ΤΟΠΙΚΑ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Ενεργειακός χάρτης για τη Μαγνησία

νομαρχιακο-συμβουλιο-ενεργειακός-χά-851206

Ο ενεργειακός χάρτης που θα διατυπωθεί με την επίβλεψη ειδικού συμβούλου, που προτείνεται να προσληφθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, θα αποτυπώνει τις πηγές ενέργειας, θα προσδιορίζει τα απαιτούμενα ποσοστά παραγωγής ενέργειας από κάθε πηγή, θα χωροθετεί μονάδες, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στην προχθεσινή ειδική και διευρυμένη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου εγκρίθηκαν ομόφωνα οι προτάσεις της ΟΚΕ σχετικά με τον ενεργειακό σχεδιασμό.
Ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας μίλησε για ιστορική συνεδρίαση, λέγοντας ότι για πρώτη φορά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση παίρνει στα χέρια της την τύχη του ενεργειακού σχεδιασμού στο νομό.
Τις προτάσεις της ΟΚΕ παρουσίασε στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αναπληρωτής Καθηγητής Μ. Ζουμπουλάκης, επισημαίνοντας ότι η δέσμη μέτρων που προτείνεται έχει δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις σχετικές πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν σε επίπεδο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας. Η δεύτερη αφορά στις δράσεις προώθησης μόνιμων και καθαρών ενεργειακών λύσεων (φυσικό αέριο, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, βιομάζα).
Ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας Απ. Νάνος, αναφερόμενος στην ΟΚΕ, υποστήριξε ότι πρόκειται για ξεπερασμένο και απαξιωμένο θεσμό, που κάποιοι θέλησαν να βγάλουν από τη ναφθαλίνη. Οι προτάσεις της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής χαρακτηρίστηκαν «ανίδεες και πρόχειρες» από τον κ. Νάνο, λέγοντας ότι κέρδος προκύπτει μόνο για τους βιομηχάνους.
«Κλείνατε το μάτι στο εργοστάσιο φυσικού αερίου, που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή, όταν αντιδρούσατε για τη μονάδα λιθάνθρακα. Σήμερα ξεδιάντροπα εισάγεται αυτή την άποψη», ανέφερε ο κ. Νάνος, αποδίδοντας «θολούρα στο μυαλό» όσων θεωρούν ότι το φυσικό αέριο δεν ρυπαίνει. Ο κ. Νάνος δήλωσε ότι καταψηφίζει «επιφανειακές προσεγγίσεις και θέσεις που οδηγούν σε αδιέξοδο».
Η τοποθέτηση του Απ. Νάνου προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου της ΟΚΕ Μ. Ζουμπουλάκη, ο οποίος χαρακτήρισε προσβλητικά τα όσα ειπώθηκαν για τα μέλη της Επιτροπής. «Ξαφνικά βγήκαμε όργανα του κεφαλαίου και άσχετοι», εμφανίστηκε δυσαρεστημένος ο κ. Ζουμπουλάκης, ο οποίος διευκρίνισε ότι η πρόταση για τον ενεργειακό σχεδιασμό αποτέλεσε προϊόν ευρείας κοινωνικής διαβούλευσης και βασίστηκε στην επεξεργασία όλων των προτάσεων που κατατέθηκαν από τους φορείς, με τη συμβολή ειδικών.
Την κατ’ αρχήν συμφωνία του Τεχνικού Επιμελητηρίου μετέφερε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Σωκρ. Αναγνώστου, ενημερώνοντας ότι η Επιτροπή Βιομηχανίας του Τ.Ε.Ε. συνεχίζει να εξετάζει το σοβαρό ζήτημα, ώστε να διαμορφώσει πλήρη άποψη.
Βασικό πυλώνα των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Αναγνώστου, να αποτελέσουν δράσεις για την εξοικονόμηση της ενέργειας, τομέα για τον οποίο παρέθεσε σειρά προτάσεων. Το Τ.Ε.Ε., όπως πρόσθεσε, δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί στο δεύτερο σκέλος που αφορά στην παραγωγή ενέργειας.
«Δεν μας τρομάζει και δεν μας προκαλεί δέος το γεγονός ότι πρόκειται για αρμοδιότητα, που ανήκει στην κεντρική διοίκηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, ώστε να μας «καπελώνουν», όπως επιχειρήθηκε στην περίπτωση της μονάδας λιθάνθρακα στον Αλμυρό», δήλωσε από την πλευρά του ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος Ν. Ντίτορας και σημείωσε ότι το σημαντικό είναι η πρόσληψη ενεργειακού συμβούλου από τη ΝΑΜ, ο οποίος θα καταλήξει στον ενεργειακό χάρτη της Μαγνησίας.
Την ανάγκη ενθάρρυνσης των θεσμών κοινωνικής διαβούλευσης επισήμανε ο αντιδήμαρχος Βόλου Γιάν. Στάμος, σχολιάζοντας όσα ειπώθηκαν για τη λειτουργία και το ρόλο της ΟΚΕ. Ως προς τις προτάσεις, ο αντιδήμαρχος πρόσθεσε ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο, υπάρχουν παράμετροι που πρέπει να προβληματίσουν και να ληφθούν υπόψη. «Αρχή μας πρέπει να είναι ότι η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι προϊόν υπερκέρδους», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η ενέργεια πρέπει να παραμείνει βασικός συντελεστής κρατικής υπόθεσης. Σύμφωνα με τον κ. Στάμο, οι προτάσεις πρέπει να συνοδεύονται με κονδύλια για την υλοποίησή τους, διαφορετικά «θα μείνουν λόγια του αέρα».
Σύμφωνος με την εισήγηση του προέδρου της ΟΚΕ εμφανίστηκε ο νομαρχιακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Β. Χατζόπουλος, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα προτιμούσε να είχε γίνει πολιτική εισήγηση. Ανέφερε δε ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός είναι υπόθεση του Κράτους.
Ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγ. Χατζηκυριάκος ανέφερε ότι η χώρα μας βρίσκεται πίσω σε ότι αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και μόλις τώρα γίνονται τα πρώτα δειλά βήματα των τοπικών κοινωνιών απέναντι στο πρόβλημα. Το βάρος, είπε, χρειάζεται να δοθεί στην ενημέρωση των πολιτών, ενώ αναφέρθηκε στην πρόσφατη «περιπέτεια» με τη μονάδα λιθάνθρακα, λέγοντας ότι ο Αλμυρός αποτελεί στοχευμένη περιοχή.
Από τη μείζονα μειοψηφία, θετικές χαρακτήρισε τις προτάσεις της ΟΚΕ η Έλενα Αντωνοπούλου και ο Π. Μπατζιάκας, ο οποίος δήλωσε σύμφωνος με όποιες προσπάθειες για την εξοικονόμηση ενέργειας και την παραγωγή ενέργειας, φιλικής στο περιβάλλον.
Από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία ο Κ. Βολιώτης χαρακτήρισε πρότυπη τη δουλειά της ΟΚΕ, ενώ κατέθεσε την άποψη ότι για την εξοικονόμηση της ενέργειας οι προσπάθειες πρέπει να στραφούν κυρίως στις βιομηχανίες, που αποτελούν σύμφωνα με τα στοιχεία, τις πλέον ενεργοβόρες δραστηριότητες.
Πρόταση του κ. Βολιώτη είναι να υποχρεωθούν οι βιομηχανίες να καταθέσουν μελέτη για τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.
Σχετικά με τη μονάδα φυσικού αερίου στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. ανέφερε ότι βρίσκεται υπό μελέτη από επιστήμονες, οι οποίοι σύντομα θα καταλήξουν στα συμπεράσματά τους.
Για πρώτη φορά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να χαράξει πολιτική σε θέματα ενέργειας, επισήμανε ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας και υπεραμύνθηκε του ρόλου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι είναι όργανο κοινωνικής διαβούλευσης και όχι άτυπο, αλλά με αρμοδιότητα να υποβάλει εισήγηση στο νομαρχιακό συμβούλιο.
Ο κ. Παπατόλιας κάλεσε να σταματήσουν όσοι ψευδεπίγραφα θεωρούν ότι εκφράζουν τη λαϊκή βούληση και μίλησε για τοποθετήσεις με μισαλλόδοξο χαρακτήρα, χωρίς κουβέντα επί της ουσίας.
Οι προτάσεις της ΟΚΕ, σύμφωνα με τον νομάρχη, είναι απόλυτα συγκροτημένες, τεκμηριωμένες, με αιχμές και προτεραιότητες.
«Είναι υποκριτικό», τόνισε, «για προοδευτικές νοοτροπίες, να κρυβόμαστε πίσω από το άλλοθι της έλλειψης αρμοδιοτήτων και να μη διεκδικούμε τη χάραξη πολιτικών».
Ο κ. Παπατόλιας σχολίασε και τις τοποθετήσεις νομαρχιακών συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας, οι οποίοι ζήτησαν να υπάρξει πολιτική εισήγηση. «Καλό είναι να μάθουμε να τοποθετούμαστε στις εισηγήσεις κοινωνικών φορέων», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στα 9+1 μέτρα που περιλαμβάνει η εισήγηση της ΟΚΕ.
«Να, λοιπόν, μια αρθρωμένη, ιεραρχημένη, συγκροτημένη πολιτική», είπε. Σχετικά με το εάν υπάρχει ή όχι αρμοδιότητα, παρέπεμψε στην περίπτωση της μονάδας του λιθάνθρακα στον Αλμυρό. «Σαφώς ούτε σε αυτή την περίπτωση είχαμε την αρμοδιότητα. Όμως, πετύχαμε, γιατί ήταν πολιτική των πολιτών. Σε αυτή την πολιτική πρέπει να επιστρέψουμε, χωρίς να αντιμετωπίζουμε τα σοβαρά θέματα με θεσμική και πολιτική μικροψυχία», ανέφερε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου