ΤΟΠΙΚΑ

ΠΑΣΟΚ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: Πέντε ενδιαφερόμενοι για τη Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ;

πασοκ-μαγνησιασ-πέντε-ενδιαφερόμενο-851206

Τη νέα του οργανωτική διάταξη ολοκληρώνει το ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία με τις εκλογές για την ανάδειξη των περιφερειακών οργάνων μέσα στο Μάιο, κάτι που αναμένονταν μετά το Συνέδριο να γίνει πανελλαδικά.
Κλείνει έτσι με το κεφάλαιο των εσωκομματικών εκλογών, για να θέσει συνολικά πια το κόμμα σε διάταξη μάχης.
Στην ανάδειξη του νέου γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία επικεντρώνεται πλέον το εσωκομματικό ενδιαφέρον. Mέχρι στιγμής διεκδικητές για τη θέση του γραμματέα είναι ο νυν συντονιστής της ΝΟΕΣ Γιώργος Φώτης, ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και μέλος της Γραμματείας ΝΟΕΣ Λάζαρος Γαϊτάνης, ο αγροτοσυνδικαλιστής και μέλος της ΝΟΕΣ Χρήστος Νικόπουλος, ενώ ανοιχτό αφήνει κάθε ενδεχόμενο ο πρώην πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας Δημήτρης Βασιλειάδης και ο κ. Κώστας Παπαμαρκάκης. Μπαράζ διεργασιών και ζυμώσεων. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους και άλλα κομματικά στελέχη.
Υπεύθυνος για τις διαδικασίες στη Μαγνησία αλλά και στους άλλους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς ορίστηκε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Μιχάλης Καρχιμάκης.
Οι εκλογές για την ανάδειξη των αποκεντρωμένων οργάνων του κόμματος (των Τοπικών, Νομαρχιακών και Περιφερειακών Οργανώσεων), όπως και της Νεολαίας, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 18 Μαΐου.
Προηγουμένως, το σαββατοκύριακο 10 και 11 Μαΐου, θα διεξαχθούν ανοιχτές συνελεύσεις για την προπαρασκευή της εκλογικής διαδικασίας. Ταυτόχρονα ολοκληρώνονται και οι διαδικασίες ανασυγκρότησης της νεολαίας του κόμματος με την εκλογή των κεντρικών και αποκεντρωμένων οργάνων.
Η σχετική εγκύκλιος του γραμματέα Γιάννη Ραγκούση έφτασε χθες στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας, μετά τις αποφάσεις που έλαβε στην πρώτη συνεδρίασή του στη Λάρισα το Πολιτικό Συμβούλιο. Είναι περιληπτική, καθώς ενημερώνει τις οργανώσεις για τα βασικά (ημερομηνίες, προετοιμασία κ.λ.π.), ενώ θα ακολουθήσει και νέα εγκύκλιος, που θα καθορίζει τις εξειδικευμένες διαδικασίες συγκρότησης των Οργανώσεων και εκλογής των οργάνων.
Σήμερα θα συνεδριάσει η Γραμματεία της ΝΟΕΣ στο Βόλο, προκειμένου να συζητήσει τις λεπτομέρειες για την προετοιμασία της οργάνωσης εν όψει των νέων διαδικασιών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών συγκρότησης των αποκεντρωμένων Οργάνων με την εκλογή τους και τη συγκρότησή τους σε σώμα, οι Γραμματείες των Νομαρχιακών Οργανωτικών Επιτροπών Συνεδρίου λειτουργούν ως Νομαρχιακές Επιτροπές και αναλαμβάνουν όλες τις σχετικές αρμοδιότητες. Σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο τα Όργανα λειτουργούν έως τη συγκρότηση σε σώμα των Οργάνων των Τοπικών Οργανώσεων και των νέων Περιφερειακών Επιτροπών αντίστοιχα.

Αλλαγές στη δομή και την εκλογή
των κομματικών οργάνων

Με το καταστατικό που ψηφίστηκε στο πρόσφατο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αλλάζουν αρκετά πράγματα στη δομή του κόμματος, με σημαντικότερο το ότι η Νομαρχιακή Επιτροπή επανέρχεται στο καθεστώς της απευθείας εκλογής των μελών της, όπως και του γραμματέα, μιας και έγινε από όλους αντιληπτό ότι δεν λειτούργησε η μορφή που είχε την τελευταία τριετία. Σημειώνεται ότι οι τελευταίες Νομαρχιακές Επιτροπές συγκροτούνταν από το Συντονιστή που εκλέγονταν με καθολική ψηφοφορία των μελών και από τους Γραμματείς όλων των Δημοτικών Οργανώσεων του κάθε νομού.
Τώρα η μορφή της Νομαρχιακής Επιτροπής επανέρχεται στην πεπατημένη με κάποιες βελτιώσεις. Δηλαδή τόσο ο Γραμματέας, όσο και τα μέλη της, θα εκλέγονται με απευθείας ψηφοφορία, αλλά θα υπάρχει και η σύνδεση με τις οργανώσεις βάσης.
Συγκεκριμένα η Νομαρχιακή Επιτροπή θα αποτελείται πλέον από τον γραμματέα, εννέα (9) έως δεκαπέντε (15) μέλη και το γραμματέα της Νομαρχιακής Συντονιστικής Γραμματείας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.
Η θητεία της θα είναι τριετής και όλα τα μέλη της θα εκλέγονται με απευθείας καθολική ψηφοφορία των μελών του κόμματος στο νομό. Παράλληλα όμως, για να υπάρξει και η σύνδεση με τις οργανώσεις βάσης, η Νομαρχιακή Επιτροπή θα συγκαλείται κάθε μήνα σε διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή των συντονιστών των Δημοτικών Επιτροπών, των γραμματέων των Οργανώσεων Εργασίας και των συντονιστών των Δικτύων του χώρου ευθύνης της.
Η δεύτερη σημαντική αλλαγή είναι αυτή που αφορά στις πρωτοβάθμιες οργανώσεις. Αυτές οι οργανώσεις, οι Οργανώσεις Βάσης δηλαδή, θα είναι διαρθρωμένες σε γεωγραφικό επίπεδο ως Τοπικές Οργανώσεις και σε εργασιακό επίπεδο ως Οργανώσεις Εργασίας. Οι Τοπικές Οργανώσεις συγκροτούνται στη γειτονιά και το χωριό, το Δημοτικό Διαμέρισμα ή το Δήμο. Οι Οργανώσεις Εργασίας συγκροτούνται είτε στον εργασιακό χώρο είτε κατά επάγγελμα. Δηλαδή την προηγούμενη τριετία στο ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκαν οι Δημοτικές Οργανώσεις. Τώρα αυτό το σχήμα δεν διατηρείται απαραίτητα. Για παράδειγμα, αν κριθεί ότι μια Δημοτική Οργάνωση είναι πολύ μεγάλη και μη λειτουργική, μπορεί να σπάσει και να δημιουργηθεί Τοπική Οργάνωση σε επίπεδο γειτονιάς ή χωριού.
Με καθολική ψηφοφορία των μελών και των φίλων του Κινήματος στο νομό εκλέγονται τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής και ο γραμματέας. Τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής εκλέγουν μεταξύ τους τον αναπληρωτή γραμματέα, που είναι αντίθετου φύλου. Στις συνεδριάσεις της καλούνται τα προερχόμενα από το νομό μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και της Περιφερειακής Επιτροπής.
Σε επίπεδο Νομαρχιακής Επιτροπής συγκροτείται Νομαρχιακό Συμβούλιο, που έχει αντίστοιχη συγκρότηση και αρμοδιότητες με το Περιφερειακό Συμβούλιο. Κατ’ αντιστοιχία συγκροτείται το Τομεακό Συμβούλιο στο χώρο ευθύνης της Τομεακής Επιτροπής.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο εκλέγει πενταμελή Νομαρχιακή Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (Ν.Ε.ΚΑ.Π.) και τριμελή Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου, η οποία έχει την ευθύνη για τα οικονομικά του Κινήματος στο νομό. Αντίστοιχα το Τομεακό Συμβούλιο εκλέγει Τομεακή Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης και Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου