ΤΟΠΙΚΑ

Διγλωσσία στις ΗΠΑ μετά το σοκ

διγλωσσία-στις-ηπα-μετά-το-σοκ-851206

Την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό «με ταχύτατους ρυθμούς» αναμένεται να επιδιώξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δεν κρύβουν την οργή τους για το ελληνικό βέτο, το οποίο εκτροχίασε τη διαδικασία της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, σκέφτονται σοβαρά να στηρίξουν την καταγγελία της ενδιάμεσης συμφωνίας, όπως ζήτησαν «εν βρασμώ ψυχής» οι Σκοπιανοί.
Η αμερικανική υποστήριξη της εισήγησης του κ. Τσερβενκόφσκι αναμένεται να οδηγήσει σε κρίση τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που επεσήμαναν διπλωμάτες στην αμερικανική πρωτεύουσα, οι οποίοι μελετώντας τα κείμενα των δηλώσεων του προέδρου Τζορτζ Μπους, μετά το ναυάγιο των αμερικανικών σχεδιασμών, ανακάλυψαν πως δεν ανέφερε, με επιδεικτικό μάλιστα τρόπο, ούτε μία φορά το όνομα της Ελλάδας όταν τοποθετήθηκε για το θέμα.
Το οκτάμηνο που ακολουθεί μέχρι την αποχώρηση του κ. Μπους από την προεδρία χαρακτηρίζεται δύσκολο για τις σχέσεις της Αθήνας με την Ουάσιγκτον, αν και η κρίση δεν διακρίνεται διά γυμνού οφθαλμού.

Stop οι επισκέψεις

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δεν πρόκειται να επισκεφθούν την Ουάσιγκτον μέχρι την αλλαγή του προέδρου και της κυβέρνησής του.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι, εξέφρασε την ελπίδα ότι τόσο η Ελλάδα όσο και τα Σκόπια «θα κινηθούν ταχύτατα προς αυτό που τους έχουμε ζητήσει στο παρελθόν, δηλαδή να καταλήξουν σε μια δίκαιη και αμοιβαίως συμφωνημένη λύση».
Με βάση το δόγμα του πρώην υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, η Ελλάδα ανήκει στους μη συνεργάσιμους συμμάχους της «παλαιάς Ευρώπης», αντίθετα από τα Σκόπια, που είναι τμήμα της «νέας Ευρώπης», την οποία αποτελούν πρώην κομουνιστικές και σοσιαλιστικές χώρες, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε υποχείρια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Παρά την απογοήτευση και την οργή τους, που δεν κρύβεται, οι συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου επιχείρησαν να μειώσουν το μέγεθος της ήττας του στο Βουκουρέστι, όπου ανέμενε να κλείσει με θρίαμβο η τελευταία του παρουσία σε σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Ετσι, εισηγήθηκαν να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία η κατάσταση και να επιδιωχθεί το ξεκίνημα νέας διαπραγματευτικής φάσης, η οποία θα μπορούσε, σύμφωνα με την εισήγηση, να καταλήξει σε επιτυχία, που θα είχε ως αποτέλεσμα την ένταξη και των Σκοπίων στη συμμαχία.
Οι Αμερικανοί έχουν κρατήσει μία «ιδέα» που κατέθεσε η ελληνική πλευρά, στη διάρκεια των πρόσφατων συζητήσεων, όταν είχε εισηγηθεί, μέσω του πρέσβη Αλέξανδρου Μαλλιά, τη διακοπή της ενταξιακής διαδικασίας για τα Σκόπια μέχρι να επιλυθεί η διαφορά για την ονομασία. Αναμένεται, λοιπόν, να αντιπροτείνουν:
-Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του κ. Νίμιτς, εφόσον αποφασίσει να παραμείνει στη θέση του.
-Καθορισμό άτυπου χρονοδιαγράμματος. Η ελληνική κυβέρνηση είχε εισηγηθεί ένα διάστημα τριών μηνών εντατικού διαλόγου.
-Υποστήριξη από την Ελλάδα του αιτήματος των Σκοπίων για ένταξη στη συμμαχία με τη νέα ονομασία.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σύντομα. Ηδη οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημερώθηκαν ότι αύριο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνιελ Φριντ, που σχεδίασε τη διεύρυνση, θα μιλήσει εφ όλης της ύλης για τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος θα τοποθετηθεί για το Σκοπιανό

Σενάρια

Σενάρια που θέλουν την Π.Γ.Δ.Μ. να προσφεύγει αμέσως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να καταγγείλει την ενδιάμεση συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα την παραβίασε, κυκλοφορούσαν χθες έντονα στα Σκόπια, χωρίς όμως να επιβεβαιώνονται από κάποια επίσημη πηγή.
Σύμφωνα με αυτά, τα Σκόπια με την καταγγελία θα ζητούν να πάει το θέμα στη γενική συνέλευση, ώστε στη συνέχεια να αναγνωριστούν με τη συνταγματική ονομασία τους αντί της σημερινής προσωρινής ονομασίας, FYROM.
O αντίλογος που εκφραζόταν ήταν ότι μια τέτοια ενέργεια πολύ πιθανόν να σκόνταφτε στη Γαλλία κατά πρώτο λόγο και στη συνέχεια στη Ρωσία, που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου