ΤΟΠΙΚΑ

Χάνουν το πολυτεκνικό επίδομα

χάνουν-το-πολυτεκνικό-επίδομα-629145

«Μαχαιριά» για δεκάδες αγρότες και κτηνοτρόφους -ιδίως στην περιοχή του Αλμυρού όπου χτυπάει η «καρδιά» της τοπικής γεωργίας και κτηνοτροφίας- που φέτος χάνουν τα πολυτεκνικά επιδόματα που λάμβαναν κάθε χρόνο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Στο δηλωθέν εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων συνυπολογίστηκαν και οι επιδοτήσεις, οι οποίες «εκτίναξαν» στα ύψη τα οικογενειακά εισοδήματα, με αποτέλεσμα να υπερβούν το οικονομικό «μαξιλαράκι» που υπάρχει και να εξαιρεθούν από τη λίστα των δικαιούχων πολυτεκνικών επιδομάτων.

Στη Μαγνησία εκτιμάται ότι τρεις στους δέκα δικαιούχους, δε θα λάβουν φέτος τα πολυτεκνικά επιδόματα που δικαιούνται.

Σημειώνεται ότι στις οικογένειες που έχουν τρία παιδιά και πάνω, καταβάλλεται επίδομα ύψους 500 ευρώ για κάθε παιδί κάθε χρόνο, εφόσον όμως το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα είναι μέχρι 45.000 ευρώ για τις τρίτεκνες οικογένειες, έως 48.000 ευρώ για τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά και έως 49.0000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.

Δεκάδες έως και πέρυσι δικαιούχοι, βρέθηκαν ξαφνικά σε αδιέξοδο. Είδαν τα ονόματά τους έξω από τη λίστα των δικαιούχων πολυτεκνικών επιδομάτων. Οταν αναζήτησαν τους λόγους για τους οποίους εξαιρέθηκαν φέτος από τον κατάλογο των δικαιούχων, με έκπληξη διαπίστωσαν ότι τα εισοδήματά τους ήταν κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με αυτά που δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση.

Οπως εξήγησαν θιγόμενοι στον «Τ», στο οικογενειακό εισόδημα, συνυπολογίστηκαν φέτος και οι αγροτικές επιδοτήσεις, οι οποίες βάσει Νόμου ούτε φορολογούνται ούτε υπολογίζονται ως εισόδημα.

Ετσι, αντί να υπολογιστεί το καθαρό εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων με βάση το τεκμήριο, όπως γίνεται κάθε χρόνο, σε αυτό προστέθηκε και το ποσό των επιδοτήσεων, που κατέστησε τους δικαιούχους… «πλούσιους» για να λάβουν το πολυτεκνικό επίδομα!

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα αγρότη με τέσσερα παιδιά από τον Αλμυρό. Με βάση τη φορολογική του δήλωση, ο ίδιος εμφανίζει εισόδημα ύψους 10.602,19 ευρώ και η σύζυγός του εισόδημα 15.600, 03 ευρώ. Συνολικά και οι δύο εμφανίζουν οικογενειακό εισόδημα 26.200 ευρώ, ωστόσο εξαιρούνται από τη λίστα των δικαιούχων πολυτεκνικών επιδομάτων, καθώς συνυπολογίστηκε και η επιδότηση ύψους 31.774,42 ευρώ, με αποτέλεσμα το οικογενειακό εισόδημα να εκτιναχθεί στο ποσό των 57.976,64 ευρώ!

Αλλά και στο παράδειγμα κτηνοτρόφου με τρία παιδιά επίσης από τον Αλμυρό, καταγράφεται η αδικία. Ενώ ο σύζυγος εμφανίζει εισοδήματα 13.800 ευρώ και η σύζυγος 916 ευρώ και πάλι δεν δικαιούνται πολυτεκνικό επίδομα, αφού στο οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται και η επιδότηση ύψους 58.891,41 ευρώ, που ανεβάζει το σύνολο των εισοδημάτων στα 75.191,74 ευρώ, πολύ παραπάνω δηλαδή από το όριο των 45.000 ευρώ.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, ζητούν να αρθεί άμεσα η εις βάρος τους αδικία και να ενταχθούν στη λίστα των δικαιούχων πολυτεκνικών επιδομάτων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου