ΤΟΠΙΚΑ

Στον αέρα βρίσκεται η ενιαία ενίσχυση

στον-αέρα-βρίσκεται-η-ενιαία-ενίσχυση-614768

«Κουτσουρεμένη» μπήκε στους λογαριασμούς των κτηνοτρόφων τις προηγούμενες ημέρες η εξισωτική αποζημίωση, ενώ στον «αέρα» παραμένει ακόμη η καταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης. Οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας αναφέρουν ότι για πρώτη φορά παρατηρείται τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή την ενιαίας ενίσχυσης, γεγονός που τους δημιουργεί ανασφάλεια και εκνευρισμό, αφού αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Συγκεκριμένα όσον αφορά στην εξισωτική αποζημίωση, ενώ κατά μέσο όρο κάθε κτηνοτρόφος λάμβανε 3.000 ευρώ, αυτήν τη φορά, μπήκαν στους λογαριασμούς τους 2.500 ή 2.300, χωρίς να γνωρίζουν τους λόγους.

Οπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων της Δημοτικής Ενότητας Αισωνίας κ. Χαρούλα Διβάνη, για τη μειωμένη εξισωτική αποζημίωση που έλαβαν, επικοινώνησε με μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων προκειμένου να σταλεί από κοινού επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή η κ. Διβάνη αναφέρει ότι πολλοί κτηνοτρόφοι για πρώτη φορά αποκλείστηκαν από την πληρωμή της εξισωτικής επειδή χαρακτηρίστηκαν στο διάστημα που μεσολάβησε ως επιλαχόντες, και δεν έλαβαν ούτε ευρώ. Χαρακτηριστικά η κ. Διβάνη επισημαίνει: «Η στέρηση της Εξισωτικής Αποζημίωσης από πραγματικούς δικαιούχους της, στη συγκεκριμένη μάλιστα εποχική περίοδο, συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για τη συνέχιση της βιοποριστικής τους δράσης, ενώ παράλληλα όσοι την έλαβαν διαπίστωσαν ότι τα ποσά ήταν σημαντικά μειωμένα».

Οσον αφορά τώρα την καταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης, οι δικαιούχοι έπρεπε ήδη να έχουν λάβει τα χρήματα εδώ και μερικές ημέρες. Πάντως μέχρι στιγμής παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στον κλάδο.

Τέλος, οι επαγγελματίες στον κλάδο της κτηνοτροφίας επισημαίνουν ότι τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης, θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά ζωοτροφών αλλά και για την εξόφληση δανείων. «Μεγάλο μέρος των χρημάτων θα καταλήξουν στις τράπεζες για ανεξόφλητες δόσεις δανείων, όπως επίσης και για την αγορά ζωοτροφών. Επειδή καθυστερήσαμε να πάρουμε στα χέρια μας χρήματα, τώρα θα χρειαστεί να αγοράσουμε τις ζωοτροφές με «καπέλο» από τους εμπόρους», καταλήγει η πρόεδρος του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων Δημοτικής Ενότητας Αισωνίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου