ΤΟΠΙΚΑ

Ποινική δίωξη για τοξικό παιδικό βραχιόλι

ποινική-δίωξη-για-τοξικό-παιδικό-βραχ-851206

Ποινική δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Βόλου σε βάρος υπευθύνου πολυκαταστήματος παιχνιδιών για διάθεση παιχνιδιού, που αποδείχθηκε τελικά τοξικό.
Η δίωξη αφορά σε παραβάσεις του υγειονομικού και αγορανομικού κανονισμού και σε παραπλάνηση του κοινού, αφού στην ετικέτα αναφέρονταν ως «μη τοξικό».
Η υπόθεση έφτασε στην Δικαιοσύνη μετά από καταγγελία καταναλωτή από το Βόλο τον περασμένο Ιούνιο που έγινε στην Ένωση Καταναλωτών, αλλά και στην Εισαγγελία.
Η υπόθεση αφορούσε σε βραχιόλι «BRACELET», το οποίο χαρακτηρίζεται μη κανονικό, επειδή στη συσκευασία του δείγματος δεν αναγράφεται κατά τρόπο ευκρινή και ευανάγνωστο στην ελληνική γλώσσα η χώρα καταγωγής, ενώ από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει ότι το περιεχόμενο υγρό περιέχει φθαλικό διβουτυλεστέρα σε περιεκτικότητα 45,2% κ.μ., με όριο ταξινόμησης 0,1%. Το προϊόν ταξινομείται ως τοξικό για την αναπαραγωγή, μπορεί να βλάψει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης, επικίνδυνο για το περιβάλλον και πολύ τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς. Στη συσκευασία του δείγματος αναγράφονται οι φράσεις «μη τοξικό» και «το περιεχόμενο του σωλήνα δεν είναι τοξικό».
Ο καταναλωτής είχε αγοράσει για την ανήλικη κόρη του από το πολυκατάστημα παιχνιδιών που έχει υποκατάστημα και στο Βόλο ένα παιδικό βραχιόλι που φωσφόριζε. Όταν πήγαν στο σπίτι και έβγαλαν από την συσκευασία το βραχιόλι με σκοπό να περαστεί στο χέρι της ανήλικης, πετάχτηκε υγρό (από το εσωτερικό) που έφτασε στο μάτι του παιδιού. Το υγρό προκάλεσε έντονο τσούξιμο και το παιδί μεταφέρθηκε από τους γονείς του στο Νοσοκομείο για την παροχή Πρώτων Βοηθειών.
Το υγρό περιεχόμενο του βραχιολιού εστάλη προς ανάλυση στο Χημείο, που αποφάνθηκε ότι το υγρό είναι τοξικό, καθώς περιέχει φθαλικό οξύ.
Στην συσκευασία έγραφε πως είναι «μη τοξικό», κάτι που θεωρείται ως παραπλανητική διαφήμιση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου