ΤΟΠΙΚΑ

Αντέδρασαν δυναμικά οι κτηνοτρόφοι

αντέδρασαν-δυναμικά-οι-κτηνοτρόφοι-851206

Αποφασισμένοι να μην διαθέσουν τα αμνοερίφιά τους σε τιμές χαμηλότερες των περσινών (5,5-6 ευρώ/κιλό), δήλωσαν -δια των εκπροσώπων τους- οι κτηνοτρόφοι της χώρας στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, εν όψει των εορτών του Πάσχα. Οι κτηνοτρόφοι επισήμαναν πως «εάν δεν εξασφαλίσουμε αύξηση, τότε θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις διαρκείας και θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας στην αγορά».
«Χαμηλές τιμές και στην περίοδο του Πάσχα θα σημάνουν καταστροφή των Ελλήνων κτηνοτρόφων», υποστήριξε ο πρόεδρος των Βορειοελλαδιτών κτηνοτρόφων και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου τους, Δημήτρης Καμπούρης.
Τα πρώτα «μηνύματα» για το τι μέλλει γενέσθαι, θα προκύψουν στη συνάντηση κτηνοτρόφων-εμπόρων και τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στο παζάρι του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στις 15 Απριλίου. Αν και οι κτηνοτρόφοι πάνε με «ανοιχτές» τιμές στη διαπραγμάτευση με τους εμπόρους, ωστόσο επιθυμία τους είναι να εξασφαλίσουν τουλάχιστον τιμή 7-7,5 ευρώ/κιλό.
Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις πέσουν στο «κενό», οι κτηνοτρόφοι, αρχής γενομένης από την επομένη μέρα 16 Απριλίου, δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, που δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν αποκλεισμούς συνόρων, κτηνιατρείων, σφαγείων, ακόμα και δρόμων, ενώ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο νέας καθόδου τους στην Αθήνα, μαζί με τα κοπάδια τους.
Στα αιτήματα των κτηνοτρόφων για την περίοδο του Πάσχα συμπεριλαμβάνονται: τα πολυκαταστήματα να μην διαθέτουν αμνοερίφια σε τιμές προσφοράς προς αποφυγή συμπίεσης των τιμών, να ενταθούν οι έλεγχοι και να ενεργοποιηθούν οι Νομαρχιακές υπηρεσίες, ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, που πέρυσι άγγιξε, σύμφωνα με κτηνοτρόφους, το 70% και να στηριχθεί ο κλάδος, έμμεσα και άμεσα, από τα κόμματα και τους υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Φώλια και Αλέξανδρο Κοντό.
Σε ό,τι αφορά το γάλα, ο κ. Καμπούρης είπε ότι οι τιμές παραμένουν χαμηλές, με το αγελαδινό να έχει μειωθεί στα 0,38 λεπτά, από 0,45 λεπτά που είχε φτάσει πρόσφατα, στο πρόβειο κινείται στα 0,85 λεπτά (ζητούν 1,25 ευρώ) και στο κατσικίσιο στα 0,52 λεπτά (ζητούν 0,75 λεπτά).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου