ΤΟΠΙΚΑ

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: Στους ρυθμούς του συλλαλητηρίου

νομαρχια-μαγνησιασ-στους-ρυθμούς-του-851206

Απάντηση στο Τ.Ε.Ε. από τον αντινομάρχη κ. Ντίτορα

Στους ρυθμούς του συλλαλητηρίου της ερχόμενης Δευτέρα, με το οποίο επιδιώκεται ο Βόλος να στείλει δυνατό μήνυμα ότι έχουν εξαντληθεί τα όρια της ανοχής του για την απουσία μέτρων απέναντι στην ατμοσφαιρική ρύπανση, κινούνται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και οι φορείς που έχουν συντονίσει τη δράση τους στην ίδια κατεύθυνση.

Το σκηνικό της κινητοποίησης θα περιλαμβάνει τρίωρες στάσεις εργασίας, κλειστά σχολεία, συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας, στις 12 το μεσημέρι, πορεία διαμαρτυρίας και σειρά ενεργειών για την ενημέρωση των πολιτών.
Τους συμμαθητές τους για την κρισιμότητα της κινητοποίησης απέναντι στο μείζον πρόβλημα της αέρια ρύπανσης ανέλαβαν να ενημερώσουν εκπρόσωποι 15μελών μαθητικών συμβουλίων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της νομαρχιακής αρχής και συμμετείχαν σε χθεσινή σύσκεψη στη Νομαρχία.
Στην κινητοποίηση της Δευτέρας συμμετέχει η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας.
Δίωρη στάση εργασίες σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους δήμους και κοινότητες αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ για τη διευκόλυνση των υπαλλήλων στο συλλαλητήριο και την πορεία διαμαρτυρίας. Απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση έχει λάβει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου. Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία της δύναμής της, τις ποδοσφαιρικές ακαδημίες, τις μικτές ομάδες, όλους τους ποδοσφαιριστές προπονητές, διαιτητές, παράγοντες και φιλάθλους να ενώσουν τη φωνή τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον έχει απευθύνει η Ε.Π.Σ.Θ.
«Δίνουμε βαρύτητα στην κινητοποίηση, διότι θέλουμε να διεκδικήσουμε την επίλυση του προβλήματος. Θέλουμε τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών, καθώς η κεντρική διοίκηση πρέπει να λάβει το μήνυμα ότι οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα. Καλούμε τους πολίτες στην κινητοποίηση της ερχόμενης Δευτέρας που διοργανώνουν όλοι οι φορείς του νομού», δήλωσε ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος Ν. Ντίτορας.

Δεν βλέπουμε μέτρα
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Μαγνησίας επισημαίνει ότι «σε μια εποχή που οι ανθρωπογενείς, κατά κύριο λόγο, παρεμβάσεις προκαλούν επικίνδυνες καταστάσεις για την ισορροπία του παγκόσμιου οικοσυστήματος, το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα βρίσκεται στις πρώτες σειρές, τουλάχιστον όσον αφορά στην αέρια ρύπανση. Τα αίτια είναι πολλά και γνωστά (βιομηχανίες, κυκλοφοριακό, κεντρικές θερμάνσεις, σκόνη ανθρωπογενών δραστηριοτήτων κ.λ.π.). Μέτρα ουσίας δεν βλέπουμε…
Το πρόβλημα της ρύπανσης είναι πρόβλημα βαθιά πολιτικό και καθορίζεται από κοινωνικές συλλογικές συμπεριφορές. Η αντιμετώπισή του προϋποθέτει πολίτες ενημερωμένους και ευαισθητοποιημένους.»
Η Ε.Λ.Μ.Ε. θεωρεί αυτονόητη την ενεργή συμμετοχή της σε συλλογικές δράσεις και πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή και καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να δώσουν δυναμικά το παρών στην κινητοποίηση, στην πλατεία Ελευθερίας.
Καλεί δε τους εκπαιδευτικούς να συζητήσουν με τους μαθητές και να τους εξηγήσουν την ανάγκη διεκδίκησης του δικαιώματος όλων να ζουν σε ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον.
Σύμφωνα με την Ένωση, οι αρμόδιοι πρέπει να διευκολύνουν μαθητές και εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Σε περίπτωση, ωστόσο, που δεν συμβεί αυτό η ΕΛΜΕ Μαγνησίας έχει προκηρύξει δίωρη στάση εργασίας για τον πρωινό κύκλο, από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του προγράμματος.
Η αντινομάρχης Παιδείας Νατάσα Οικονόμου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση της ΕΛΜΕ να συμβάλει με τη συμμετοχή της στην επιτυχία της κινητοποίησης για την αέρια ρύπανση. «Οι εκπαιδευτικοί μας με τη στάση τους αυτή», δήλωσε η κ. Οικονόμου, «στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη της ενεργοποίησης και της ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς πάνω σ’ αυτό το ζωτικής σημασίας ζήτημα για τη Μαγνησία και διαπαιδαγωγούν τους αυριανούς πολίτες, ώστε να αναπτύσσουν την περιβαλλοντική τους συνείδηση, να ενεργοποιούνται και να δρουν συλλογικά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κοινωνικό σύνολο.»

Δημόσιοι υπάλληλοι
Στην κήρυξη δίωρης στάσης εργασίας από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ της Μαγνησίας προχωρά η ΑΔΕΔΥ, όπως αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή σε προχθεσινή συνεδρίαση, ύστερα και από εξουσιοδότηση του Γ.Σ.
Όπως επισημαίνει, ο λόγος της στάσης εργασίας είναι για να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι στις Δημόσιες Υπηρεσίες, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται στην πόλη του Βόλου με θέμα «αερορύπανση – ρύπανση».

Δικηγόροι
Στο συλλαλητήριο θα συμμετέχουν και οι δικηγόροι. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου αποφάσισε την συμμετοχή του Συλλόγου στο συλλαλητήριο της ερχόμενης Δευτέρας, στην Πλατεία Ελευθερίας (ώρα 12.00 μ.μ.) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αερορύπανση της πόλης του Βόλου και καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν σ αυτό.

Η Ε.Π.Σ.Θ. για καλύτερο περιβάλλον
Η Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας, πιστή στο πάγιο αίτημά της για διεκδίκηση πιο καθαρού περιβάλλοντος για την αθλούμενη νεολαία της Μαγνησίας, θα συμμετέχει στη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην αέρια ρύπανση.
Η Ε.Π.Σ.Θ. καλεί όλα τα σωματεία της δύναμής της, τις ποδοσφαιρικές ακαδημίες, τις μικτές ομάδες, όλους τους ποδοσφαιριστές, προπονητές, διαιτητές, παράγοντες και φιλάθλους να ενώσουν τη φωνή τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον, δίνοντας το «παρών» τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας, στη μεγάλη Μαγνησιώτικη συγκέντρωση ενάντια στην αέρια ρύπανση.

Απάντηση στο Τ.Ε.Ε.
Στο μεταξύ σε προσεκτικότερη ανάγνωση των εγγράφων που τίθενται υπόψη του προέτρεψε τον πρόεδρο του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας, ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος Ν. Ντίτορας, δίνοντας απάντηση στις αναφορές του Σωκρ. Αναγνώστου στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής για παραλείψεις από το διεκδικητικό πλαίσιο για την αέρια ρύπανση.
Μεταξύ άλλων ο κ. Αναγνώστου είχε επισημάνει στη συνεδρίαση της Δ.Ε. ότι το βασικό διεκδικητικό πλαίσιο, που προτάθηκε από τη ΝΑΜ και υιοθετήθηκε από φορείς αντιμετωπίζει μικρό μέρος των πηγών ρύπανσης.
«Είναι χρήσιμο να ασκεί κανείς κριτική και να διατυπώνει προτάσεις, αλλά ακόμη πιο χρήσιμο είναι να διαβάζει με προσοχή τα έγγραφα που τίθενται υπόψη του. Εάν λοιπόν ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. έκανε τον κόπο να διαβάσει την τρίτη σελίδα της κοινής ανακοίνωσης της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων για την αέρια ρύπανση, θα είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι όλες οι προτάσεις του έχουν ενσωματωθεί στο διεκδικητικό πλαίσιο και μάλιστα εμφανώς πιο εμπλουτισμένες απ’ ότι τις παρουσιάζει ο ίδιος», απάντησε χθες ο κ. Ντίτορας.
Και πρόσθεσε ότι «ακόμη και τώρα δεν είναι αργά. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ έχει χρόνο να διαβάσει καλά το κείμενο και να εκφράσει δημοσίως τη συμφωνία του.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου