ΤΟΠΙΚΑ

Εμφάνιση πετρελαιοκηλίδας στην παραλία Βόλου

εμφάνιση-πετρελαιοκηλίδας-στην-παρα-851206

Πετρελαιοκηλίδα που είχε καλύψει χθες το πρωί την θαλάσσια περιοχή του Αναύρου, και συγκεκριμένα από το ξενοδοχείο Ξενία μέχρι και το Μνημείο των Ηρώων, προκάλεσε καινούργιες ανησυχίες για μόλυνση αλλά και αρνητικά σχόλια από τους πολίτες.
Η μεγάλη παχύρρευστη μάζα ήταν ιδιαίτερα έντονη μπροστά στην παραλία του Ξενία και μέρος της μάζας αυτής είχε ξεβραστεί από τη θάλασσα στην ακτή. Αμέσως εστάλη το σκάφος 615 του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, σύμφωνα και με όσα ανέφερε ο υπολιμενάρχης Βόλου κ. Κρυωνερίτης. «Μόλις μας ειδοποίησαν για το φαινόμενο σκάφος δόθηκε διαταγή και πέρασε από την θαλάσσια περιοχή σκάφος του λιμενικού για εξακρίβωση της υπάρχουσας κατάστασης», επισήμανε ο κ. Κρυωνερίτης.
Το σκάφος του λιμενικού εντόπισε την πετρελαιοκηλίδα, η οποία κάλυπτε μια έκταση μήκους 500-600 μέτρων και 20-30 μέτρων πλάτους. Συγκεκριμένα πρόκειται για διάσπαρτες λωρίδες από σεντινόνερα και ιριδισμούς από πετρέλαιο και ειδικότερα ελαφρύ ντίζελ. Οι αρμόδιοι πήραν δείγματα της μάζας, τα οποία θα σταλούν στο χημείο του κράτους για να πραγματοποιηθεί εξέταση και να γίνει η πραγματογνωμοσύνη.
Ο κ. Κρυωνερίτης υπογράμμισε πως το πιθανότερο σενάριο είναι η πετρελαιοκηλίδα να δημιουργήθηκε από τα σεντινόνερα και πετρέλαιο ντίζελ που κάποιος ασυνείδητος καπετάνιος διερχόμενου πλοίου άφησε να πέσουν στην θάλασσα.
Επισήμανε επίσης πως πρόκειται για αυτοδιαλυόμενα υλικά, τα οποία μετά την διέλευση του σκάφους αρκετές φορές διασπάστηκαν και περίπου στις 3:00 μ.μ. δεν υπήρχε τίποτα στην θαλάσσια περιοχή που εκτεινόταν η παχύρρευστη μάζα. «Μπορεί η εμφάνιση να είναι αποκρουστική, όμως πρόκειται για σεντινόνερα με ιριδισμούς από παρουσία πετρελαίου ντίζελ. Αυτά είναι αυτοδιαλυόμενα και το σκάφος του λιμενικού με συχνές διελεύσεις βοηθά στο να διασπαστούν», υπογράμμισε ο υπολιμενάρχης.
Ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης παρενέβη και ζήτησε από το Λιμεναρχείο να κινηθεί άμεσα η διαδικασία της επιβολής προστίμων, μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος και εκδοθούν τα αποτελέσματα. Ο κ. Βούλγαρης επικοινώνησε και με τον
υπολιμενάρχη Βόλου, ο οποίος και τον ενημέρωσε ότι το Λιμεναρχείο -που είναι καθ’ ύλη αρμόδιο- έχει λάβει δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο, προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή της ρύπανσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου