ΤΟΠΙΚΑ

Επίτιμος διδάκτωρ του Π.Θ. ο Ανδρέας Νικολαΐδης

επίτιμος-διδάκτωρ-του-π-θ-ο-ανδρέας-νικ-851206

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα αναγορευτεί ο διεθνώς γνωστός καθηγητής αγγειοχειρουργικής Ανδρέας Νικολαΐδης, κατά την διάρκεια ειδικής τελετής που θα πραγματοποιηθεί την 26η Μαΐου. Ο κ. Νικολαΐδης, κάτοχος του βραβείου Jacksonian από το Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών της Αγγλίας, που αποτελεί ύψιστη τιμητική διάκριση, διετέλεσε Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Imperial College (St Marys Hospital) του Λονδίνου, ενώ παράλληλα εξασκούσε το επάγγελμα του αγγειοχειρουργού στο νοσοκομείο του St Marys του Λονδίνου. Η ερευνητική του ομάδα έγινε διάσημη διεθνώς σε αρκετούς τομείς που περιλαμβάνουν την εφαρμογή αναίμακτων μεθόδων για την διάγνωση και έγκαιρη πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και ειδικότερα των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Στο εντυπωσιακό βιογραφικό του δρ. Νικολαΐδη καταγράφονται ποικίλες δραστηριότητες οι οποίες εντάσσονται στο πεδίο της Ιατρικής Επιστήμης, όπως η θητεία του ως προέδρου του Τμήματος Μέτρησης στην Ιατρική του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρικής της Αγγλίας, του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Μ. Βρετανίας κ.α., ενώ παράλληλα υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Μ. Βρετανίας, ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Κέντρου Μ, Βρετανίας και μέλος του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών της Αγγλίας και του Εδιμβούργου. Μεταξύ άλλων είναι επίτιμο μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών της Αυστραλίας, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Χειρουργών Ερευνητών Νότιας Αφρικής, επίτιμο μέλος της Ελληνικής Αγγειοχειρουργικής Εταιρείας, επίτιμο μέλος του Συνδέσμου Κλινικών Αγγειοχειρουργών Αμερικής και επίτιμο μέλος καθηγητής του Κολλεγίου Χειρουργών της Αυστραλίας.
Του έχουν απονεμηθεί βραβεία και τιμητικές διακρίσεις από πολλά επιστημονικά συμβούλια σε όλο τον κόσμο για την πολύτιμη προσφορά του .Είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού Διεθνής Αγγειολογία (International Angiology) και μέλος Εκδοτικών Συμβουλίων αρκετών αγγειολογικών περιοδικών. Το πανεπιστήμιο του Imperial του Λονδίνου τού έχει απονείμει τον τίτλο του Emeritus Professor και έχει εκπαιδεύσει πάνω από 200 αγγειοχειρουργούς σε όλο τον κόσμο και δέκα από αυτούς είναι καθηγητές αγγειοχειρουργικής σε διακεκριμένες πανεπιστημιακές έδρες ανά τον κόσμο. Το 1994 ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως του έχει απονείμει την τιμητική διάκριση Άρχων Μέγας Ρεφερενδάριος.
Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής της Κύπρου και διευθυντής του Τμήματος «Neurovascular Science and Cardiovascular Genetics», 2001-2004 και σήμερα είναι ειδικός επιστήμονας εις το Πανεπιστήμιο Κύπρου και Διευθυντής του Αγγειολογικού και Διαγνωστικού Κέντρου στο Λονδίνο και την Κύπρο. Ο δρ. Ανδρέας Νικολαΐδης συνεχίζει τα ερευνητικά του προγράμματα στην πρόληψη των φλεβικών θρομβώσεων και ειδικά των εγκεφαλικών επεισοδίων. Είναι συντονιστής μιας διεθνούς πολυκεντρικής μελέτης για την αναγνώριση ατόμων που κινδυνεύουν από εγκεφαλικό επεισόδιο. Έχει ιδρύσει την πρώτη Κλινική Πρόληψης Εγκεφαλικών Επεισοδίων στο Αγγειολογικό και Διαγνωστικό Κέντρο στη Κύπρο, όπου με την χρήση κλασσικών κλινικών μεθόδων σε συνδυασμό με νέες αναίμακτες μεθόδους (υπερήχους) και γενετικής αναγνωρίζονται τα άτομα υψηλού κινδύνου. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η κλινική αυτή αποτελεί την πρώτη και μοναδική στο είδος, στην Ανατολική Μεσόγειο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου