ΤΟΠΙΚΑ

Για μια «χούφτα αυτονομιστών»

για-μια-χούφτα-αυτονομιστών-851206

Εν μέσω διαδηλώσεων και επεισοδιακών λαμπαδηδρομιών, το Πεκίνο δηλώνει ότι τίποτα δεν θα σταματήσει την πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας. Για «φιάσκο» στη μεταφορά της Φλόγας επικρίνει ο γαλλικός Τύπος, την ώρα που η δάδα ταξιδεύει στο Σαν Φρανσίσκο.
Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας η Ολυμπιακή Φλόγα μεταφέρθηκε σε τοποθεσία που τηρείται μυστική. Χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να υψώσουν την Τετάρτη στο Σαν Φρανσίσκο φωνή διαμαρτυρίας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.
Το Σαν Φρανσίσκο είναι το τελευταίο σκέλος της ανά τον κόσμο περιοδείας της Ολυμπιακής Φλόγας πριν από την άφιξή της στην Κίνα.

Η Κίνα

Καταδικάζοντας τα επεισόδια στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου Σουν Βάιντε, δήλωσε ότι η λαμπαδηδρομία θα συνεχιστεί κανονικά. «Καμιά δύναμη δεν μπορεί να σταματήσει την λαμπαδηδρομία των Ολυμπιακών Αγώνων» διεμήνυσε από το Πεκίνο.
Η κρατική τηλεόραση στην Κίνα κατηγόρησε τους διαδηλωτές στο Λονδίνο και το Παρίσι ότι αποτελούν «μια χούφτα Θιβετιανών αυτονομιστών».
Μάλιστα αξιωματούχοι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής άφησαν να εννοηθεί ότι η επιτροπή πρόκειται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες στο Πεκίνο προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάργησης του διεθνούς σκέλους της λαμπαδηδρομίας σε επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο Κέβιν Γκόσπερ, μέλος της επιτροπής, δήλωσε ότι το βασικό θέμα της συνεδρίασης που ξεκινάει σήμερα θα είναι εάν η λαμπαδηδρομία θα περιοριστεί πλέον στη χώρα που διεξάγονται οι αγώνες και δεν θα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο, όπως ισχύει τώρα.
Πάντως, πρόσθεσε ο ίδιος, προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί αν η λαμπαδηδρομία για τους Αγώνες του Πεκίνου θα ματαιωθεί.
«Πιστεύω ότι το διεθνές ταξίδι θα συνεχιστεί» δήλωσε. «Μπορεί να υπάρξουν άλλες ρυθμίσεις» πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ ενέκρινε εμμέσως τις διαδηλώσεις και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά τη διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας, υποστηρίζοντας το δικαίωμα της εξέγερσης κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα.
«Όσο οι διαμαρτυρίες παραμένουν ειρηνικές, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ιδιώτες έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται κατά των τρομερών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ» δήλωσε από τη Νταραμσάλα ο Τουμπτέν Σαμφέλ, εκπρόσωπος της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου