ΤΟΠΙΚΑ

ΑΓΕΤ: Καταπέλτης το πόρισμα των επιθεωρητών

αγετ-καταπέλτης-το-πόρισμα-των-επιθεω-851206

Δυόμισι φορές επιπλέον κατανάλωση πετ-κοκ από την επιτρεπόμενη ποσότητα σε ετήσια βάση, περιεκτικότητα σε υψηλά επίπεδα των ΝΟx στα καυσαέρια των περιστροφικών κλιβάνων, απουσία εγκαταστάσεων για την αποθήκευση των πρώτων υλών τσιμέντου, είναι ορισμένες από τις διαπιστώσεις του κλιμακίου της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος μετά από αυτοψία στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ.

Το πόρισμα των επιθεωρητών δόθηκε τελικά στη δημοσιότητα χθες μετά τις επικρίσεις του πρώην νομάρχη Ι. Πρίντζου.
Την ίδια ώρα σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας στον προκάτοχό του για τις κατηγορίες σε βάρος της Νομαρχιακής Αρχής περί απόκρυψης του πορίσματος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ.
«Επιχείρησε αστείους συμψηφισμούς για να δείξει ότι κάτι κάνει», σχολίασε ο κ. Παπατόλιας την προσπάθεια του κ. Πρίντζου να βάλει με τις δηλώσεις του στη ζυγαριά την υπόθεση του πορίσματος της Χαλυβουργίας –η πρώην Νομαρχιακή Αρχή είχε κατηγορηθεί ότι την κράτησε επί μήνες στο συρτάρι- με την υπόθεση της ΑΓΕΤ.
Σύμφωνα με τον Νομάρχη Μαγνησίας, για το πόρισμα της Χαλυβουργίας δεν υπήρξε καμία εξέλιξη για ένα εξάμηνο. «Τι πάει τώρα να συγκρίνει; Τους έξι μήνες χωρίς εξέλιξη, με τις τέσσερις ημέρες και ενώ είχαμε ήδη δώσει εντολή στο ΚΕΠΕ για έλεγχο; Για να δώσει «συγχωροχάρτι» στο ΥΠΕΧΩΔΕ και να μας μετατρέψει σε σύγχρονη μπανανία; Είναι αδιανόητο», ανέφερε ο κ. Παπατόλιας.
Απέδωσε δε στον κ. Πρίντζο συμπεριφορά εκπροσώπου Τύπου της κυβέρνησης: «Ο κ. Σουφλιάς δέχεται τον κ. Πρίντζο και του δίνει ανεπίσημες πληροφορίες και δεν δέχεται τον Δήμαρχο Βόλου, τους εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων, το Νομάρχη. Στέλνουμε απανωτές επιστολές για τον Περιφερειακό και δεν απαντά. Είναι αυτό ευνομούμενη Πολιτεία; Και δέχεται τον κ. Πρίντζο, που συμπεριφέρεται ως εκπρόσωπος Τύπου και βγάζει ανακοινώσεις για το τι κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Δεν θα επιτρέψουμε να υποδύονται τα «παπαγαλάκια» του ΥΠΕΧΩΔΕ».
Το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κοινοποιήθηκε στη Διεύθυνση Ανάπτυξης της ΝΑΜ στις 27/3/2008 και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος στις 4/4/2008.
Ο κ. Παπατόλιας παρέπεμψε σε έγγραφη εντολή του αντινομάρχη Περιβάλλοντος, στις 3/4/2008, μία ημέρα δηλαδή πριν το πόρισμα κοινοποιηθεί στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος για έλεγχο στο εργοστάσιο Όλυμπος της ΑΓΕΤ από το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ). Ο έλεγχος έχει προσδιοριστεί για τις 14 Απριλίου.
Ο Νομάρχης προανήγγειλε την επιβολή προστίμου στην τσιμεντοβιομηχανία, εάν την ημέρα του ελέγχου από το ΚΕΠΠΕ η εταιρία δεν προσκομίσει τη νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στην περίπτωση έλλειψης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων το πρόστιμο που προβλέπεται είναι έως 60.000 ευρώ με απόφαση Νομάρχη και έως 150.000 ευρώ με εισήγηση Νομάρχη στο ΥΠΕΧΩΔΕ.
Παραθέτοντας στοιχεία για την εξέλιξη των δύο υποθέσεων, Χαλυβουργίας και ΑΓΕΤ, ο κ. Παπατόλιας ανέφερε ότι:
– στην περίπτωση της Χαλυβουργίας η αυτοψία επιθεωρητών έγινε στις 24/8/2005, η έκθεση μερικού ελέγχου με 11 παραβάσεις συντάχθηκε στις 12/9/2005 και έως τις 10/10/2005 η εταιρία κλήθηκε να υποβάλει τις απόψεις της. Από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο του 2006, οπότε συντάχθηκε η πράξη βεβαίωσης των παραβάσεων, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη. Στις 7/3/2006 η πράξη διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα και τις αρμόδιες υπηρεσίες και στις 21/5/2007 με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ επιβλήθηκε πρόστιμο 100.000 ευρώ.
– στην περίπτωση της ΑΓΕΤ η αυτοψία επιθεωρητών έγινε στις 28 και 29/1/2008, η έκθεση μερικού ελέγχου στις 19/3/2008 και κοινοποιήθηκε στη Διεύθυνση Ανάπτυξης στις 27/3/2008 και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος στις 4/4/2008.
Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον κ. Παπατόλια, σε ό,τι αφορά στην ΑΓΕΤ συντάσσεται η έκθεση ελέγχου και κατά συνέπεια δεν μπορεί ακόμη το περιεχόμενο του πορίσματος να δημοσιοποιηθεί.

Τελικά δόθηκε…
Δέκα λεπτά αφότου ο Νομάρχης ολοκλήρωσε την ενημέρωσή του προς τους εκπροσώπους Τύπου, ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος Ν. Ντίτορας έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα για την ΑΓΕΤ.
«Προτιθέμεθα να διευκολύνουμε το έργο του τοπικού εκπροσώπου του ΥΠΕΧΩΔΕ, δηλαδή του κ. Πρίντζου. Επειδή χθες ο τέως Νομάρχης δεν είχε μαζί του την αρχική έκθεση αυτοψίας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, παίρνουμε την πρωτοβουλία να τη δώσουμε στη δημοσιότητα, παρόλο που δεν έχει ολοκληρωθεί η διοικητική διαδικασία. Επισημαίνουμε απλώς ότι σε αυτή την ενέργεια έπρεπε να προβεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, στο οποίο ανήκει η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και το οποίο έχει όλη την ευθύνη της διαδικασίας», δήλωσε ο κ. Ντίτορας.
Σύμφωνα με το πόρισμα το κλιμάκιο των επιθεωρητών κατά τις αυτοψίες στην τσιμεντοβιομηχανία διαπίστωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
Δεν τηρούνται τα οριζόμενα στην από Κ.Υ.Α. για την κατανάλωση καυσίμων. – Συγκεκριμένα για τον άνθρακα προβλέπεται κατανάλωση 330.000 τόνους, το 2006 καταναλώθηκαν 137.505 τόνοι και το 2007, 152.803 τόνοι. Για το πετ-κοκ προβλέπεται η κατανάλωση 100.000 τόνων, ενώ καταναλώθηκαν 261.121 τόνοι το 2006 και 252.142 τόνοι το 2007. Για το μαζούτ προβλέπεται η κατανάλωση 12.000 τόνων, ενώ καταναλώθηκαν 16.359 το 2006 και 14.121 το 2007.
– Το τμήμα μέτρησης της εταιρίας πραγματοποιεί ειδικές μετρήσεις με βάση τις οποίες ελέγχει τις καμπύλες βαθμονόμησης, μόνο δύο φορές το χρόνο και όχι πάντα παρουσία των εντεταλμένων υπαλλήλων της αρμόδιας υπηρεσίας της ΝΑΜ, κατά παράβαση όρου ΚΥΑ.
– Όρος της ΚΥΑ επέβαλε την εγκατάσταση συσκευών συνεχούς μέτρησης της περιεκτικότητας των καυσαερίων των περιστροφικών κλιβάνων σε NOx και SΟ2, τα οποία δεν είχαν εγκατασταθεί.
Από τα δελτία των ημερήσιων εκπομπών NOx και SΟ2 των περιστροφικών κλιβάνων που λειτουργούν διαπιστώθηκε ότι η περιεκτικότητα των ΝΟx στα καυσαέρια των Π.Κ. κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα (πάνω από 800 mg/Nm3). Συνιστά παράβαση το γεγονός ότι δεν εγκαταστάθηκε σύστημα ψεκασμού νερού στη φλόγα της κύριας καύσης όλων των Π.Κ., στους οποίους η περιεκτικότητα των ΝΟx στα καυσαέρια κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα.
– Δεν έχουν κατασκευαστεί οι εγκαταστάσεις για την αποθήκευση των πρώτων υλών τσιμέντου, οι οποίες εξακολουθούν να αποθηκεύονται υπαίθρια.
– Η εταιρία δεν έχει εφοδιαστεί με τις απαιτούμενες άδειες για τις γεωτρήσεις που βρίσκονται εντός του εργοστασίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου