ΤΟΠΙΚΑ

Πέντε έργα ζωής για το υδροδοτικό

πέντε-έργα-ζωής-για-το-υδροδοτικό-851206

Την ένταξη πέντε σημαντικών έργων της ΔΕΥΑΜΒ που θα λύσουν το υδροδοτικό πρόβλημα του Πολεοδομικού Συγκροτήματος στο Τομεακό Πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ στο ΕΣΠΑ για το Δ΄ ΚΠΣ , ζητά με επιστολή του από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά ο Δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Κ. Αλέκος Βούλγαρης. Ο κ. Βούλγαρης, επιχειρηματολογώντας για την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα του υπουργείου, σημειώνει ότι τα έργα που είναι συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ αποσκοπούν στη βελτίωση του υδροδοτικού ενόψει και των Μεσογειακών Αγώνων του 2013.
Ειδικότερα τα έργα που ζητά από τον κ. Σουφλιά να ενταχθούν στο Τομεακό Πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ ο Δήμαρχος Βόλου είναι η κατασκευή λιμνοδεξαμενών στη Μακρινίτσα, τα έργα για την αντιμετώπιση των διαρροών του δικτύου ύδρευσης, οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας πόσιμου ύδατος, τρεις μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί ισχύος μέχρι 940 ΚW και τέλος τα αναγκαία έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.
Ειδικότερα το πλήρες κείμενο της επιστολής του προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ κα Δημάρχου Βόλου προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Το υδροδοτικό πρόβλημα του Πολεοδομικού Συγκροτήματος του Βόλου γίνεται χρόνο με το χρόνο εντονότερο. Η ταπείνωση του υπόγειου υδροφορέα, η υφαλμύρινση και η σταθερή υποβάθμιση της ποιότητας των υπόγειων νερών της περιοχής γενικότερα, μας έχει αναγκάσει να εξετάσουμε νέες πηγές υδροδότησης, όπως είναι τα νερά επιφανειακής νερά του Πηλίου.
Στα πλαίσια αυτής της προσέγγισης και εν όψει της τέλεσης των Μεσογειακών Αγώνων στην πόλη μας το 2013, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Περιοχής Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) προωθεί για σχεδιασμό, μελέτη και κατασκευή, τα παρακάτω έργα υποδομής, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν στη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του υδροδοτικού προβλήματος της Μείζονος Περιοχής Βόλου. Τα έργα αυτά είναι συμπληρωματικά του έργου του ΥΠΕΧΩΔΕ για την ενίσχυση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης με γεωτρήσεις από την περιοχή της Κάρλας και παρακαλούμε να τα εντάξετε στον προγραμματισμό του ΕΣΠΑ. Γνωρίζοντας ότι, το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου σας, θα καλύψει πολλές άλλες σημαντικές ανάγκες έργων υποδομής στην επικράτεια προτείνουμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο κατασκευής των έργων της ΔΕΥΑΜΒ σε φάσεις, ώστε να ομαλοποιηθεί η χρηματοδότησή τους.
1. Κατασκευή λιμνοδεξαμενών στη Μακρινίτσα
Το προτεινόμενο έργο κρίνεται άκρως αναγκαίο για την μακροπρόθεσμη και απρόσκοπτη υδροδότηση της Μείζονος Περιοχής Βόλου με ορίζοντα εικοσαετίας, δεδομένου ότι θα εξασφαλίσει από 5,5 – 8,5 εκατ. μ3/έτος, αναλόγως των καιρικών συνθηκών. Έχει εκπονηθεί προμελέτη από την ΔΕΥΑΜΒ και προωθούνται οι συμπληρωματικές μελέτες για την ωρίμανση του έργου. Το προτεινόμενο έργο έχει επίσης χαρακτήρα περιβαλλοντικό και αντιπλημμυρικό.
Εκτίμηση προϋπολογισμού έργου: 65 εκατ. ευρώ.
2. Εργα για την αντιμετώπιση των διαρροών του δικτύου ύδρευσης του Αστικού Κέντρου του Π.Σ. Βόλου
Το έργο αφορά στην αντικατάσταση των υπολειπόμενων παλαιωμένων τμημάτων του δικτύου ύδρευσης του ΠΣ Βόλου, με νέα από πολυαιθυλένιο και αυτοματοποίησής του. Με την ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται ότι οι διαρροές του δικτύου θα μειωθούν σημαντικά. Για τα παραπάνω έργα υπάρχουν μελέτες.
Εκτίμηση προϋπολογισμού έργου: 25 εκατ. ευρώ.
3. Εγκαταστάσεις επεξεργασίας πόσιμου ύδατος
Το έργο αφορά στην εκμετάλλευση των υφάλμυρων νερών στην περιοχή της Μπουρμπουλήθρας με τη μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης. Η μονάδα θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής 450 μ3/h. Έχει εκπονηθεί προμελέτη και απαιτείται να γίνει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προκειμένου το έργο να δημοπρατηθεί με το σύστημα μελέτη – κατασκευή.
Εκτίμηση προϋπολογισμού έργου: 5 εκατ. ευρώ.
4. Τρεις μικρούς Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς ισχύος μέχρι 940 KW
Το έργο έχει ωριμότητα μελέτης. Οι δύο σταθμοί είναι συνδεδεμένοι με το έργο των λιμνοδεξαμενών (παράγραφος 1), ενώ ο τρίτος θα λειτουργεί με τα νερά του υφιστάμενου εξωτερικού υδραγωγείου της ΔΕΥΑΜΒ και προβλέπεται ολοκλήρωση κατασκευής το έτος 2009.
Εκτίμηση προϋπολογισμού έργου: 3,8 εκατ. ευρώ.
5. Έργα Αντιπλημμυρικής Θωράκισης του Π.Σ.
Περιλαμβάνει επέκταση, συμπλήρωση ή αντικατάσταση του υφιστάμενου δικτύου αποχέτευσης όμβριων, ώστε να επιτευχθεί η αντιπλημμυρική προστασία των υπό μελέτη περιοχών.
Εκτίμηση προϋπολογισμού έργου: 3,1 εκατ. ευρώ.

Επειδή θεωρούμε ότι τα εν λόγω έργα εντάσσονται στους στρατηγικούς και γενικούς στόχους και άξονες προτεραιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», ζητούμε την ένταξη και χρηματοδότησή τους από το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου σας με στόχο την πλήρη ωρίμανση και την κατασκευή τους κατά την Δ’ Προγραμματική περίοδο.
Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, επισυνάπτω:
1. Αναγνωριστική Έκθεση επί των Υδρευτικών Αναγκών του Π.Σ. Βόλου και Προτάσεις για την Αντιμετώπισή του – Ιανουάριος 2008.
2. Λεπτομερές Πρόγραμμα Έργων και Δράσεων της ΔΕΥΑΜΒ για την 4η Προγραμματική Περίοδο – Μάρτιος 2008
Παρακαλώ για την προώθηση του θέματος στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σας και παραμένουμε στην διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου