ΤΟΠΙΚΑ

Με τα ποδήλατα αγκαλιά

με-τα-ποδήλατα-αγκαλιά-621988

Ποδήλατο κλειδώνουν με λουκέτα σε σιδερένιες κολώνες και ποδήλατο δεν βλέπουν όταν βγαίνουν από το σπίτι τους ή από την εργασία τους. Οι κλοπές των ελαφριάς κατασκευής δίτροχων οχημάτων συνεχίζουν να χτυπάνε κόκκινο, με τους ποδηλάτες να τα κουβαλάνε, ακόμη και σε ορόφους πολυκατοικιών, διαρκώς μαζί τους, υπό το φόβο της εξαφάνισης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Μόνο στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδες τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στο Βόλο για κλοπές ποδηλάτων και τέσσερα κλεμμένα ποδήλατα επέστρεψαν πίσω στους κατόχους τους. Η πιο πρόσφατη σύλληψη το βράδυ της Παρασκευής, όταν στα χέρια αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας έπεσε 42χρονος ημεδαπός. Λίγη ώρα νωρίτερα είχε αφαιρέσει ποδήλατο 26χρονης, το οποίο βρέθηκε, κατασχέθηκε και αποδόθηκε στη νόμιμη δικαιούχο.

Παρόμοιο το σκηνικό και τις προηγούμενες ημέρες, οπότε αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας εξιχνίασαν δύο κλοπές ποδηλάτων. Στη μία περίπτωση συνελήφθη 15χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος αφαίρεσε σταθμευμένο σε πεζοδρόμιο ποδήλατο. Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι ο ανήλικος είχε κλέψει ένα ακόμη ποδήλατο.

Σε μια τρίτη περίπτωση, στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, δύο υπήκοοι Βουλγαρίας συνελήφθησαν, όταν από περιπολούντες αστυνομικούς πιάστηκαν να προσπαθούν με διαρρηκτικό εργαλείο να κλέψουν ποδήλατο.

Και όλες αυτές οι υποθέσεις, οι οποίες δόθηκαν από την Αστυνομία στη δημοσιότητα, αφορούν σε συλλήψεις για κλοπή ή απόπειρα και όχι σε δήλωση κλοπή ποδηλάτων. Διότι η λίστα των κλοπών που δηλώνονται είναι πολύ μακρά, ενώ οι «εξαφανίσεις» ποδηλάτων ακόμη περισσότερες αν ληφθεί υπόψη ότι ορισμένοι δεν δηλώνουν στις αστυνομικές αρχές την απώλεια του ποδηλάτου τους.

Στο Βόλο, για πολλούς μήνες τώρα, ο εφιάλτης των ποδηλατών λέγεται κλοπή. Αρπακτικά δεν αφήνουν όρθια ακτίνα… ποδηλάτου, αλωνίζοντας σε όλες τις γειτονιές για να τα αφαιρέσουν.

Οι κλοπές ποδηλάτων ξεπερνούν κάθε προηγούμενο τον τελευταίο χρόνο. Σε αναζήτηση των οχημάτων τους καθημερινά πολίτες σπεύδουν στις υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας. Τα οχήματα της ευκολίας και της οικονομίας, σε καιρό οικονομικής κρίσης, εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού.

Μορφή επιδημίας

Δεκάδες δηλώσεις κλοπής των δικύκλων δέχονται κάθε εβδομάδα οι αστυνομικοί και όταν εντοπίζονται οι πρωταγωνιστές της αρπαγής και κατάσχονται κλοπιμαία ποδήλατα, ουρές σχηματίζονται στο κεντρικό κτίριο της Αστυνομίας, για να λάβουν πίσω, εάν σταθούν τυχεροί, το δικό τους όχημα.

Συνήθως, όμως, τα κλοπιμαία ποδήλατα στα χέρια των κυκλωμάτων που δείχνουν την προτίμησή τους σε αυτά εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης που παρουσιάζουν, αλλάζουν άμεσα όψη με διαφορετικό χρώμα και αλλαγή τον αξεσουάρ για να πέσουν στη μαύρη αγορά, σε άλλες πόλεις, ώστε να χαθούν τα ίχνη τους.

Πολίτες, οι οποίοι μετακινούνται πλέον ειδικά στο κέντρο του Βόλου μόνο με ποδήλατο για να αποφύγουν το γέμισμα των ρεζερβουάρ αυτοκινήτων με βενζίνη σε τιμές-φωτιά, αλλά και την ταλαιπωρία από τον κυκλοφοριακό φόρτο, αναγκάζονται να μπαίνουν μαζί με τα ποδήλατα στα ασανσέρ, να τα ανεβάζουν στον όροφο που διαμένουν ή εργάζονται και να τα σταθμεύουν… μέσα στα διαμερίσματα, για να αποφύγουν τον κίνδυνο της κλοπής.

Τα περισσότερα κρούσματα σημειώνονται σε εμπορικές και πολυσύχναστες περιοχές, από συμμορίες που φαίνεται ότι δρουν οργανωμένα και αφού έχουν φροντίσει να γνωρίσουν καλά την περιοχή, τα κατατόπια, τις διόδους διαφυγής, τον φωτισμό των δρόμων.

Bikealert

Πάντως, οι podilates.gr, οι οποίοι μέσω facebook έχουν δημιουργήσει και δωρεάν υπηρεσία «Bike Alert», σε μια προσπάθεια να αλλάξει το σκηνικό με τις κλοπές, έχουν αναρτήσει αναλυτικά τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται συνήθως για τις κλοπές ποδηλάτων, ώστε οι ιδιοκτήτες να λάβουν τα μέτρα τους.

Συνήθεις μέθοδοι κλοπής

Ποδηλάτου και η αποφυγή τους

Μέθοδοι

Διαδικασία – πρόληψη

Ανύψωση

Οι κλέφτες ανυψώνουν το ποδήλατο μαζί με την κλειδαριά αφαιρώντας ή μη προηγουμένως το σήμα/ταμπέλα που βρίσκεται στην κορυφή του στύλου.
Αν το ποδήλατο είναι κλειδωμένο με αλυσίδα ή κουλούρα (μηχανής) ως επί το πλείστον δεν αφαιρείται το σήμα/ταμπέλα.
Ο χρόνος που απαιτείται είναι σύντομος.

Μόχλευση

Οι κλέφτες εκμεταλλεύονται τον ενδιάμεσο κενό χώρο για να τοποθετήσουν εργαλείο κι έχοντας ως αντίσταση το σημείο τοποθέτησης ή τον οριζόντιο σωλήνα του ποδηλάτου σπάζουν την κλειδαριά ή αχρηστεύουν το σκελετό.

Ξεκλείδωμα

Οι κλέφτες εισχωρούν διάφορα εργαλεία στην οπή του κλειδιού τα οποία ξεκλειδώνουν ή καταστρέφουν τον αφαλό.
Οι επώνυμες κλειδαριές φέρουν πιστοποίηση ως προς την αντίστοιχη προστασία.

Κοπή

Οι κλέφτες γνωρίζουν κι έχουν στην κατοχή τους κατάλληλα εργαλεία κοπής κλειδαριών.
Συνήθη κρούσματα είναι η αλυσίδα διότι είναι μικρής διατομής, η κουλούρα (μηχανής) διότι συνήθως είναι εσωτερικά κούφια καθώς και τα πέταλα μη σκληρυμένου χάλυβα, διατομής μικρότερης των 13 χιλιοστών.

Kόπη με καλέμι

Εάν η κλειδαριά φτάνει ή ακουμπάει στο έδαφος τότε ο κλέφτης μπορεί να την κόψει χρησιμοποιώντας ως αντίσταση το ίδιο το έδαφος.
Συνήθως η αλυσίδα κι η κουλούρα (μηχανής) έχει αυτό το μειονέκτημα.

Αφαίρεση μερών

Οι κλέφτες κλέβουν μερικώς το ποδήλατο, τα διάφορα μέρη κι εξαρτήματα του ποδηλάτου τα οποία δεν κλειδώσαμε ή ξεχάσαμε επάνω.
Π.χ. μια ή και τις δύο ρόδες, το λαιμό μαζί με τη σέλα και λοιπά μικροεξαρτήματα ή αφήνουν μόνο την κλειδωμένη (μπροστινή) ρόδα.
Επίσης αφαιρώντας τις ρόδες ακινητοποιεί το ποδήλατο ώστε να επιστρέψει αργότερα για να το κλέψει ολόκληρο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου