτηση άλλα πέντε τουλάχιστον, όταν πέρυσι συνολικά αποχώρησαν πέντε υπάλληλοι.
Αναφερόμενος στις επικείμενες αλλαγές, εάν επιχειρηθούν στο ασφαλιστικό του Δημοσίου τομέα, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στη Μαγνησία Δημήτρης Κουτσούκος σημειώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Ξεκινάμε τον μεγαλύτερο αγώνα που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της Ομοσπονδίας και είμαστε αποφασισμένοι αυτό τον αγώνα να τον πάμε ως το τέλος. Και το τέλος θα είναι μόνο η νίκη».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου