ΤΟΠΙΚΑ

Ενέσεις στήριξης στην Π.Γ.Δ.Μ. από τον Μπους

ενέσεις-στήριξης-στην-π-γ-δ-μ-από-τον-μπ-851206

Στη Κροατία, ένα από τα δύο νέα μέλη του ΝΑΤΟ, βρέθηκε προχθές ο Αμερικανός πρόεδρος για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Σε ανοικτή του ομιλία, χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι η Συμμαχία πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλες τις χώρες της περιοχής και επανέλαβε ότι η Π.Γ.Δ.Μ. πρέπει να γίνει μέλος «το συντομότερο δυνατόν».
Στην κροατική πρωτεύουσα βρίσκεται ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Π.Γ.Δ.Μ. για συνομιλίες με τον Τζορτζ Ο. Μπους.
Ειδικότερα: Με θερμές εκδηλώσεις έγινε δεκτός στην Κροατία από την πολιτική ηγεσία της χώρας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δύο ημέρες μετά το «ναι» που είπαν οι ηγέτες του NATO στην ένταξη της Κροατίας στην Συμμαχία. Δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες…
Ο Τζορτζ Μπους έφτασε στο Ζάγκρεμπ από το Βουκουρέστι και κατά την διήμερη επίσκεψή του και είχε επαφές με Κροάτες πολιτικούς. Χθες εκφώνησε ομιλία σε κεντρική πλατεία του Ζάγκρεμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε την Κροατία για τις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε τα τελευταία έτη και θα ζητήσει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο σαν παράδειγμα για τα άλλα βαλκανικά κράτη. Ακόμη αναφέρθηκε στην Σερβία όπου, μετά την ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου, έχουν οξυνθεί τα αντιαμερικανικά και αντιδυτικά αισθήματα.
Ο Κροάτης πρόεδρος Στίπε Μέσιτς χαρακτήρισε την επίσκεψη Μπους «προνόμιο» ενώ ο πρωθυπουργός Ίβο Σαναντέρ μίλησε για τιμή για την χώρα.
Περίπου 250 άτομα διαμαρτυρήθηκαν για τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν στο κέντρο της πόλης αλλά μακριά από τους χώρους όπου θα παραβρεθεί ο Αμερικανός πρόεδρος.
Κροάτες αναλυτές μιλούν για την στενή σχέση ΗΠΑ-Κροατίας και το στρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Επόμενος σταθμός του Αμερικανού προέδρου, το Σότσι της Μαύρης Θάλασσας για συνομιλίες σήμερα με το δίδυμο Πούτιν-Μεντβέντεφ.
Ο Μπους έχει υποσχεθεί μία συνομιλία «ειλικρινή» και «χωρίς εχθρότητα» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το φλέγον ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας, παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι έχει ακόμα να κάνει πολλά ώστε να επιτύχει τη ρωσική αποδοχή του αμερικανικού σχεδίου ανάπτυξης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη.
Η συνάντηση Μπους-Πούτιν στο Σότσι ενδέχεται να είναι η τελευταία μεταξύ τους με την προεδρική ιδιότητά τους, αφού αμφότεροι ολοκληρώνουν τη θητεία τους. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί πέραν της ασπίδας η ανεξαρτησία του Κοσόβου, καθώς και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ από την οποία εξαιρέθηκαν στην παρούσα φάση, υπό ρωσική πίεση, η Ουκρανία και η Γεωργία.

Ενίσχυση στο Αφγανιστάν
Εν τω μεταξύ, την ενίσχυση των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Τζορτζ Μπους, όπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της χώρας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι αυτό θα συμβεί ανεξάρτητα από την μείωση των στρατευμάτων στο Ιράκ.
Στις δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας, εν πτήσει για το Ομάν και αφού αναχώρησε από το Βουκουρέστι, διευκρίνισε ότι την σχετική δέσμευση ανέλαβε ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους κατά την σύνοδο των ηγετών την Πέμπτη. Οι δυνάμεις θα κατευθυνθούν πιθανόν στο νότιο τμήμα του Αφγανιστάν όπου εντοπίζονται και οι πιο σοβαρές συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν.
Πρόκειται για την πρώτη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης για το 2009, όταν πλέον η τρέχουσα κυβέρνηση θα έχει πλέον απέλθει.
Ο υπουργός τόνισε μάλιστα ότι ο ίδιος εισηγήθηκε στον πρόεδρο να αναλάβει την σχετική δέσμευση στη σύνοδο του ΝΑΤΟ -όταν θα αναλάμβαναν παρόμοιες δεσμεύσεις και άλλοι ηγέτες- αν και την τελική απόφαση θα λάβει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Επικαλείται μάλιστα ο υπουργός την ισχυρή δικομματική συναίνεση για την επιτυχία στους στόχους των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν.
Οι ΗΠΑ έχουν 31.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν αλλά ο Τζ. Μπους δεν ανέφερε λεπτομέρειες για τον αριθμό των στρατευμάτων που θα μεταβούν στην χώρα. Ο απερχόμενος Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής Νταν ΜακΝίλ υπολογίζει ότι χρειάζονται άλλοι 7.000 με 10.000 στρατιώτες.
Εν τω μεταξύ και άλλες χώρες-μέλη της Συμμαχίας αποφάσισαν να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους εκεί μετά από μήνες πιέσεων και διαπραγματεύσεων αλλά οι δυνάμεις που θα αποσταλούν είναι σημαντικά μικρότερες. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού θα μειώσουν κατά 20.000 στρατιώτες την δύναμή τους στο Ιράκ, με προοπτική για περισσότερες μειώσεις στο μέλλον.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου