ΤΟΠΙΚΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ: Μηδενικές αυξήσεις στις αντικειμενικές

μαγνησια-μηδενικές-αυξήσεις-στις-αντ-851206

Μηδενικές οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες στη Μαγνησία για τα εκτός σχεδίου πόλης, που ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Οικονομικών.
Αντιθέτως “φωτιά και λαύρα” με αυξήσεις που σε ορισμένες περιοχές φτάνουν το 80%, οι αντικειμενικές στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Οι νέες αντικειμενικές αξίες για τα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ανακοινώθηκαν χθες, ενώ η τρίτη φάση αύξησης των αντικειμενικών αξιών στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα μετατίθεται χρονικά για το φθινόπωρο.
Οι νέες τιμές αφετηρίας ανά τετραγωνικό μέτρο γης εκτός σχεδίου -οι λεγόμενες Αρχικές Βασικές Αξίες (Α.Β.Α.) και Ειδικές Βασικές Αξίες (Ε.Β.Α.) -βάσει των οποίων προσδιορίζεται η φορολογητέα αξία των εκτός σχεδίου εκτάσεων και γαιοτεμαχίων με εξαίρεση τις περιοχές των νομών Μαγνησίας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ευβοίας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας που περιλαμβάνονται στις πυρόπληκτες, όπου δεν γίνεται καμία μεταβολή, είναι αυξημένες κατά 80%-100% στον νομό Αττικής και κατά 20% σε μέσα επίπεδα στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες των εκτός σχεδίου πόλης εδαφικών εκτάσεων δεν επιβαρύνουν άμεσα τους ιδιοκτήτες, ούτε όμως και εμμέσως κατά τη μεταβίβασή τους με κληρονομιά ή γονική παροχή θα υπάρχει ουσιαστική επιβάρυνση μετά τις αλλαγές στη φορολογία κληρονομιών και γονικών παροχών που έγιναν πρόσφατα.
Σημαντική επιβάρυνση θα υπάρξει μόνο κατά τη μεταβίβασή τους με αγοραπωλησία λόγω της αύξησης του φόρου μεταβίβασης που θα πληρώσουν όσοι αγοράσουν εκτός σχεδίου αγροτεμάχια μετά την ανακοίνωση των νέων αξιών.
Οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων στις περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως θα ισχύσουν από την ερχόμενη Τρίτη 8 Απριλίου.
Σημειώνεται ότι το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των αγροτεμαχίων εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1999 και από τότε οι τιμές αναπροσαρμόστηκαν για πρώτη φορά πέρυσι, ενώ φέτος ακολουθεί η δεύτερη φάση αναπροσαρμογής. Στόχος της δεύτερης φάσης είναι η μείωση της απόκλισης από τις αγοραίες τιμές.

Τι ισχύει για τη Μαγνησία
Σύμφωνα με τον πίνακα των νέων αντικειμενικών αξιών που ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Οικονομικών, για τη Μαγνησία ενδεικτικά σε ορισμένες περιοχές οι τιμές που θα ισχύσουν από τις 8 Απριλίου είναι οι εξής:

Δήμος Αλμυρού
Για όσες εδαφικές εκτάσεις βρίσκονται στην Επαρχιακή Αλμυρού – Βόλου (από όριο σχεδίου πόλης Αλμυρού μέχρι όριο το Δ.Δ Κροκίου) η Ειδική Βασική Αξία ανά τετραγωνικό μέτρο ορίζεται στα 6 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στην επαρχιακή Αλμυρού- Πλατάνου (από όριο σχεδίου πόλης Αλμυρού μέχρι όριο Δ.Δ Πλατάνου) ορίζεται στα 5 ευρώ ανά τ.μ.

Δήμος Αγριάς
Για όσες εδαφικές εκτάσεις απέχουν μέχρι και 800 μέτρα από τη θάλασσα στην επαρχιακή Βόλου – Καλών Νερών η τιμή ορίζεται στα 8 ευρώ ανά τ.μ. Μέχρι και 100 μέτρα, στα 5 ευρώ μέχρι και 200 μέτρα, στα 2,50 ευρώ μέχρι και 500 μέτρα και στο 1,20 ευρώ μέχρι και 800 μέτρα.

Δήμος Αρτέμιδος
Η Ειδική Βασική Αξία ανά τετραγωνικό μέτρο για όσες εδαφικές εκτάσεις απέχουν μέχρι και 100 μέτρα από τη θάλασσα ορίζεται στα 7,50 ευρώ, μέχρι και 200 μέτρα από τη θάλασσα στα 3,50 ευρώ, μέχρι και 500 μέτρα στα 2 ευρώ, μέχρι και 800 μέτρα στο 1 ευρώ.

Δήμος Βόλου
Η Ειδική Βασική Αξία ανά τετραγωνικό μέτρο για όσες εδαφικές εκτάσεις απέχουν μέχρι και 100 μέτρα από τη θάλασσα καθορίζεται στα 22 ευρώ, μέχρι και 200 μέτρα από τη θάλασσα στα 15 ευρώ, μέχρι και 500 μέτρα στα 10 ευρώ και μέχρι και 800 μέτρα στα 6 ευρώ.

Δήμος Ζαγοράς
Η Ειδική Βασική Αξία ανά τετραγωνικό μέτρο για όσες εδαφικές εκτάσεις απέχουν μέχρι και 100 μέτρα από τη θάλασσα καθορίζεται στα 7,50 ευρώ, μέχρι και 200 μέτρα από τη θάλασσα στα 4 ευρώ, μέχρι και 500 μέτρα στα 2,5 ευρώ και μέχρι και 800 μέτρα στα 1,50 ευρώ στο δημοτικό διαμέρισμα Ζαγοράς.
Στο δημοτικό διαμέρισμα Μακρυράχης αντίστοιχα η Ειδική Βασική Αξία ανά τετραγωνικό μέτρο για όσες εδαφικές εκτάσεις απέχουν μέχρι και 100 μέτρα από τη θάλασσα καθορίζεται στα 6,50 ευρώ, μέχρι και 200 μέτρα από τη θάλασσα στα 3,20 ευρώ, μέχρι και 500 μέτρα στα 2 ευρώ και μέχρι και 800 μέτρα στα 1,50 ευρώ, ενώ στο δημοτικό διαμέρισμα Πουρίου η Ειδική Βασική Αξία ανά τετραγωνικό μέτρο για όσες εδαφικές εκτάσεις απέχουν μέχρι και 100 μέτρα από τη θάλασσα καθορίζεται στα 2,50 ευρώ, μέχρι και 200 μέτρα από τη θάλασσα στα 1,80 ευρώ, μέχρι και 500 μέτρα στα 1,50 ευρώ και μέχρι και 800 μέτρα στο 1 ευρώ.

Δήμος Νέας Ιωνίας
Η Ειδική Βασική Αξία ανά τετραγωνικό μέτρο για όσες εδαφικές εκτάσεις έχουν πρόσωπο σε οδό στην περιοχή Εθνική Βόλου- Λάρισας (από όριο σχεδίου πόλης Ν. Ιωνίας μέχρι γέφυρα Ξηριά) η τιμή καθορίζεται στα 11 ευρώ ανά τ.μ., στην περιοχή από γέφυρα Ξηριά μέχρι όριο Δ.Δ. Σέσκλου στα 5 ευρώ, στην επαρχιακή Μελισσατίκων από όριο σχεδίου πόλης Ν. Ιωνίας μέχρι όριο Δ.Δ Γλαφυρών ορίζεται στα 4 ευρώ και στην περιοχή Φυτόκου η τιμή καθορίζεται στα 3 ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου