ΤΟΠΙΚΑ

Αρνητικές αλλαγές στη διατροφή

αρνητικές-αλλαγές-στη-διατροφή-627062

Το γρήγορο φαγητό, τα αναψυκτικά και η χρήση σε μεγάλο βαθμό της ζάχαρης, φαίνεται ότι βρίσκονται στο καθημερινό μενού των Βολιωτών, με αποτέλεσμα να έχουμε σημαντική αύξηση της παχυσαρκίας και κυρίως σε μικρά παιδιά. Η οικονομική κρίση, όπως επισημαίνουν διαιτολόγοι – διατροφολόγοι του Βόλου, με αφορμή τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα διατροφής, έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα περιμέναμε, καθώς σε μεγάλο βαθμό οι Βολιώτες στρέφονται στο φθηνό και ανθυγιεινό φαγητό εγκαταλείποντας τη μεσογειακή διατροφή.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Οπως τονίζουν επαγγελματίες διαιτολόγοι, φαίνεται πως οι Βολιώτες εξαιτίας της ακρίβειας, καταναλώνουν λιγότερο, σε σύγκριση με το παρελθόν, ψάρι και κρέας, ενώ αντίθετα εξαιτίας της χαμηλής τους τιμής, καταναλώνονται συχνότερα ζυμωτικά και ψωμί.

«Η κρίση έχει επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες των Βολιωτών», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διαιτολόγος – διατροφολόγος κ. Παναγιώτης Ζήσης, προσθέτοντας τα εξής: «Ενώ θα περίμενε κανείς μέσα σε περίοδο οικονομικής κρίσης ο κόσμος να στραφεί προς τη μεσογειακή διατροφή, διαφαίνεται το αντίθετο, δηλαδή καταναλώνονται περισσότερο τρόφιμα, τα οποία είναι χαμηλής θρεπτικής αξίας, αλλά υψηλά σε θερμίδες (junk food). Αυτό που παρατηρείται είναι η συναισθηματική υπερφαγία, το οποίο είναι συχνό φαινόμενο σε τοπικό επίπεδο. Συγκεκριμένα άτομα τα οποία έχουν μελαγχολία, κατάθλιψη κ.α. καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού, προκειμένου να καλύψουν άλλες ανάγκες», καταλήγει ο ίδιος.

Από την πλευρά της η διαιτολόγος – διατροφολόγος κ. Ιουλία Παπουτσή, αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια στην πόλη του Βόλου παρατηρούνται ακραίες περιπτώσεις, δηλαδή είτε παιδιά με παχυσαρκία είτε παιδιά που είναι λιποβαρή. Βέβαια όπως διευκρινίζει, οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν να κάνουν με παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας, καθώς τρέφονται κυρίως με φθηνές ανθυγιεινές τροφές.

Ζυμαρικά και ψωμί

Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος κ. Στέφανος Γεωργαδάκης, με αφορμή τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα διατροφής, αναφέρει ότι σε τοπικό επίπεδο φαίνεται ότι καταναλώνονται περισσότερα ζυμαρικά και ψωμί εξαιτίας της προσιτής τους τιμής, σε αντίθεση με το κρέας και το ψάρι που καταναλώνονται πλέον λιγότερο συγκριτικά με το παρελθόν, εξαιτίας της υψηλής τους τιμής. Χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαδάκης σημειώνει: «Οσον αφορά στην οικονομική κρίση και τις διατροφικές συνήθειες, παρατηρούνται ότι οι Βολιώτες στρέφονται σε φθηνότερα προϊόντα και όχι με ποιοτικά και υγιεινά τρόφιμα».

Επίσης ο κ. Γεωργαδάκης συμβουλεύει τον κόσμο να τρέφεται περισσότερο με αγνά προϊόντα, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή και αποφεύγοντας τη δίαιτα.

Τέλος, οι ειδικοί όσον αφορά στην παιδική παχυσαρκία επισημαίνουν τους κινδύνους της, τονίζοντας ότι τείνει να γίνει η νέα μάστιγα, που μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από νοσήματα ή βλάβες, που οδηγούν σε απώλεια της υγείας σε παραγωγικές ηλικίες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου