ΤΟΠΙΚΑ

Οι αυξήσεις των μισθών

οι-αυξήσεις-των-μισθών-851206

Μέσα στον κυκεώνα των εξελίξεων για το Σκοπιανό πέρασε σχεδόν απαρατήρητη η εισοδηματική πολιτική του 2008. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης θεωρεί ότι είναι αρκετό ένα 4,5% αύξηση στους μισθούς κι ένα 5% στις συντάξεις για την παρούσα οικονομική συγκυρία.
Βεβαίως οι προτεινόμενες αυξήσεις καλύπτουν τον πληθωρισμό, ωστόσο δεν καλύπτουν σε καμιά περίπτωση τις συνθήκες ακρίβειας που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά. Ασφαλώς γνωρίζει η κυβέρνηση ότι κανένα προϊόν και καμία υπηρεσία στην ελληνική επικράτεια τον τελευταίο χρόνο δεν αυξήθηκε κατά 5%. Η συντριπτική πλειοψηφία των αγαθών αυξήθηκε στις τιμές της σε ποσοστό πολλαπλάσιο των μισθών και των συντάξεων.
Το απλό συμπέρασμα που προκύπτει σε μια τέτοια διαμορφωμένη κατάσταση είναι ότι η διαφορά της ακρίβειας σε σχέση με τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων μας δίνει το κρίσιμο μέγεθος μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.
Όσοι πολίτες διαθέτουν μεταβαλλόμενα εισοδήματα, ενδεχομένως μπορούν να μανουβράρουν την κατάσταση, ανακαλύπτοντας συνεχώς νέους τρόπους, προκειμένου να μειώσουν τα έξοδά τους και να αυξήσουν τα έσοδά τους. Γι’ αυτούς τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο οδυνηρά. Οι υπόλοιποι, που είναι μισθοσυντήρητοι και συνταξιούχοι και τα μεγέθη των οικονομικών τους πόρων είναι απόλυτα, μάλλον είναι αναγκασμένοι να ζουν όλο και φτωχότερα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου