ΤΟΠΙΚΑ

Καταναλώθηκε νοθευμένο χύμα τσίπουρο

καταναλώθηκε-νοθευμένο-χύμα-τσίπουρ-851206

Νοθευμένο χύμα τσίπουρο καταναλώθηκε στο Βόλο. Δείγμα που έλαβε στο πλαίσιο ελέγχων η Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχίας Μαγνησίας διαπιστώθηκε ότι ήταν μη ασφαλές και ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.
Σύμφωνα με την υπηρεσία το αλκοολούχο ποτό πρέπει να αποκλειστεί από την κατανάλωση. Ωστόσο είναι άγνωστο τι ποσότητες διατέθηκαν στην αγορά, καθώς από την ημέρα της δειγματοληψίας έως την έκδοση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων από το Χημείο του Κράτους είχε πλέον του ενός μήνα… προθεσμία να δοθεί προς κατανάλωση. Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεύθυνση Εμπορίου δεν προκύπτει ότι δεσμεύτηκαν ποσότητες του ακατάλληλου τσίπουρου.
Συγκεκριμένα η υπηρεσία, στο πλαίσιο του μηνιαίου απολογισμού, έκανε γνωστό ότι μη κανονικά βρέθηκαν δείγματα χύμα τσίπουρου από απόσταγμα μικρού αποσταγματοποιού. Το ένα ως προς τον αλκοολικό τίτλο, ο οποίος βρέθηκε 29.49% vol αντί τουλάχιστον 35%. Το δείγμα πάρθηκε από φιαλίδια των 50ml τα οποία ήταν έτοιμα προς κατανάλωση.
Το δεύτερο διότι περιέχει (2-αιθυλο-εξυλο)φθαλικό εστέρα (DEHP) σε συγκέντρωση 6,58 + 0,9 mg/l, τιμή μεγαλύτερη των 3 mg/l, το οποίο είναι το όριο ειδικής μετανάστευσης (ΟΕΙΜ) για την ουσία αυτή. Το εν λόγω αλκοολούχο ποτό, όπως επισημαίνεται, πρέπει να αποκλειστεί από την κατανάλωση ως μη ασφαλές και ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.
Στο μεταξύ μη κανονικό βρέθηκε μετά από εργαστηριακές αναλύσεις δείγμα από χυλοπίτες, διότι ανέγραφαν στη συσκευασία ότι περιείχαν αυγά, ενώ δεν ανιχνεύτηκαν. Στα ζυμαρικά με αυγά πρέπει να προστίθενται τουλάχιστον δύο ολόκληρα αυγά ανά 1.000 γραμμάρια έτοιμου προϊόντος. Η επισήμανση αυτή οδηγεί σε πλάνη τον καταναλωτή και απαγορεύεται η διάθεσή του.
Από την κατανάλωση αποκλείονται κριτσίνια με ηλιόσπορους. Σε δείγμα που ελήφθη, ύστερα από καταγγελία, διαπιστώθηκε ουσιώδης αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτήρων του προϊόντος (δυσάρεστη οσμή).
Η Διεύθυνση Εμπορίου συνέχισε τον Μάρτιο εκτεταμένους αγορανομικούς ελέγχους σε 59 καταστήματα και άλλα σημεία εμπορίου. Διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε πέντε επιχειρήσεις. Σε μία περίπτωση βεβαιώθηκε παράβαση για είσπραξη τιμής μεγαλύτερης από την αναγραφόμενη στο ράφι. Θα ασκηθεί ποινική δίωξη και η υπόθεση θα διαβιβαστεί στην αρμόδια Νομαρχιακή Επιτροπή.
Παράβαση για έλλειψη ενδεικτικής πινακίδας με την τιμή πώλησης σε μία διπλή συσκευασία προσφοράς ζυμαρικών βεβαιώθηκε σε σούπερ μάρκετ. Επιβλήθηκε πρόστιμο με επί τόπου Πράξη Βεβαίωσης συνολικού ύψους 350 ευρώ.
Τρεις από τις παραβάσεις αφορούσαν σε μικροπωλητές που πωλούσαν διάφορα είδη εντός των ορίων λαϊκών αγορών και δεν κατείχαν την απαιτούμενη άδεια. Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 3.000 ευρώ.
Έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, στο οποίο ο προμηθευτής χρέωνε για σίτιση περισσότερες μερίδες από όσες τελικά παραδόθηκαν στο ίδρυμα.
Τον περασμένο μήνα, εξάλλου, η Διεύθυνση Εμπορίου δέχθηκε τις καταγγελίες δέκα πολιτών για διάφορες υποθέσεις Μεταξύ των άλλων, οι καταγγελίες αφορούσαν σε:
– ηλεκτρολόγο ο οποίος χρέωσε σε πολυκατοικία για ηλεκτρικές επισκευές υπέρογκο ποσό.
– υπερβολική χρέωση πετρελαίου θέρμανσης. Η υπηρεσία διενήργησε ελέγχους σε 27 πρατήρια υγρών καυσίμων περιοχής Βόλου και Ν. Ιωνίας στα οποία δεν διαπιστώθηκαν τα καταγγελλόμενα.
– αναψυκτήριο στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, το οποίο διέθετε σάντουιτς συσκευασμένα σε διαφανή μεμβράνη, χωρίς να αναγράφουν επί της συσκευασίας οι προβλεπόμενες ενδείξεις, αλλά σε ενδεικτικές πινακίδες στη βιτρίνα και χωρίς το κατάστημα να διαθέτει άδεια εργαστηρίου. Η Υπηρεσία διαβίβασε τα αποτελέσματα του ελέγχου στην Διεύθυνση Υγείας.
– εταιρία κινητής τηλεφωνίας για χρέωση δύο φορές λογαριασμού ο οποίος είχε εμπρόθεσμα εξοφληθεί. Αναμένονται οι απόψεις της καταγγελλόμενης εταιρίας.
– ασφαλιστική εταιρία η οποία, ενώ είχε προσφορά ειδικής χρέωσης (28% έκπτωση) για ασφάλιση αυτοκινήτου, την αρνήθηκε και ζητά από τον ασφαλισμένο καταβολή ολόκληρου του ποσού. Αναμένονται οι απόψεις της καταγγελλόμενης εταιρίας.
Στις περισσότερες, πάντως, των περιπτώσεων, η υπηρεσία μετά από έλεγχο δεν διαπίστωσε τα καταγγελλόμενα.
Επιπλέον, μετά από σχετικό έγγραφο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ύστερα από καταγγελία καταναλωτή, ερευνάται η περίπτωση εναρμονισμένης πρακτικής εκ μέρους επιχειρήσεων συντήρησης ανελκυστήρων, για εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης και μονοπωλιακή τακτική με αποτέλεσμα να καταστρατηγείται η έννοια του ελεύθερου ανταγωνισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου