ΤΟΠΙΚΑ

Η λιτότητα προκαλεί ατυχήματα

η-λιτότητα-προκαλεί-ατυχήματα-627211

«Λιώνουν» στις ζάντες τα ελαστικά αυτοκινήτων και έπειτα αντικαθιστώνται

Χωρίς την απαραίτητη ασφάλεια κυκλοφορούν στους δρόμους της Μαγνησίας εκατοντάδες αυτοκίνητα και μηχανάκια. Λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, ιδιοκτήτες οχημάτων αδυνατούν να αλλάξουν τα ελαστικά ή απλά περιμένουν να το κάνουν όταν αυτά «λιώσουν» τελείως πάνω στις ζάντες. Μάλιστα ορισμένοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. επιλέγουν τα τοποθετούν στα Ι.Χ. τους μεταχειρισμένα ελαστικά, τα οποία κοστίζουν πολύ φθηνότερα από τα καινούργια.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Οι λαστιχάδες συνιστούν ότι η αντικατάσταση των ελαστικών θα πρέπει να γίνεται κάθε 50.000 χλμ, ωστόσο λόγω οικονομικής κρίσης ξεπερνιέται κατά πολύ ο συγκεκριμένος αριθμός.

Την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» διευκρινίζοντας ότι οι οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν τις συνέπειες ενός φθαρμένου ελαστικού. Όπως διευκρινίζουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, τοπιο σημαντικό από όλα έχει να κάνει με την ασφάλεια των επιβατών. «Το ανεπαρκές βάθος πέλματος έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της απόστασης φρεναρίσματος κυρίως στο βρεγμένο οδόστρωμα. Η χαμηλή πίεση προκαλεί προβλήματα στο χειρισμό του αυτοκινήτου, τους ελιγμούς και το φρενάρισμα. Από εκεί και πέρα τα φθαρμένα ελαστικά ή όσα έχουν ζημιά ενδέχεται να κλατάρουν κατά τη διάρκεια της οδήγησης με ότι αυτό συνεπάγεται. Παράλληλα όσον αφορά τα ελαστικά που δεν έχουν την κατάλληλη πίεση αέρα (χαμηλότερη), αυξάνουν σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου. Επίσης τα ελαστικά με πίεση χαμηλότερη από το κανονικό, φθείρονται γρηγορότερα από αυτά που φέρουν τη σωστή πίεση αέρα».

«Ενα είναι σίγουρο, ότι οι οδηγοί δεν αλλάζουν τα ελαστικά των αυτοκινήτων τους στην ώρα τους», αναφέρει ο επαγγελματίας στο χώρο των ελαστικών κ. Βλάσης Λουκάς, προσθέτοντας χαρακτηριστικά : «αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαιτούμενη ασφάλεια στα I.X. Μάλιστα αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το οδικό δίκτυο βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, είναι θανάσιμος. Οι πελάτες δεν έχουν ως πρώτη προτεραιότητα τα ελαστικά και αυτό είναι λάθος».

Από την πλευρά του ο επαγγελματίας στο χώρο των ελαστικών κ. Γεώργιος Τσακανίκας, διευκρινίζει ότι πλέον όσοι αντικαθιστούν τα ελαστικά των αυτοκινήτων τους, επιλέγουν να τοποθετήσουν μεταχειρισμένα ελαστικά λόγω χαμηλού κόστους. «Η ζήτηση καινούργιων ελαστικών είναι περιορισμένη, σήμερα οι περισσότεροι πελάτες επιλέγουν να τοποθετούν μεταχειρισμένα ελαστικά, καθώς είναι πολύ φθηνότερα συγκριτικά με τα καινούργια. Παράλληλα πλέον εξαιτίας την κρίσης οι περισσότεροι επαγγελματίες πληρώνονται τοις μετρητοίς και γι’ αυτό έχει περιοριστεί η κίνηση», καταλήγει ο κ. Τσακανίκας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου