ΤΟΠΙΚΑ

Πρόωρες εκλογές στα Σκόπια

πρόωρες-εκλογές-στα-σκόπια-851206

Ο πρωθυπουργός της Π.Γ.Δ.Μ. Νίκολα Γκρούεφσκι είχε χθες ξεχωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της Π.Γ.Δ.Μ., στις οποίες τους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, καθώς και για τα αποτελέσματα της συνάντησης των ηγετών των χωρών της «Χάρτας της Αδριατικής» (Κροατία, Αλβανία, Π.Γ.Δ.Μ.) με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Ζάγκρεμπ.
Ο κ. Γκρούεφσκι χθες συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» (DPA) Μέντουχ Θάτσι, την πρόεδρο της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSD) Ράντμιλα Σεκερίνσκα και τον πρόεδρο της «Ένωσης για την Δημοκρατική Ένταξη» (DUI) Αλί Αχμέτι.
Ο αντιπρόεδρος του DUI Ράφιζ Αλίτι, δήλωσε χθες το απόγευμα ότι το κόμμα αυτό, θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή, πρόταση για την διάλυση της και για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
«Θεωρούμε ότι η παρούσα Βουλή και η κυβέρνηση δεν έχουν τις δυνατότητες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα. Αναμένουμε η πρότασή μας αυτή να υποστηριχθεί και από τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα», πρόσθεσε ο κ. Αλίτι.
Η εφημερίδα των Σκοπίων «Βεστ», γράφει χθες ότι το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, VMRO-DPMNE του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο και προς την κατεύθυνση αυτή εικάζεται ότι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος DUI.
Σύμφωνα με τις πηγές της εν λόγω εφημερίδας, το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών, διότι θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει η κυβέρνηση με την εύθραυστη πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή, καθώς υφίσταται κίνδυνος το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DPA του Μέντουχ Θάτσι να αποχωρήσει εκ νέου από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ ένα ακόμη του κυβερνητικού συνασπισμού, το «Νέο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» (NSDP) του Τίτο Πέτκοφσκι, αμφισβητεί ανοιχτά τις επιλογές του κ. Γκρούεφσκι.

Δηλώσεις Φριντ για Π.Γ.Δ.Μ.

Σε ενημέρωση ξένων δημοσιογράφων στο Κέντρο Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Ουάσιγκτον, η οποία αφορούσε τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο βοηθός υπ. Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ, μιλώντας στην εισαγωγή του για τα αποτελέσματα της συνόδου, χαρακτήρισε ένα από τα «δύσκολα» θέματα αυτό της Π.Γ.Δ.Μ., προσθέτοντας όμως ότι και ως προς αυτό υπάρχει τρόπος να προχωρήσουμε προς λύση και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίλυση του θέματος του ονόματος.
Απαντώντας σε ερώτηση Έλληνα ανταποκριτή για “επονομαζόμενες γλώσσα και εθνότητα”, ο κ. Φριντ είπε ότι “Η μακεδονική γλώσσα και ο μακεδονικός λαός υπάρχουν, δεν είναι επονομαζόμενοι”. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι η γλώσσα διδάσκεται στη Σχολή των Διπλωματών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ως παράδειγμα ανέφερε ότι τώρα έχει προστεθεί και βοσνιακή γλώσσα, ενώ ίσως προστεθεί και γλώσσα Μαυροβουνίου.
Μιλώντας ως πρώην ιστορικός, είπε ο κ. Φριντ, αυτά κωδικοποιούνται μέσα από ιστορικές διαδικασίες. “Αυτό, όμως, δεν έχει σχέση με την ιστορική επαρχία της Μακεδονίας που είναι διαφορετική από τη σημερινή χώρα της Μακεδονίας. Η κυβέρνηση των Σκοπίων, όπως την αποκαλεί η Ελλάδα, ή της Μακεδονίας, όπως την αποκαλούμε οι Αμερικανοί, δεν εγείρει διεκδικήσεις”. Σημείωσε ότι εντέλει οι λαοί προσδιορίζουν τον εαυτό τους και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος δεν είναι διαπραγματευτής, ούτε ανθρωπολόγος, για να μιλήσει για θέματα εθνοτήτων.
Έχοντας απαντήσει και σε άλλες ερωτήσεις κατέληξε, περιγράφοντας την Ελλάδα ως σύμμαχο και καλό φίλο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου