ΤΟΠΙΚΑ

Ηχηρό μήνυμα κατά της αερορύπανσης

ηχηρό-μήνυμα-κατά-της-αερορύπανσης-851206

Σαφές και ηχηρό μήνυμα ότι ο Βόλος έχει εξαντλήσει κάθε όριο αντοχής, αναμένοντας δραστικά μέτρα καταπολέμησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έστειλαν χθες φορείς και κάτοικοι της πόλης με τη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

«Κύριε υπουργέ, φωνάζουμε από το Βόλο δυνατά για να ακούσεις: Απαιτούμε αέρα καθαρό», ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη συγκέντρωση και στην πορεία διαμαρτυρίας από την πλατεία Ελευθερίας με κατάληξη την παραλία, μπροστά από το κτίριο Παπαστράτου.
Με μπροστάρηδες τους μαθητές –η παρουσία των νέων στη χθεσινή κινητοποίηση ήταν έντονη και έδωσε παλμό- κάτοικοι της πόλης και εκπρόσωποι φορέων βγήκαν στους δρόμους, προειδοποιώντας ότι «δεν πάει άλλο».
Με μάσκες στα πρόσωπα νέα παιδιά κινητοποιήθηκαν ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση, διατρανώνοντας ότι δεν χαρίζουν σε κανέναν τον αέρα που αναπνέουν, καθιστώντας σαφές ότι δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό και απαιτώντας ένα καλύτερο περιβάλλον.
Ποδοσφαιρικό αγώνα, έχοντας καλύψει τα πρόσωπά τους με μάσκες, έδωσαν μικροί αθλητές της Ε.Π.Σ.Θ. μπροστά από το παραλιακό πανεπιστημιακό συγκρότημα.
Στις 2.000 υπολογίστηκε η συμμετοχή των διαδηλωτών κάθε ηλικίας στο συλλαλητήριο, ενώ από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, εκ των διοργανωτών της κινητοποίησης σε συνεργασία με τους Δήμους Βόλου και Ν. Ιωνίας, τον Ιατρικό Σύλλογο Βόλου και την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία, εκτιμάται ότι η συμμετοχή ξεπέρασε τις 3.000.
Πάντως την ώρα που οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων ήταν εκείνοι που προσέδιδαν όγκο και παλμό στην κινητοποίηση της πόλης, ορισμένοι επέλεγαν την «τιμωρία» των παιδιών που απουσίασαν χθες από το μεσημέρι και έπειτα από τις αίθουσες.
Πληροφορίες ήθελαν τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας να δίνει οδηγίες στους εκπαιδευτικούς για απουσίες των μαθητών.
«Εάν ευσταθούν οι πληροφορίες, θεωρώ τη στάση αυτή προκλητική, απαράδεκτη, έξω από κάθε δεοντολογία, πέρα από τα όρια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης», σχολίασε ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας.
Για τη χθεσινή κινητοποίηση τρίωρη στάση εργασίας είχε προκηρύξει η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, δίωρη στάση η ΑΔΕΔΥ, ενώ κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο είχαν απευθύνει δεκάδες σύλλογοι, σωματεία και φορείς.
Από το βήμα της μεγάλης συγκέντρωσης στην πλατεία Ελευθερίας ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μαγνησίας της Ν.Δ. Π. Μπατζιάκας τόνισε ότι το φαινόμενο της αέριας ρύπανσης δεν είναι σημερινό και ο Βόλος δεν είναι η μοναδική πόλη που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. «Μέτρα έχουν παρθεί, χρειάζεται όμως να αυξηθούν και να ενταθούν», είπε και αναφέρθηκε στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του 2006, στις περιβαλλοντικές μελέτες της ΑΓΕΤ και της Χαλυβουργίας που βρίσκονται στο τελικό στάδιο και στον Περιφερειακό Βόλου, έργο το οποίο σύμφωνα με τον κ. Μπατζιάκα βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης.
Στο συλλαλητήριο συμμετείχε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Τομέα Περιβάλλοντος Σπ. Κουβέλης. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε σε όσα θα έπρεπε να έχουν γίνει για την προστασία του περιβάλλοντος, ωστόσο βρίσκονται σε στασιμότητα.
Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ θύμισε ότι οι πολίτες της Μαγνησίας ήταν οι πρώτοι που βγήκαν στους δρόμους για τα εργοστάσια λιθάνθρακα και οδήγησαν όλη τη χώρα στην ίδια κατεύθυνση, ώστε να σταματήσουν τα σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση και η ΔΕΗ.
«Γι’ αυτό είμαστε μαζί σας, γιατί ξεκινήσατε κάτι δυνατό και θα σας στηρίξουμε για όσο χρόνο χρειαστεί η προσπάθεια, ώστε το ΥΠΕΧΩΔΕ να σταματήσει να κωφεύει και να στηρίξει τα αιτήματα της πόλης και του νομού», είπε ο κ. Κουβέλης.
Το ψήφισμα της χθεσινής συγκέντρωσης ανέγνωσε ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας.
Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας, που διέσχισε κεντρικούς δρόμους της πόλης και μετά από αρκετές ολιγόλεπτες στάσεις κατέληξε στο παραλιακό πανεπιστημιακό συγκρότημα.
Στην παραλία οι πολίτες της Μαγνησίας μπορούσαν να στείλουν το δικό τους ηλεκτρονικό μήνυμα στο ΥΠΕΧΩΔΕ μέσω των τερματικών που εγκαταστάθηκαν με τη βοήθεια εθελοντών του προγράμματος ευρυζωνικότητας της ΝΑΜ.

Δηλώσεις
«Απαιτούμε εδώ και τώρα να εγκριθεί το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την αέρια ρύπανση, να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι των ρυπογόνων βιομηχανικών και άλλων δραστηριοτήτων στην περιοχή μας, να ολοκληρωθεί το έργο του Περιφερειακού σε έξι μήνες. Το μήνυμα που στέλνουμε όλοι οι πολίτες της Μαγνησίας είναι απλό και καθαρό: Δεν πρόκειται να ανεχθούμε άλλο την τακτική του εμπαιγμού και της αδιαφορίας», δήλωσε ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας.
Ο νομάρχης υπογράμμισε ότι η χθεσινή κινητοποίηση ήταν μόνο η αρχή «και δικαιώθηκε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την επιμονή της να κινητοποιήσει τους πολίτες της Μαγνησίας σε έναν τέτοιο αγώνα. Μόνο όταν η υπόθεση αυτή γίνει κτήμα όλων των πολιτών, θα είναι ισχυρότερη η πίεση που θα ασκήσουμε στο ΥΠΕΧΩΔΕ».
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Βόλου Αλ. Βούλγαρη η χθεσινή συγκέντρωση απήχησε την αγωνία όλων, αιρετών και πολιτών, για το μεγάλο πρόβλημα της αέριας ρύπανσης.
«Ως Δημοτική Αρχή του Βόλου υποστηρίζουμε τη συνεργασία και ενεργοποίηση όλων των φορέων της περιοχής μας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος», πρόσθεσε ο κ. Βούλγαρης. Όπως τόνισε, έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την επιβολή μέτρων για όλες τις πηγές ρύπανσης, ενώ στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου αναμένεται να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις στο πλαίσιο των προτάσεων που έχει επεξεργαστεί η δημοτική αρχή.
«Το θέμα το έχει πάρει στα χέρια της η αυτοδιοίκηση, είναι πρωτοπόρος σε αυτή την προσπάθεια και ασφαλώς δεν υπάρχει περιθώριο να κάνουμε πίσω», επισήμανε ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας Π. Μαβίδης.
«Όλοι χρειάζεται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και η κυβέρνηση περισσότερο από όλους», επισήμανε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροδούλα Ζήση και σημείωσε πως είναι περίεργο ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ την τελευταία τετραετία δεν έχει επισκεφθεί την πόλη και το νομό, ώστε να αφουγκραστεί το πρόβλημα και να δώσει λύσεις.
«Χάνεται πολύτιμος χρόνος και το πρόβλημα διογκώνεται», δήλωσε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλης, ασκώντας κριτική στο ΥΠΕΧΩΔΕ για μη άσκηση του ρόλου του, «με αποτέλεσμα η πόλη να μην έχει ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της ρύπανσης, οι εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των βιομηχανιών και του λιμανιού να καθυστερούν τραγικά, κρίσιμα έργα υποδομής – όπως ο Περιφερειακός – να παραμένουν ημιτελή, συνοικίες της πόλης να υποβαθμίζονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και η ποιότητα του αέρα να υποβαθμίζεται, αλλά και οι παραγωγικές δραστηριότητες της πόλης να κινδυνεύουν.»
Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή της η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας αναφέρει ότι «κανένας πλέον δεν αμφισβητεί το πρόβλημα που υπάρχει, αλλά και την επικινδυνότητά του. Φορείς και πολίτες πρέπει να πιέσουμε το ΥΠΕΧΩΔΕ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και τη Νομαρχία και τους Δήμους, ώστε να λάβουν όλα τα μέτρα για να αναπνέουν οι πολίτες αέρα καθαρό».
Η Περιβαλλοντική παρατηρεί ότι τον τελευταίο καιρό «κάποια «παπαγαλάκια» προσπαθούν να μας πείσουν, πριν μάλιστα δοθεί στη δημοσιότητα η μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ότι ο βασικός ένοχος είναι τα αυτοκίνητα, απενοχοποιώντας έτσι τη βιομηχανία. Δεν μπαίνουν στον κόπο βέβαια να μας εξηγήσουν και την πηγή των πληροφοριών τους. Ούτε να μας πουν πού πάνε οι 500 τόνοι πετ κοκ την ημέρα που καίει η ΑΓΕΤ.»
Ανακοίνωση εξέδωσε και η GreenAttack, χαρακτηρίζοντας ως «τουλάχιστον εμπαικτική τη συμπεριφορά της Νομαρχίας, η οποία όλο το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να ρίξει όλες τις ευθύνες για το πρόβλημα στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Προφανώς η κυβέρνηση και το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ φέρουν τεράστιες ευθύνες για το θέμα, μιας και τόσα χρόνια δεν έχουν πάρει κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο για την επίλυσή του.
Παρόλα αυτά τεράστιες είναι οι ευθύνες και της τοπικής εξουσίας και συγκεκριμένα της Νομαρχίας, που είναι, υποτίθεται, αρμόδια για την προστασία του περιβάλλοντος και την επίβλεψη της τήρησης της νομοθεσίας. Όλο αυτό το διάστημα η Νομαρχία αποκρύπτει συνειδητά τις ευθύνες που έχει και η ίδια για τακτικούς ελέγχους στη λειτουργία των τοπικών βιομηχανιών και του λιμανιού (που μολύνουν αλόγιστα την περιοχή) και για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για τη μείωση της αέριας ρύπανσης.»

Το ψήφισμα
Όλες οι μετρήσεις για την καταγραφή των ρύπων στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου δείχνουν ότι ο ετήσιος αριθμός των υπερβάσεων στις ανώτατες τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων κυμαίνεται σε επίπεδα περίπου τριπλάσια ή τετραπλάσια του επιτρεπόμενου ορίου που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. και είναι 35 ημέρες το χρόνο.
Ο ετήσιος μέρος όρος των τιμών των ρύπων υπερβαίνει σταθερά το επιτρεπτό όριο των 40 μgr/m3 της Ε.Ε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τις δυσμενείς συνέπειες που έχει η διαπιστωμένη κακή ποιότητα της ατμόσφαιρας στην υγεία των πολιτών.
Οι συγκεντρωθέντες διαμαρτυρήθηκαν για την απάθεια και την αδράνεια που επιδεικνύουν το ΥΠΕΧΩΔΕ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αέριας ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής του Βόλου.
Συγκεκριμένα, δεν έχουν συμβάλλει με κανέναν τρόπο ούτε στην καταγραφή της έκτασης του προβλήματος ούτε στον προσδιορισμό των πηγών εκπομπής των αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ μέχρι σήμερα επιμένουν να μην τηρούν τις υποχρεώσεις, οι οποίες απορρέουν από την κείμενη προστατευτική νομοθεσία.
Στο ψήφισμα της χθεσινής συγκέντρωσης οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι του Βόλου δηλώνουν ότι απαιτούν:
– Την έγκριση του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την αέρια ρύπανση, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να ληφθούν τα αναγκαία βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και έκτακτα μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας.
– Την έγκριση των όρων περιβαλλοντικής λειτουργίας της ΑΓΕΤ, ώστε να περιλαμβάνεται η υποχρέωση για εγκατάσταση υβριδικών φίλτρων, χρήση φυσικού αερίου και αντικατάσταση του πετ-κοκ από φιλικότερα προς το περιβάλλον καύσιμα, την υποβολή και έγκριση νέα μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη Χαλυβουργία και τέλος την έγκριση της ΜΠΕ του Λιμένα Βόλου, ώστε να πάψει να επιβαρύνεται η υγεία των κατοίκων του Παλιού Λιμεναρχείου.
– Την αναβάθμιση του δικτύου μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την εγκατάσταση νέου σταθμού μέτρησης για την κυκλοφοριακή ρύπανση.
– Την περιοδική εκτίμηση για την περιβαλλοντική επιβάρυνση της ευρύτερης περιοχής Βόλου-Αγριάς από τη λειτουργία του εργοστασίου της ΑΓΕΤ.
– Την ολοκλήρωση σε έξι μήνες από σήμερα του Περιφερειακού από Λαρίσης μέχρι Αγριά.
Οι τοπικοί φορείς δήλωσαν ότι αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και προωθούν την εφαρμογή όλων των μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του καθενός.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι: χρήση φυσικού αερίου, εξοικονόμηση ενέργειας, πράσινο στα σχολεία και τις ταράτσες, έλεγχοι τήρησης ΜΠΕ μεγάλων έργων, βιομηχανιών και επιβολή προστίμων, έλεγχοι κεντρικών θερμάνσεων και οχημάτων, αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, συστηματικός καθαρισμός και διαβροχή δρόμων.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα είναι: χωροταξική συγκέντρωση δημοσίων υπηρεσιών, βιοκλιματικά δημόσια κτίρια, πεζοδρόμηση κέντρου και λειτουργία τραμ.
«Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον κοινό μας αγώνα μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε άλλο την τακτική του εμπαιγμού και της αδιαφορίας. Ο Βόλος πρέπει να αναπνεύσει!».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου