ΤΟΠΙΚΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ: Εξι «πληγές» στον Περιφερειακό

επιτροπη-παρακολουθησησ-εξι-πληγές-851206

Εξι σοβαρές εκκρεμότητες συνεχίζουν να θέτουν εν αμφιβόλω το χρόνο ολοκλήρωσης του πολύπαθου έργου του Περιφερειακού. Απαλλοτριώσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη κηρυχθεί, μελέτες που πρέπει άμεσα να συνταχθούν είναι ορισμένες από τις επισημάνσεις της Επιτροπής παρακολούθησης, οι οποίες τίθενται υπόψη του Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ με κοινό υπόμνημα του νομάρχη και του δημάρχου Βόλου. Μάλιστα ο Δημ. Κατσιγιάννης καλείται να ορίσει συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπής.
Στο μεταξύ την απελευθέρωση του εργοταξίου της εργολαβίας «σκούπα» στον Περιφερειακό Βόλου από τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα αποφάσισε το τοπικό αρχαιολογικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε την προηγούμενη Δευτέρα.
Η απόφαση του τοπικού αρχαιολογικού συμβουλίου έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και η οριστική απόφαση δίδεται με υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού Μιχ. Λιάπη.
Με δήλωσή του ο αντινομάρχης Έργων Ηλ. Ξηρακιάς καλεί τον υπουργό να επισπεύσει, κατά προτεραιότητα, τις διαδικασίες έκδοσης της απόφασης, προκειμένου να επιταχυνθούν οι εργασίες κατασκευής του Περιφερειακού. «Είναι μια έκκληση της τοπικής κοινωνίας μετά και το προχθεσινό συλλαλητήριο στο κέντρο του Βόλου», επισήμανε ο κ. Ξηρακιάς.

Παραμένουν «ανοιχτά»
Με κοινό υπόμνημά τους στον Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ Δημ. Κατσιγιάννη, ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης και ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, ως εκπρόσωποι της Επιτροπής που έχει συσταθεί σε επίπεδο νομού για την παρακολούθηση της πορείας των εργασιών του Περιφερειακού, υπενθυμίζουν τα κρίσιμα ζητήματα που παραμένουν «ανοιχτά» για την έγκαιρη και ολοκληρωμένη κατασκευή του έργου.
Οι κ. Βούλγαρης και Παπατόλιας μεταφέρουν στον Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ τις διαπιστώσεις της πρόσφατης συνεδρίασης της Τοπικής Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου.
Συγκεκριμένα,
– Δεν διαφαίνεται σοβαρή προοπτική ολοκλήρωσης του τμήματος της 3ης εργολαβίας από Γορίτσα μέχρι Αγριά, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις στην περιοχή που συνδέει την έξοδο της κοιλαδογέφυρας με την παραλιακή οδό Βόλου – Αγριάς.
– Η λεγόμενη εργολαβία «σκούπα», δεν αντιμετωπίζει το θέμα της απορροής των ομβρίων για τις ανάντι του Περιφερειακού περιοχές, καθώς και για ένα μεγάλο τμήμα του δρόμου στην αστική περιοχή μεταξύ των χειμάρρων Κραυσίδωνα και Ξηριά. Την ίδια στιγμή, η σχετική πρόβλεψη της εργολαβίας για την αντιμετώπιση των ομβρίων σε ένα τμήμα του Περιφερειακού εντός του Δήμου Νέας Ιωνίας δεν μπορεί να υλοποιηθεί, λόγω της άρσης των προβλεπόμενων απαλλοτριώσεων.
– Στο φυσικό αντικείμενο της ίδιας εργολαβίας, δεν περιλαμβάνεται η αντιμετώπιση της ηχορύπανσης των παρόδιων αστικών περιοχών.
– Δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες για τα τμήματα από Αλυκές μέχρι Α/Κ Λαρίσης και από Αγριά μέχρι Μαλάκι.
– Οι ισόπεδοι κόμβοι του Περιφερειακού τόσο στους οικισμούς Φυτόκου και Μελισσάτικα της Νέας Ιωνίας, όσο και στην κεντρική οδό Ελ. Βενιζέλου (Ιωλκού) στο Βόλο, εγκυμονούν κινδύνους, αφού ήδη έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα, μερικά από τα οποία θανατηφόρα.
– Δεν μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή της νέας εργολαβίας του, που αφορά στο συνδετήριο κλάδο από την παραλιακή Βόλου – Αγριάς μέχρι τον Περιφερειακό, διότι δεν έχουν ακόμη κηρυχθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις.

Απαλλοτριώσεις και μελέτες
Με το υπόμνημα επισημαίνουν στον κ. Κατσιγιάννη την ανάγκη να αναλάβει πρωτοβουλίες, οι οποίες θα απεμπλέξουν τις ήδη εγκατεστημένες εργολαβίες και θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση του τμήματος του Περιφερειακού από την περιοχή των Αλυκών Βόλου μέχρι τον οικισμό Μαλάκι του Δήμου Μηλεών.
Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται η κήρυξη, χωρίς άλλη χρονοτριβή, των απαλλοτριώσεων, αφενός στην περιοχή που συνδέει την έξοδο της κοιλαδογέφυρας με την παραλία της Αγριάς και αφετέρου στο τμήμα των αστικών περιοχών μεταξύ των χειμάρρων του Π.Σ. Βόλου, προκειμένου να κατασκευαστούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.
Άμεσα χρειάζεται να κηρυχθούν οι απαλλοτριώσεις της νέας εργολαβίας για το συνδετήριο κλάδο της παραλιακής οδού Βόλου – Αγριάς με τον Περιφερειακό.
Επιπλέον χρειάζεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη σύνταξη συμπληρωματικής υδραυλικής μελέτης για την απορροή των ομβρίων στις ανάντι περιοχές του Περιφερειακού, μεταξύ των χειμάρρων Ξηριά και Κραυσίνδωνα, καθώς και για τη σύνταξη της μελέτης για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης στο σύνολο του Περιφερειακού από τον Α/Κ Λαρίσης μέχρι Γορίτσα.
Ζητείται ακόμη να ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύνταξης προκαταρκτικών μελετών για την κατασκευή ανισόπεδων κόμβων στις περιοχές Μελισσατίκων, Φυτόκου και την οδό Ιωλκού, ώστε να ανατεθούν στη συνέχεια οι μελέτες και η κατασκευή των σχετικών έργων, εν όψει και των Μεσογειακών Αγώνων του 2013.
Χρειάζεται η προκήρυξη της μελέτης του τμήματος του Περιφερειακού από τη θέση «Μπουρμπουλήθρα» μέχρι τον Α/Κ Λαρίσης, ώστε να διασφαλιστεί η ένταξη των έργων στο Δ’ ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του Μεσογειακού χωριού, όπως προβλέπεται στο φάκελο διεκδίκησης των αγώνων, καθώς και η ολοκλήρωση της μελέτης και στη συνέχεια ανάθεση του έργου Παράκαμψης της Αγριάς, που αποτελεί το επόμενο μεγάλο βήμα για την ολοκλήρωση της κατασκευής του Περιφερειακού από Αλυκές μέχρι Μαλάκι.
Οι κ.κ. Βούλγαρης και Παπατόλιας καλούν τον Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ να προγραμματίσει συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπής, προκειμένου να συζητήσουν διεξοδικά τα θέματα του Περιφερειακού.
Υπενθυμίζεται ότι στην Επιτροπή συμμετέχουν ακόμη ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Απ. Αρέθας, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Σ. Αναγνώστου, ο εκπρόσωπος ΕΒΕ Βόλου Θ. Σταυρίδης, ο πρόεδρος του ΕΚΒ Η. Τασιός και ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Π. Μαβίδης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου