ΤΟΠΙΚΑ

Νους υγιής εν… τσέπη παχυλή

νους-υγιής-εν-τσέπη-παχυλή-851206

Οσοι μιλούν σήμερα για τα ιδεώδη του αθλητισμού και του ολυμπισμού, κάνοντας αναγωγές στις ρίζες του, είναι ή αφελώς καλοπροαίρετοι ή καλά εκπαιδευμένοι στην προώθηση του «προϊόντος» τους.
Είτε ο «χορηγός» είναι πολυεθνικές επιχειρήσεις είτε είναι πολιτικές εξουσίες, σημασία έχει ότι οι αθλητές από φορείς ιδανικών έντιμου ανταγωνισμού, της ευγενικής άμιλλας και καταξίωσης των ανθρωπίνων δυνατοτήτων, μεταβάλλονται σε αθύρματα οικονομικών και πολιτικών παιγνίων.
Διό και συχνά επιδράμουν στο χώρο των λεγόμενων «παραγόντων» του αθλητισμού διάφοροι τύποι, οι οποίοι προσβλέπουν στην κοινωνική τους ανέλιξη και τελικώς εξελίσσονται σε «νονούς» του αθλητισμού. Με συνηθέστερες τις περιπτώσεις εκείνων που φιλοδοξούν να αποκτήσουν προσωπική πολιτική πελατεία ή να καταστούν «μεγαλοδικηγόροι», προβαλλόμενοι ως κήνσορες συμφερόντων ομάδων, ομοσπονδιών και αθλητών.
Προκλητικές φιγούρες που είναι διαρκώς σε «πρώτη προβολή» στα τηλεοπτικά παράθυρα, συχνάκις ατιμάζοντας με τα καμώματα και τις εξυπνάδες τους ακόμη και ανθρώπους που θαυμάσαμε, μη επιτρέποντάς τους να ζητήσουν συγνώμη για κάποιο λάθος στο οποίο υπέπεσαν, αλλά προωθώντας εξυπνακίστικα ευρήματα που δείχνουν απλώς την κυνικότητά τους και την περιφρόνησή τους έναντι του κοινού αισθήματος και της νοημοσύνης των απλών ανθρώπων.
Αν κάποιοι θέλουν να σώσουν τον αθλητισμό και τους αθλητές, πρέπει να τους απαλλάξουν από τους… σωτήρες τους. Από τους «ευεργέτες» και τους «χορηγούς» τους.
Ο αθλητής που τρέχει για να εξασφαλίσει τον διορισμό του στο στρατό ή την αστυνομία, ή για να μην του κόψει τη χορηγία ή εταιρία που έχει αναλάβει να διαφημίζει, ελάχιστα διαφέρει, δυστυχώς, από τα άλογα του ιπποδρόμου ή τα ζώα, πάνω στα οποία ποντάρουν οι «φίλοι» των κυνοδρομιών ή των κοκορομαχιών.
Μακάρι να μην είχαμε μετάλλια, αλλά να είχαμε καθαρό και τίμιο αθλητισμό, ώστε να έχουμε το ηθικό ανάστημα να υπερασπιζόμαστε αυτό που ξεκίνησε κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το ενστερνίσθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά το εγκατέλειψαν οι μεταγενέστεροι. Να επανέλθουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην κοιτίδα τους. Όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και ιδεολογικά.
Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, ούτε νους ούτε σώμα υγιές εξασφαλίζονται. Μόνο παχυλότατες τσέπες… κακοήθους υγείας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου