ΤΟΠΙΚΑ

ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΓΕΤ: Καταγγελίες για τη νομαρχιακή αρχή

πορισμα-αγετ-καταγγελίες-για-τη-νομαρ-851206

Σχόλια, αντιδράσεις και επικρίσεις σε βάρος της νομαρχιακής αρχής προκαλεί το περιεχόμενο του πορίσματος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν ύστερα από αυτοψία στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ. Το πόρισμα δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, έπειτα από την κριτική που άσκησε ο πρώην Νομάρχης Ι. Πρίντζος ότι «κρατείται στο συρτάρι».

Σύννεφο σκόνης
χθες στο Βόλο
Εν τω μεταξύ έντονες ήταν χθες οι διαμαρτυρίες των κατοίκων των βορείων συνοικιών του Βόλου εξαιτίας της πυκνής σκόνης που κάλυπτε τις περιοχές τους. Σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας Κώστα Βολιώτη η σκόνη προερχόταν από το Εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, ενώ το ίδιο «επιβεβαίωναν» και τα τηλεοπτικά πλάνα που πρόβαλε ο σταθμός της T.R.T.
Για το ίδιο θέμα δηλώσεις έκανε και ο Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης, ο οποίος τόνισε ότι κατά την σημερινή του συνάντηση με το Νομάρχη Μαγνησίας Απόστολο Παπατόλια για θέματα ρύπανσης θα του προτείνει την «επιβολή όσο πιο αυστηρών προστίμων προβλέπονται για το χθεσινό περιστατικό». Τα γεγονός ότι το νέο περιστατικό καταγράφεται την ημέρα δημοσιοποίησης του πορίσματος του ΥΠΕΧΩΔΕ εξόργισε τους τοπικούς φορείς και πολίτες.

Πολιτικό ζήτημα για την καθυστερημένη δημοσιοποίηση της έκθεσης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος από τη ΝΑΜ θεωρεί ότι προκύπτει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας.
Σε δήλωση-καταγγελία προχώρησε ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Απ. Νάνος, ενώ ανακοίνωση σχετικά με το πόρισμα των Επιθεωρητών της ΑΓΕΤ εξέδωσε η Παρέμβαση Μηχανικών Βόλου, ασκώντας έντονη κριτική στη νομαρχιακή αρχή.
Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία, ο Νομάρχης κάλεσε για σήμερα στις 10 το πρωί τους εκπροσώπους της, προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις για το θέμα. Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία επισημαίνει ότι μετά τη συνάντηση θα τοποθετηθεί με ακρίβεια σχετικά με το πόρισμα, ενώ προσθέτει: «Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τη ΝΑΜ να ληφθούν σοβαρά μέτρα και να επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα κατά της ΑΓΕΤ και άλλων βιομηχανιών, με συνεχείς ελέγχους. Η ΑΓΕΤ, η οποία και σήμερα μας «φλόμωσε» με τα ντουμάνια της…»
Ο επικεφαλής της ΝΑΣ Μαγνησίας Απ. Νάνος σε δήλωσή του αναφέρει ότι «για άλλη μια φορά η προσπάθεια της αθωότητας-συγκάλυψης- των ρυπογόνων βιομηχανιών της περιοχής μας έπεσε στο κενό. Τα ίδια πορίσματα των ελεγκτών του ΥΠΕΧΩΔΕ ενοχοποιούν τους υπεύθυνους της αέριας μόλυνσης της περιοχής μας.
Ενοχοποιούν την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, των οποίων Νομάρχες και Δήμαρχοι κινούνται στην ίδια λογική των κυβερνήσεων διαχρονικά, προσπαθώντας κάθε φορά να ξεφουσκώσουν την αγανάκτηση των συμπολιτών μας, μέσα από επιτροπές κοινωνικής διαβούλευσης, μέσα από την ΟΚΕ (Οικονομική- Κοινωνική –Επιτροπή), μέσα από ημερήσιες καταγραφές του υπαρκτού προβλήματος, μέσα από ατέρμονες συζητήσεις, που κύριο στόχο όλες έχουν πως να αποπροσανατολίσουν τους κύριους υπεύθυνους αυτού του προβλήματος, στρέφοντας την ευθύνη αλλού, λες και δεν είναι υπεύθυνοι και οι ίδιοι για την αδράνειά τους, την έλλειψη μέτρων, ακόμη και για να ψελλίσουν με το όνομά τους, τους υπεύθυνους αυτής της τραγικής κατάστασης, δηλαδή ΑΓΕΤ, Χαλυβουργίες, Ασβεστοποιίες.»
Ο κ. Νάνος θέτει σειρά ερωτημάτων, μεταξύ των οποίων ποιος έχει την ευθύνη «για την απόκρυψη του πορίσματος, παλαιότερα για την Χαλυβουργία, τώρα για την ΑΓΕΤ, ενώ ήταν γνωστό πριν το συλλαλητήριο-φιάσκο της Νομαρχίας και του Δήμου και πριν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου.
Άραγε δεν έχουν την μέγιστη ευθύνη περιβαλλοντικοί φορείς και οργανώσεις και άλλοι ΣΥΝ – οδοιπόροι, που με αριστερίστικο σωσίβιο, και με ISO περιβαλλοντικής ευαισθησίας, πατώντας μονίμως και χρόνια τώρα, σε δύο βάρκες, ψαρεύουν σε θολά νερά, πότε συμμετέχοντας σε συλλαλητήρια-ναυάγια και πότε προσπαθώντας να αρθρώσουν αντιπολιτευτικό λόγο για την Νομαρχία και την πολιτική της;»

Παρέμβαση Μηχανικών
Ανακοίνωση σχετικά με το πόρισμα για την ΑΓΕΤ εξέδωσε η Παρέμβαση Μηχανικών Βόλου, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Παρόλο που ο έλεγχος δεν ήταν εξαντλητικός (αλήθεια γιατί δεν ελέγχθηκε, αν τα φουγάρα της ΑΓΕΤ εκπέμπουν σκόνη μέσα στα νόμιμα πλαίσια;), το πόρισμα ήταν εξοργιστικό, γιατί πέραν της ασυδοσίας της εν λόγω Εταιρίας να αρνείται κάθε συμμόρφωση στα επιβαλλόμενα εις βάρος της μέτρα, ώστε να περιορίσει λίγο την ρύπανση που προκαλεί, πνίγοντας την πόλη μας σε κάθε μορφής ρύπους και επιβαρύνοντας καθημερινά την υγεία μας, είναι φανερό ότι κάλλιστα όλες οι διαπιστώσεις που έκαναν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος θα μπορούσαν να γίνουν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΝΑΜ, χωρίς να απαιτούνται μάλιστα εξειδικευμένες γνώσεις και εξοπλισμός!!!
Δε καταλαβαίνουμε άλλωστε το ρόλο της Νομαρχίας και των ελεγκτικών της μηχανισμών, όταν η πόλη βοά σε αερορύπανση και οι πολίτες αντιδρούν δυναμικά για άμεσες λύσεις. Μαθαίνουμε επίσης έκπληκτοι ότι τα παραπάνω θα έπρεπε να εφαρμοστούν μέχρι τη λήξη ισχύος της ΑΠ 59657/29-01-02 ΚΥΑ ΕΠΟ, ημερομηνία που φανερώνει και τις τεράστιες ευθύνες του προηγούμενου Νομάρχη και ας κόπτονται και οι δύο για το «καλό» των πολιτών του Βόλου.
Και εξηγούμαστε, ρωτώντας τον Νομάρχη:
1) Με ένα απλό διοικητικό έλεγχο θα μπορούσαν ή όχι οι Υπηρεσίες της Νομαρχίας να προσδιορίσουν πόσο πετ κοκ και μαζούτ παραπάνω από το επιτρεπόμενο χρησιμοποίησε η ΑΓΕΤ ;
2) Το ότι εξακολουθούν να είναι οι πρώτες ύλες χωρίς στέγαστρο δεν είναι άραγε οφθαλμοφανές και στον πιο άσχετο που επισκέπτεται το εργοστάσιο;
3) Από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος περίμεναν οι Υπηρεσίες της Νομαρχίας να πληροφορηθούν ότι οι μετρήσεις που διενεργεί η ΑΓΕΤ για τον έλεγχο των καμπυλών βαθμονόμησης γίνεται ερήμην τους ;
4) Ήταν άραγε τόσο δύσκολο, Ηράκλειος άθλος, να διαπιστώσει τόσον καιρό η Νομαρχία ότι η ΑΓΕΤ δεν είναι εφοδιασμένη με άδειες για τις γεωτρήσεις της;
5) Πόσο δύσκολο πια ήταν να διαπιστώσουν οι υπηρεσίες της Νομαρχίας ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες επεμβάσεις στους καυστήρες των περιστροφικών καμίνων της ΑΓΕΤ, ώστε να μειωθεί η τεράστια επιβάρυνση της πόλης σε αέριους πρωτογενείς ρύπους (ΝΟΧ ) και δευτερογενείς (Όζον);
Και να σκεφθεί κανείς ότι όλα αυτά όφειλε να τηρεί η ΑΓΕΤ βάσει της παλιάς εγκεκριμένης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με ελεγκτικό μηχανισμό τήρησης αυτών των μέτρων την ΝΑΜ!!!
Ο κ. Νομάρχης πρόσφατα διοργάνωσε διαδήλωση κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με βασικό αίτημα την επιτάχυνση της έγκρισης, εκ μέρους του ΥΠΕΧΩΔΕ, της νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΑΓΕΤ (οπότε, υποθέτουμε, θα ταράξει την ΑΓΕΤ στους ελέγχους και στα πρόστιμα, ενώ τώρα έχει δεμένα τα χέρια!)
Προτείνουμε, στην επόμενη διαδήλωση, ο κ. Νομάρχης να εμπλουτίσει τα συνθήματά του και με συνθήματα κατά του εαυτού του…ή να σιωπήσει αισχυνόμενος.
Η Παρέμβαση Μηχανικών Βόλου θα συνεχίσει μέσα και έξω από το Τ.Ε.Ε. να αγωνίζεται τόσο ενάντια σε όσους ρυπαίνουν την πόλη μας, όσο και σε όσους μας εμπαίζουν, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που διατρέχει καθημερινά η υγεία μας.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου