ΤΟΠΙΚΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Νικήτρια των εκλογών η ΠΑΣΠ

πανεπιστημιο-θεσσαλιασ-νικήτρια-των-851206

Ξέφρενο πανηγύρι, όλων των… χρωμάτων στήθηκε χθες από νωρίς το βράδυ στο παραλιακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο. Τα αποτελέσματα από τις κάλπες των φετινών φοιτητικών εκλογών έδωσαν σχεδόν σε όλες τις παρατάξεις τη δυνατότητα να ξεφαντώσουν. Η καταμέτρηση ανέδειξε για δεύτερη χρονιά πρώτη δύναμη την ΠΑΣΠ ΑΕΙ Βόλου.
Ωστόσο εκτός από τους «πράσινους», όλοι δήλωναν κερδισμένοι.
Η ΠΑΣΠ, η οποία «στόχευσε Αριστερά» σύμφωνα με το κεντρικό προεκλογικό της σύνθημα, διατήρησε το προβάδισμα με 679 ψήφους (27,8%), αυξάνοντας τη δύναμή της συγκριτικά με πέρυσι (542 ψήφους).
Ενισχυμένη αναδείχθηκε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που πέρασε, αν και οριακά, στη δεύτερη θέση –πέρυσι την κατείχε η Π.Κ.Σ.- με 542 ψήφους (21,54%). Άλλωστε για τη «γαλάζια» φοιτητική παράταξη η ήττα ήταν δεδομένη, και αποδίδεται στον «πόλεμο» που συνέχισε να δέχεται από την ΟΝΝΕΔ, ενώ στόχος ήταν να ξεπεράσουν το όριο των 500 ψηφοδελτίων. Τα περσινά αποτελέσματα είχαν δώσει στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 360 ψήφους.
Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας επίσης είχε λόγο να πανηγυρίζει. Συγκέντρωσε 507 ψηφοδέλτια (375 πέρυσι) και πήρε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά των τελευταίων ετών (19,34%).
Μικρή αύξηση της εκλογικής δύναμης καταγράφηκε για την παράταξη της ΕΑΑΚ-Ρωγμή, που έλαβε 209 ψήφους (9,25%), από 167 ψήφους το 2007.
Για την Αριστερή Ενότητα (ΣΥΝ) ο νέος «αέρας» του Αλ. Τσίπρα δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς η κάλπη έδωσε μείωση της δύναμής της. Όμως στην παράταξη επικρατούσε ενθουσιασμός για την παρουσία της φέτος σε περισσότερα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η Αρ. Εν. έλαβε 94 ψήφους (3,97%) έναντι 130 πέρυσι.
Χαμένοι των φετινών εκλογών οι Ανεξάρτητες Παρατάξεις, οι οποίες έλαβαν 304 ψήφους (14,2%) από 411 ψήφους πέρυσι. Οι Ανεξάρτητοι φαίνεται ότι αποτέλεσαν τη «δεξαμενή» ψήφων για τις άλλες παρατάξεις, ενώ αυξημένη ήταν η προσέλευση των φοιτητών στις κάλπες συγκριτικά με πέρυσι.
Συγκεκριμένα ψήφισαν 2.436 φοιτητές σε σύνολο 5.000 εγγεγραμμένων περίπου στα 12 τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο.
Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων τα πρώτα σχόλια εκπροσώπων παρατάξεων ήταν τα εξής:

ΠΑΣΠ ΑΕΙ, Χάρης Καλυβιανάκης
«Η ΠΑΣΠ είναι και φέτος πρώτη δύναμη στο Πανεπιστήμιο στο Βόλο. Ο πρώτος στόχος που ήταν για μας η μεγαλύτερη συμμετοχή των φοιτητών επετεύχθη. Όλες οι τρεις μεγάλες παρατάξεις ανέβηκαν. Θεωρώ ότι βγήκαμε νικητές όσον αφορά στους αγώνες που δώσαμε τα τελευταία δύο χρόνια.»

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, Μπάμπης Παπαδόπουλος
«Η ήττα για μας ήταν αναμενόμενη. Δεν μας κάνει να χαιρόμαστε το ότι απλά αυξήσαμε τα ποσοστά. Έχουμε πετύχει το στόχο που είχαμε θέσει και πιστεύουμε ότι έχουμε θεμελιώσει τη νίκη. Ο στόχος ήταν τα 500 ψηφοδέλτια.
Η ήττα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Βόλο οφείλεται κατά κύριο λόγο σε μία τελείως αντίστροφη χάραξη πορείας της ΟΝΝΕΔ σε ότι αφορά στις φοιτητικές εκλογές. Τα ίδια προβλήματα οδήγησαν πέρυσι σε ήττα την παράταξη. Η ΟΝΝΕΔ στο Βόλο προσπαθεί να κρατήσει τη ΔΑΠ όσο πιο χαμηλά γίνεται, αλλά εμείς δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.»

Π.Κ.Σ., Γιάννης Παπαρίζος
«Η Π.Κ.Σ. είναι φέτος 120 ψήφους πάνω σε σχέση με πέρυσι και σε ποσοστό 3%. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική άνοδος. Το ποσοστό που λάβαμε είναι από τα μεγαλύτερα ποσοστά της Πανσπουδαστικής. Εμείς εκτιμάμε ότι οι ψήφοι υπέρ της Π.Κ.Σ. πρέπει το επόμενο διάστημα να μεταφραστούν και σε δράση ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Το δεύτερο είναι ότι στάλθηκε ξεκάθαρο μήνυμα, καθώς η αύξηση της δύναμης της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ σχετίζεται με τη μείωση του ποσοστού των ανεξάρτητων ψηφοδελτίων και θεωρούμε ότι η άνοδος της Πανσπουδαστικής σηματοδοτεί ότι μπαίνει φρένο και στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ.»

Αριστερή Ενότητα, Κων. Ελεμένογλου
«Στο Βόλο η Αριστερή Ενότητα κατέγραψε μια μικρή πτώση στις τάξεις της και γι’ αυτό ευθύνονται κάποιες συνεργασίες που επιτεύχθηκαν μετά το περσινό φοιτητικό κίνημα και οι οποίες δεν προχώρησαν.
Παρόλα αυτά υπήρχε ξεκάθαρο μήνυμα ότι φέτος η Αριστερή Ενότητα εμφανίστηκε σε επτά τμήματα του Βόλου από τα τρία πέρυσι, με στόχο του χρόνου να παρεμβαίνει σε όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Για μας, παρότι σε καθαρούς αριθμούς είμαστε χαμηλότερα συγκριτικά με τα περσινά αποτελέσματα, είναι πολύ σοβαρό ότι έχουμε καταφέρει να ανοιχθούμε σε πολύ περισσότερα τμήματα, δώσαμε δυνάμεις σε αυτό και είναι ένας λόγος που μείναμε «πίσω», αλλά στοχεύουμε του χρόνου να έχουμε ακόμη πιο δυναμική παρουσία.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου