ΤΟΠΙΚΑ

Τέσσερα στα 10 αυτοκίνητα ρυπαίνουν

τέσσερα-στα-10-αυτοκίνητα-ρυπαίνουν-851206

Τέσσερα στα δέκα ΙΧ οχήματα είτε στερούνται κάρτας καυσαερίων είτε τα καυσαέρια που εκπέμπουν ξεπερνούν τα ανώτατα όρια.
Πρόκειται για τις πρώτες διαπιστώσεις από τους ελέγχους της κινητής μονάδας καυσαερίων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, στο πολεοδομικό συγκρότημα, που εντάθηκαν από 1η Απριλίου, ως ένα από τα μέτρα περιορισμού της αέριας ρύπανσης.
Η νομαρχιακή αρχή, σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας Βόλου, είχε προαναγγείλει ότι οι έλεγχοι των οχημάτων θα αυστηροποιηθούν, ενώ στο «στόχαστρο» μπαίνουν και δίκυκλα για τον περιορισμό της ηχορύπανσης.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Μεταφορών για επέκταση των ελέγχων, για εκπομπή καυσαερίων και τεχνικών ελέγχων στα δίκυκλα, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο.
Η αρμόδια αντινομάρχης Εύη Τζαβέλλα-Αδαμάκη ενημέρωνε ότι οι έλεγχοι από την κινητή μονάδα γίνονται καθημερινά από τις 9 π.μ.-12μ. σε συγκεκριμένα σημεία εισόδου-εξόδου του πολεοδομικού συγκροτήματος, ενώ σε καθημερινή βάση η κινητή μονάδα θα κάνει ελέγχους από 12μ.- 2μ.μ. σε σημεία της πόλης, που θα αποφασίζονται εκτάκτως.
Τις απογευματινές ώρες η κινητή μονάδα σε συνεργασία με μικτό κλιμάκιο ελέγχει φορτηγά και επιβατικά όλων των τύπων.
«Οι έλεγχοι καυσαερίων θα γίνονται και τα Σάββατα», δήλωνε η αντινομάρχης, ενώ έχει ζητηθεί από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας η συνδρομή της για τη διάθεση της κινητής μονάδας πεδίου, προκειμένου να υπάρχει και δεύτερο κλιμάκιο και με τη συμμετοχή υπαλλήλων της ΝΑΜ.
Πάντως τα αποτελέσματα από τις πρώτες ημέρες των ελέγχων χαρακτηρίζονται ανησυχητικά, αφού το 40% περίπου των οχημάτων που πέρασαν τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι δεν διαθέτουν κάρτα καυσαερίων ή οι τιμές των εκπεμπόμενων ρύπων υπερβαίνουν τα ανώτατα θεσπιζόμενα όρια.
Η κ. Αδαμάκη σημείωνε ότι όσοι οδηγοί διαθέτουν κάρτα καυσαερίων, αλλά οι τιμές των καυσαερίων υπερβαίνουν τα όρια, είναι υποχρεωμένοι να απευθυνθούν σε συνεργείο αυτοκινήτων για επανέλεγχο, ενώ όσοι δεν έχουν κάρτα καυσαερίων ή αυτή έχει λήξει τότε επιβάλεται επί τόπου πρόστιμο 200 ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου