ΤΟΠΙΚΑ

“Διαβατήριο” για την προσέγγιση του θεάτρου

διαβατήριο-για-την-προσέγγιση-του-851206

Το “διαβατήριο” προσέγγισης της ανθρώπινης ψυχής οδηγεί τη θεατρική ομάδα Ε.Ρ.Ε.Τ.Α. για πρώτη φορά στη σκηνή της Παλιάς Ηλεκτρικής, το διήμερο 12 και 13 Απριλίου στις 8.30 μ.μ. Η ομάδα, που όπως υποδηλώνει το όνομά της “Είμαστε Ρεαλιστές, Επιδιώκουμε Το Αδύνατο”, επέλεξε ένα διαχρονικό έργο του Γάλλου Πιέρ Μπουργκάντ, προκειμένου να επικοινωνήσει με το θεατρόφιλο κοινό της περιοχής, κατόπιν συνεργασίας με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου. Η ομάδα απαρτίζεται από μέλη που είτε έχουν θεατρικές σπουδές στο ενεργητικό τους είτε μετέχουν, έχοντας ως κινητήριο δύναμη την αγάπη τους για το θέατρο με κοινό χαρακτηριστικό τις ανθρωπιστικές σπουδές και την μακρά θητεία στο συγκεκριμένο πεδίο. Οπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο Κωνσταντίνος Κολοβός, μέλος της ομάδας και κοινωνικός λειτουργός στο επάγγελμα “το σχήμα δημιουργήθηκε το 2001 και αποτελείται από ένα σταθερό πυρήνα που έχει ως στόχο την προσέγγιση διαφόρων κοινωνικών θεμάτων μέσω του θεάτρου. Στην προκειμένη περίπτωση, προσθέτει, θα παρουσιάσουμε το “Διαβατήριο” του Πιέρ Μπουργκάντ, το οποίο μεταφέρει διαχρονικά μηνύματα, παρότι αναφέρεται στην Ρωσία του 1896, καθώς αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουμε όλοι μας στην σύγχρονη εποχή”.
Κεντρικές φιγούρες της παράστασης είναι ο Φεντόρ Φεντόροβιτς ο οποίος έζησε 25 χρόνια παρατηρώντας τις ζωές των άλλων και η Ναταλία Βησσαριόνοβα, η οποία έζησε αντίστοιχα επί 25 χρόνια καθηλωμένη σε ένα ερωτικό πάθος που την ενοχοποίησε και τη φυλάκισε στην ίδια της τη ζωή. Πρωταγωνιστές της παράστασης είναι τα μέλη της Ε.Ρ.Ε.Τ.Α, που αποτελεί το θεατρικό τμήμα της εταιρείας θεατρικών σπουδών και παραστάσεων «ΔΩΔΩΝΗ», το οποίο δημιουργήθηκε κάτω από την ανάγκη των μελών της να εκφραστούν μέσα από: το ανέβασμα θεατρικών έργων,
τη λειτουργία studio – μελέτης του θεατρικού λόγου αλλά και την διατύπωση προτάσεων πειραματικού τύπου για τη σκηνοθετική φόρμα. Η βασική αναγκαιότητα της δημιουργίας της Ε.Ρ.Ε.Τ.Α. βρίσκεται στη λογική της έκθεσης ενός ευρύτερου προβληματισμού που άπτεται των ανθρωπίνων σχέσεων, των κοινωνικών εξελίξεων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος στο σύγχρονο κόσμο, μέσα από τη θεατρική πράξη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι τα μέλη της ομάδας είναι ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί και γενικά άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται κατά βάση με τον άνθρωπο. Για το λόγο αυτό και η επιλογή των έργων που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα περιστρέφονται γύρω από τον συγκεκριμένο πυρήνα και μεταφέρουν αντίστοιχα μηνύματα. Η είσοδος στις παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής είναι ελεύθερη για το κοινό και όπως υπογραμμίζουν τα μέλη της ομάδας “ η τέχνη δε ζει ανεξάρτητη ζωή μέσα στην κοινωνία. Επηρεάζεται από αυτήν και επιδρά στην κοινωνική ζωή διαμορφώνοντας αισθήματα, σκέψεις και αξίες”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου