ΤΟΠΙΚΑ

Χειμώνας με air-condition

χειμώνας-με-air-condition-629299

Σωρηδόν σπεύδουν στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών εκατοντάδες οικογένειες προκειμένου να προμηθευτούν σύγχρονα κλιματιστικά για να βγάλουν το φετινό χειμώνα. Φέτος, με την οικονομική κρίση να εντείνεται, οι καταναλωτές αναζητούν όλο και περισσότερο τους εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, μεταξύ των οποίων και η χρήση κλιματιστικών. Οι επαγγελματίες του χώρου δεν πιστεύουν στα μάτια τους, καθώς παρατηρούν αύξηση στην αγορά κλιματιστικών κατά 20% συγκριτικά με τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Επαγγελματίες του χώρου, όπως αναφέρουν, στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δεν περίμεναν σε καμία περίπτωση ότι τα κλιματιστικά θα έχουν τόσο μεγάλη ζήτηση, τη στιγμή μάλιστα που ακόμη δεν έχουν πιάσει τα κρύα.

Η στροφή των καταναλωτών παρατηρείται από το γεγονός ότι εκατοντάδες οικογένειες αποφάσισαν να πατήσουν την ένδειξη «off» στους θερμοστάτες των σπιτιών τους, τόσο στο πετρέλαιο όσο και στο φυσικό αέριο.

Παλιότερα τα κλιματιστικά επιλέγονταν περισσότερο ως «συμπληρωματική» θέρμανση για τις ώρες που δεν λειτουργούσαν τα καλοριφέρ, σε αντίθεση με σήμερα που επιλέγονται ως βασική θέρμανση για τα σπίτια.

Περιορίζουν τις απαιτήσεις

Οι εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης σημειώνουν δεδηλωμένα από τους επαγγελματίες του χώρου αισθητή αύξηση σε ζήτηση. Με τα μέτρα να εντείνονται, επιβαρύνοντας τους πολίτες και την τιμή του πετρελαίου να κρίνεται ασύμφορη συγκριτικά με την κάθετη πτώση του οικογενειακού προϋπολογισμού όσο ο φετινός χειμώνας πλησιάζει, ο κόσμος εντείνει τις προσπάθειές του να βρει πιο φθηνούς τρόπους θέρμανσης, περιορίζοντας παράλληλα τις απαιτήσεις του ως προς το εμβαδόν που αυτές μπορεί να καλύπτουν.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ELECTRONET κ. Π. Παπαβασιλείου αναφέρει ότι ο κόσμος έχει «γυρίσει την πλάτη» τόσο στο πετρέλαιο όσο και στο φυσικό αέριο, αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης: «Συγκριτικά με τους καλοκαιρινούς μήνες, σήμερα έχουμε αύξηση ζήτησης στο χώρο των κλιματιστικών κατά 20%. Από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα έχουν σπεύσει δεκάδες οικογένειες για αγορά κλιματιστικών, ενώ όσο χειμωνιάζει πιστεύω θα αυξάνεται η ζήτηση», αναφέρει ο κ. Παπαβασιλείου.

Οπως διευκρινίζει ο ίδιος, με ένα 12άρι κλιματιστικό θερμαίνεται ένας χώρος από 20 έως 34 τετραγωνικών μέτρα, ενώ το κόστος σε ρεύμα όσον αφορά τα inverter και τα κλιματιστικά με ενεργειακή κλάση Α+++, είναι πολύ λιγότερο.

Από την πλευρά της η ιδιοκτήτρια του καταστήματος ΣΑΜΑΡΑΣ, κ. Ε. Σαμαρά, σχολιάζει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε τοπικό επίπεδο σημειώνοντας ότι ήδη «υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το αγοραστικό κοινό» και «στο ενημερωτικό κομμάτι πολύ περισσότερο» λέγοντας πιο συγκεκριμένα ότι: «Ο κόσμος είναι συγκρατημένος λόγω των οικονομικών δυσκολιών, αλλά αυτό που ζητάει είναι ότι πιο φθηνό».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου