ΤΟΠΙΚΑ

Γιόρτασαν την επέτειο της κατοχής με αργία

γιόρτασαν-την-επέτειο-της-κατοχής-με-α-851206

Πέμπτη επέτειος χθες, από την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν μετά από στρατιωτική εισβολή συνασπισμού δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ, άνευ έγκρισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Απαγόρευση στην κυκλοφορία οχημάτων επιβλήθηκε στη Βαγδάτη. Ανοιχτό το μέτωπο μεταξύ της κυβέρνησης και της πολιτοφυλακής του Αλ Σαντρ…
Η Βαγδάτη είναι έρημη. Μόνο τα οχήματα των υπηρεσιών ασφαλείας κυκλοφορούν στους δρόμους, καθώς έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα έχει επιβληθεί πλήρης απαγόρευση στην κυκλοφορία αυτοκινήτων και δικύκλων υπό το φόβο επεισοδίων.
Η ιρακινή κυβέρνηση όρισε επίσης την 9η Απριλίου ημέρα αργίας και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες είναι κλειστές, πέντε χρόνια αφότου η αποκαθήλωση του αγάλματος του Σαντάμ Χουσεΐν στο κέντρο της Βαγδάτης σηματοδοτούσε την πτώση του καθεστώτος και τη μετάβαση της ιρακινής πρωτεύουσας στα χέρια του αμερικανικού στρατού.
Στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι, που αποτελεί επί τρεις ημέρες θέατρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και σιιτών ενόπλων, σκοτώθηκαν χθες επτά άμαχοι και 24 τραυματίστηκαν όταν ερρίφθησαν από αγνώστους οβίδες προς ένα συγκρότημα κατοικιών.
Στη διάρκεια της νύχτας άλλοι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, στη σιιτική αυτή συνοικία, που αποτελεί προπύργιο του Στρατού του Μεχντί, της ένοπλης πολιτοφυλακής του σιίτη ριζοσπάστη ηγέτη Μοκτάντα αλ Σαντρ. Η ένταση των συγκρούσεων μειώθηκε τα ξημερώματα με ριπές ελαφρών όπλων να ακούγονται σποραδικά.
Συνολικά 57 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Σαντρ Σίτι, αφότου ξανάρχισαν οι συγκρούσεις πριν από τρεις ημέρες.
Από τις 25 έως τις 30 Μαρτίου, συγκρούσεις μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων με την υποστήριξη του αμερικανικού στρατού και ενόπλων οπαδών του Μοκτάντα Σαντρ έχουν κοστίσει τουλάχιστον 700 ζωές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στις μεγάλες σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης Σαντρ Σίτι και Καντιμίγια, στο πετρελαϊκό λιμάνι της Βασόρας και σε σιιτικές πόλεις του ιρακινού νότου.
Ο Μοκτάντα αλ Σαντρ ακύρωσε τη μεγάλη διαδήλωση που είχε εξαγγελθεί για χθες, εναντίον πέντε χρόνων αμερικανικής κατοχής, φοβούμενος κατά τα φαινόμενα πως μία μικρή συμμετοχή (λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας) θα έδειχνε αδυναμία τη στιγμή που συγκρούεται σκληρά με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι, επίσης σιίτη.
Ο αρχηγός του Στρατού του Μεχντί ανέβασε περισσότερο το «θερμόμετρο» στην ανοιχτή σύγκρουσή του με την ιρακινή κυβέρνηση, απειλώντας να τερματίσει επίσημα την επτάμηνη εκεχειρία εάν δεν σταματήσουν οι επιθέσεις κατά υποστηρικτών του. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό να βυθίσει ξανά το νότιο Ιράκ στη βία, εννέα ημέρες μετά από συμφωνία αποκλιμάκωσης που επετεύχθη στο Ιράν.
Εν τω μεταξύ, ο αμερικανικό στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι στρατιώτες βομβάρδισαν και κατέστρεψαν ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα, βορείως της Βαγδάτης την περασμένη εβδομάδα, στο οποίο υπήρχαν πύραυλοι, πολυβόλα και μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών.
Ειδικές μονάδες του αμερικανικού στρατού εισέβαλαν στο στρατόπεδο, στην πόλη Μπαλάντ της επαρχίας Σαλαχουντίν, ύστερα από απόρρητες πληροφορίες ότι αντάρτες χρησιμοποιούσαν έναν παλιό σταθμό ραντάρ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου