ΤΟΠΙΚΑ

Γ. ΠΡΙΝΤΖΟΣ: Η ΝΑΜ κρύβει το πόρισμα κατά της ΑΓΕΤ

γ-πριντζοσ-η-ναμ-κρύβει-το-πόρισμα-κατ-851206

Επίθεση κατά της νομαρχιακής αρχής ότι κρατά στο συρτάρι επιβαρυντικό για την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος εξαπέλυσε χθες ο πρώην νομάρχης Μαγνησίας Ι. Πρίντζος.
Σκληρή ήταν η απάντηση του αντινομάρχη Περιβάλλοντος Ν. Ντίτορα, ο οποίος απέδωσε στον κ. Πρίντζο «πρεμούρα» να δώσει συγχωροχάρτι στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την αδράνεια και την απάθεια που επιδεικνύει στα θέματα της αέριας ρύπανσης.

Μία ημέρα μετά το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση, ο κ. Πρίντζος επέλεξε να δημοσιοποιήσει τις δεσμεύσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά για ζητήματα που άπτονται στον τομέα του περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους την περασμένη Παρασκευή.
Ο κ. Πρίντζος έδειξε τη διάθεση να πάρει ρεβάνς για τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε επί μεγάλο χρονικό διάστημα για το «κρυμμένο πόρισμα της Χαλυβουργίας».
Τώρα, με αφορμή τον έλεγχο κλιμακίου των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στην ΑΓΕΤ και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου τον περασμένο Ιανουάριο, απέδωσε στη νομαρχιακή αρχή προσπάθεια να αποκρύψει το πόρισμα για την τσιμεντοβιομηχανία.
Το πόρισμα έχει περιέλθει σε γνώση του ΥΠΕΧΩΔΕ και κοινοποιήθηκε στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Μαγνησίας στις 27/3/2008.
Ο κ. Πρίντζος ενημέρωνε χθες ότι αναμένεται η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για επιβολή προστίμων, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η διαδικασία απολογίας της τσιμεντοβιομηχανίας.
«Έχω μάθει ότι το πόρισμα έχει στα χέρια της η ΝΑΜ. Κάποτε εμείς κατηγορηθήκαμε ότι κρύβαμε αντίστοιχο πόρισμα για τη Χαλυβουργία. Υπάρχει ένα δεκαήμερο για να απολογηθεί η ΑΓΕΤ και τώρα ανάλογα θα επιβληθούν τα πρόστιμα από τον υπουργό. Προφανώς το πόρισμα είναι επιβαρυντικό για την ΑΓΕΤ», έλεγε χαρακτηριστικά ο κ. Πρίντζος.
Από τα πρώτα σχόλια του αντινομάρχη Περιβάλλοντος Ν. Ντίτορα σχετικά με το πόρισμα και την απόκρυψή του ή μη, ήταν ότι το πόρισμα έχει μεν κοινοποιηθεί στη Νομαρχία, ωστόσο δεν υπάρχει το δικαίωμα δημοσιοποίησής του πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την απολογία της βιομηχανίας.
Σε γραπτή δήλωσή του το απόγευμα ο κ. Ντίτορας ανέφερε:
«Για μια άλλη φορά ο κύριος Πρίντζος παρασύρθηκε από τον όψιμο οίστρο του για το περιβάλλον. Δυστυχώς όμως γι’ αυτόν, για άλλη μια φορά διαθέτει κακή ενημέρωση. Δεν τον ωφέλησαν φαίνεται πολύ οι συχνές επισκέψεις του στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ας ενημερωθεί λοιπόν ο τέως Νομάρχης ότι όπως προκύπτει από το έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.) που κοινοποιήθηκε στις 27-03-08 στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΝΑΜ, η υπηρεσία αυτή πραγματοποίησε έλεγχο τήρησης περιβαλλοντικών όρων στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ.
Στην έκθεση ελέγχου που συντάχθηκε, διαπιστώθηκαν παραβάσεις για τις οποίες καλείται ο ελεγχόμενος σε απολογία, προκειμένου στη συνέχεια να βεβαιωθούν ή όχι οι παραβάσεις και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Ο τέως Νομάρχης, από την «πρεμούρα» του να δώσει συγχωροχάρτι στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την αδράνεια και την απάθεια που επιδεικνύει στα θέματα της αέριας ρύπανσης της περιοχής μας, βιάστηκε να αναγγείλει πρόστιμα για μια διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει ολοκληρωθεί από διοικητική σκοπιά. Υπέπεσε έτσι και σε πολιτικό και σε δεοντολογικό ατόπημα, μόνο και μόνο για να δείξει ότι «κάτι κάνει και αυτός» για την αέρια ρύπανση.
Κατά τα λοιπά για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της ΑΓΕΤ και του Λιμανιού περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση του ΥΠΕΧΩΔΕ και δεν βασιζόμαστε σε ανεπίσημες πληροφορίες, ούτε βεβαίως σε κάθε λογής παράγοντες, μεσολαβητές και «προξενήτρες».

Επίσκεψη στον Γ. Σουφλιά
Κατά τα άλλα ο κ. Πρίντζος ενημέρωνε χθες για την υπουργική δέσμευση ότι η έγκριση του Επιχειρησιακού Σχεδίου, που προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα κατά της αέριας ρύπανσης, αποτελεί ζήτημα τριών μηνών.
Για την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ, για τη λειτουργία της οποίας εκκρεμεί η νέα μελέτη περιβαλλοντικών όρων ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ενημέρωνε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ειδικό πρόγραμμα για 370 ρυπογόνες βιομηχανίες σε εθνικό επίπεδο και με την ολοκλήρωσή του θα εφαρμοστούν οι βέλτιστες τεχνικές για την προστασία του περιβάλλοντος.
Τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά επισκέφθηκε ο πρώην νομάρχης την περασμένη Παρασκευή, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Βόλου Π. Σούρλα.
Στόχος της συνάντησης με τον υπουργό ήταν να ενημερωθούν για την πορεία του Επιχειρησιακού Σχεδίου, για τους νέους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας της ΑΓΕΤ και του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, καθώς και για τους ελέγχους των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στην τσιμεντοβιομηχανία και το λιμάνι.
Τις δεσμεύσεις που έλαβε από τον Γ. Σουφλιά και τις απαντήσεις σε ένα προς ένα τα ζητήματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ο κ. Πρίντζος ανέμενε να δώσει στη δημοσιότητα μετά το συλλαλητήριο, προκειμένου, όπως εξήγησε, να αποφύγει σχόλια περί προσπάθειας να δυναμιτίσει το κλίμα.
«Εμείς θελήσαμε να γίνει το συλλαλητήριο και λάβαμε μέρος σε αυτό», ανέφερε ο πρώην νομάρχης, υποστηρίζοντας ότι η κινητοποίηση έγινε σε λάθος χρονική στιγμή. «Η νομαρχιακή αρχή –είπε- φάσκει και αντιφάσκει και οι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους. Το συλλαλητήριο είχε μικρή συμμετοχή και δεν ξέρω πόσοι απλοί πολίτες θα συμμετείχαν, αν δεν ήταν οι μαθητές, οι υπάλληλοι και τα στελέχη της Τ.Α. και πήρε καθαρά αντικυβερνητικό χαρακτήρα και προσωπικά κατά του Σουφλιά».
Πάντως, σύμφωνα με τον πρώην νομάρχη, «ο κ. Παπατόλιας αυτή τη στιγμή αντιλήφθηκε τη μεγάλη αξία του Επιχειρησιακού Σχεδίου, το οποίο είναι εκείνο που θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα σε κρίσιμες ώρες να ληφθούν δραστικά μέτρα, αφού θα αποτελεί νόμο του Κράτους».
«Όπου μπορούμε να βοηθήσουμε και να συνδράμουμε τη Νομαρχιακή Αρχή, θα το κάνουμε, καθώς η αέρια ρύπανση είναι ένα πρόβλημα διαχρονικό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πρίντζος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου