ΤΟΠΙΚΑ

Δεν εκπληρώνει το κριτήριο καλής γειτονίας

δεν-εκπληρώνει-το-κριτήριο-καλής-γειτ-851206

Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ όσο υπάρχει η εκκρεμότητα της ονομασίας, επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής κατά τη συνέντευξη που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει “μία καθαρή σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις”.
Ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι δεν υπάρχει βαρύ κλίμα στις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ και ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ.
“Με τις ΗΠΑ έχουμε συμμαχική σχέση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε. Στο συγκεκριμένο θέμα είναι σαφές ότι υπήρχε διαφορά απόψεων. Εμείς ακολουθήσαμε τις δικές μας απόψεις και προβάλαμε βέτο. Δεν βλέπω σκιές στις διμερείς σχέσεις”.
Επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της χώρας μας ότι “επιδιώκει μία καθαρή σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων”.
Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι “δεν βλέπει πρόβλημα αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή από το βέτο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ” και πρόσθεσε ότι “πιστεύω πως σύντομα θα είναι ώριμες οι συνθήκες για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης”.
Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση αντιπαλότητας, από την πλευρά της χώρας μας, έναντι των Σκοπίων και επανέλαβε ότι εμείς θέλουμε να τους στηρίξουμε στην ευρωατλαντική τους προοπτική. Πρέπει όμως προηγουμένως να λυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας. Το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι γνωστό, εμείς έχουμε διανύσει τη μισή απόσταση και μένει στην Π.Γ.Δ.Μ. να κάνει τα βήματα που της αναλογούν”.
Η Ελλάδα είναι υπέρ της σταδιακής ενσωμάτωσης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς, εφόσον, όμως, καλύπτουν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια.
Αναφερόμενος στις χώρες Αλβανία, Κροατία και Π.Γ.Δ.Μ. ο κ. Καραμανλής ανέφερε:
“Χαιρόμαστε που μπορούμε να απευθύνουμε πρόσκληση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις δύο πρώτες χώρες, οι οποίες έκαναν σημαντικές προσπάθειες. Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο και για την Π.Γ.Δ.Μ., καθώς δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε την έγκρισή μας όσο υπάρχει το πρόβλημα της ονομασίας”.
Η Π.Γ.Δ.Μ., συνέχισε ο πρωθυπουργός, δεν εκπληρώνει το κριτήριο της καλής γειτονίας, που είναι και προϋπόθεση της Συμμαχίας. Ο καταστατικός χάρτης του ΝΑΤΟ προβλέπει ότι οι νέες χώρες θα πρέπει, πριν ενταχθούν, να έχουν επιλύσει τις εδαφικές διαφορές ή τις διαφορές αλυτρωτικού χαρακτήρα με άλλα μέλη.
Ερωτηθείς ποια θα είναι η στάση της χώρας μας, όταν τεθεί το θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Π.Γ.Δ.Μ. με την ΕΕ το Σεπτέμβριο και αν υπάρχει χρόνος να έχει βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση μέχρι τότε, ο κ. Καραμανλής ανέφερε: “Θεωρώ ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για εξεύρεση λύσης. Στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η στάση της χώρας μας ήταν, είναι και θα παραμείνει συνεπής”.
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στην Σύνοδο Κορυφής επετεύχθη ο διπλωματικός στόχος, το βέτο να είναι ένα εργαλείο που μπορεί να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος. Ο απώτερος στόχος είναι η αμοιβαία αποδεκτή ονομασία. Από τα θετικά της Συνόδου Κορυφής είναι η κατανόηση του προβλήματος με την ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ. στις πραγματικές του διαστάσεις από όλους, κάτι που δεν είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα 17 χρόνια.
Ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ακόμη ότι δεν είμαστε απομονωμένοι και ότι αντίθετα είχαμε υποστήριξη από αρκετές χώρες, καθώς επίσης ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου διευρύνθηκε το πεδίο κατανόησης των ελληνικών θέσεων.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία και Γεωργία, λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει στην συμμαχία.
Για το θέμα του Αφγανιστάν σημείωσε ότι η χώρα μας συμμετέχει στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και μπορεί να αυξήσει την συμβολή της.
Για την Ρωσία, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η συνεργασία ΝΑΤΟ και Ρωσίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια. Σημείωσε δε ότι ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει και ότι ΝΑΤΟ και Ρωσία έχουν να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου