ΤΟΠΙΚΑ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Πέταξε το μπαλάκι στον Αλογοσκούφη…

υπουργοσ-πολιτισμου-πέταξε-το-μπαλάκ-851206

Η σύσταση της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, η κάλυψη των συσσωρευμένων χρεών του Υπουργείου Πολιτισμού προς το Δήμο Βόλου από προγραμματικές συμβάσεις παρελθόντων ετών, καθώς και η πορεία οργάνωσης του πειραματικού ταξιδιού της «ΑΡΓΟΥΣ» ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν λεπτομερώς στη συνάντηση που είχε προχθές στην Αθήνα ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη.
Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ακόμη ο διευθυντής του γραφείου του κ. Λιάπη, κ. Τζοβλάς, και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κ. Θ. Δραβίλας, ο Δήμαρχος Βόλου έθεσε κατ’ αρχάς το θέμα της σύστασης της Οργανωτικής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εκδοθεί το ταχύτερο δυνατό η σχετική απόφαση λόγω και των στενών χρονικών ορίων που υπάρχουν πλέον. Ενημέρωσε τον υπουργό Πολιτισμού για την επίσκεψη του προέδρου της ΔΕΜΑ κ. Αντάντι στο Βόλο τις ημέρες αυτές και για την πορεία οργάνωσης των Αγώνων από τον Δήμο.
Ο κ. Λιάπης ζήτησε την προσωπική άποψη του κ. Βούλγαρη για τη σύνθεση της Επιτροπής όσον αφορά στους φορείς που θα εκπροσωπούνται μέσα από αυτή. Ο Δήμαρχος επανέλαβε τις θέσεις του ότι η έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής πρέπει να είναι ο Βόλος, όπως συνεπάγεται και από το συμβόλαιο ανάληψης των Αγώνων που έχει υπογραφεί με τη ΔΕΜΑ και πως είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ιδίου στην Εκτελεστική Επιτροπή, όπως και του Δημάρχου Λάρισας, με τον οποίο υπάρχει αγαστή συνεργασία σε όλους τους τομείς.
Μετά από πιεστικές ερωτήσεις του κ. Βούλγαρη προς τον υπουργό Πολιτισμού για τον ακριβή χρόνο σύστασης της Επιτροπής, ο τελευταίος δεσμεύτηκε πως αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του κ. Αντάντι στο Βόλο θα επικοινωνήσει μαζί του για να συζητήσουν όλες τις λεπτομέρειες και να εκδοθεί η απόφαση εμπρόθεσμα, δηλαδή πριν τις 27 Απριλίου.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην προχθεσινή συνάντηση για τις οικονομικές εκκρεμότητες του Υπουργείου Πολιτισμού προς τον Δήμο Βόλου, που φτάνουν τα 1,5 εκατ. ευρώ. Ο δήμαρχος Βόλου ζήτησε την τακτοποίηση των χρεών αυτών, επισημαίνοντας ότι λόγω αυτών προκαλείται δυσκολία ρευστότητας στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Βόλου. Ο κ. Λιάπης διαμήνυσε πως εάν δεν υπάρξει επιχορήγηση από το Υπουργείο Οικονομικών, δεν μπορούν να καλυφθούν τα χρέη, αλλά είπε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προσπαθήσει για τη σταδιακή κάλυψή τους. Ενημέρωσε ακόμη τον Δήμαρχο Βόλου πως ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων από όλους τους Δήμους της χώρας για τη σύναψη νέων προγραμματικών συμβάσεων για την περίοδο 2008 -2009, οι οποίες θα εξοφλούνται στο ακέραιο.
Επίσης ο κ. Βούλγαρης ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού για την ένταξη στο Δ’ ΚΠΣ έργων αξιοποίησης και διαμόρφωσης κτηρίων του Δήμου σε κέντρα πολιτισμού (Δημοτικό Θέατρο, Τελωνείο, «Αδαμόπουλου» κ.ά.), τα οποία όπως αναφέρθηκε μπορούν να ενταχθούν στο ΠΕΠ Θεσσαλίας.

Πανθεσσαλικό Στάδιο
και ΑΡΓΩ

Ο Δήμαρχος Βόλου ενημέρωσε ακόμη τον κ. Λιάπη για την υπογραφή προσύμφωνου διαχείρισης του Πανθεσσαλικού Σταδίου μεταξύ των Ολυμπιακών Ακινήτων και της Νομαρχίας, των δήμων Βόλου, Λάρισας και Νέας Ιωνίας, του Επιμελητηρίου και της Ε.Π.Σ.Θ. και ζήτησε να ξεκαθαριστεί, εάν στο φορέα διαχείρισης θα συμμετάσχει με ποσοστό 20% – όπως ορίζει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου – το Δημόσιο ή τα «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.». Αναφορικά με αυτό ο Υπουργός Πολιτισμού επεσήμανε ότι επειδή ήδη έχει ζητηθεί η παραχώρηση και άλλων Σταδίων, επί παραδείγματι του Παγκρήτιου και του Παναχαϊκού, το Υπουργείο προτίθεται να ακολουθήσει ενιαία στρατηγική και παρότρυνε τον κ. Βούλγαρη να επικοινωνήσει με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των Ολυμπιακών Ακινήτων, κ. Ματάλα, για να συζητήσει και μαζί του το θέμα.
Όπως δήλωσε χθες ο κ. Βούλγαρης, μετά από τις συζητήσεις που είχε με τον κ. Ματάλα, διαφάνηκε πως υπάρχει προοπτική για συμμετοχή των Ολυμπιακών Ακινήτων στον Φορέα του Πανθεσσαλικού και όχι του Δημοσίου, ενώ η επίσημη και οριστική απάντηση αναμένεται να δοθεί στο Δήμο τις επόμενες ημέρες.
Οσον αφορά στην πορεία οργάνωσης του Πειραματικού Ταξιδιού της «ΑΡΓΟΥΣ» προς την Τουρκία και τις χώρες του Εύξεινου Πόντου, ο κ. Λιάπης ήταν απόλυτα ενημερωμένος από τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Νάκο, ενώ ο κ. Βούλγαρης ζήτησε να οριστεί κάποιο στέλεχος του ΥΠΠΟ, το οποίο μαζί με τα στελέχη των άλλων εμπλεκόμενων Υπουργείων θα βοηθήσει στην προσπάθεια για την επιτυχία του ταξιδιού, αλλά και στη διακίνηση του υλικού για το πολιτιστικό μέρος του προγράμματος.
Ακολούθως ο Δήμαρχος Βόλου είχε συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Πρέσβη κ. Τσικούρη και τους Διευθυντές όλων των Διευθύνσεων του Υπουργείου που είναι αρμόδιες για τα θέματα του ασφαλούς διάπλου της Αργούς από λιμάνια του εξωτερικού, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της ΔΗΤΕΒ κ. Μ. Ζιάκας, ο υπεύθυνος του Ινστιτούτου «ΝΑΥΔΟΜΟΣ» κ. Απ. Κούρτης, καθώς και στέλεχος του ΥΠΠΟ που όρισε ο κ. Λιάπης.
Όπως επισημάνθηκε, στη διάρκεια αυτής της σύσκεψης ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για τον ασφαλή πλου και ελλιμενισμό της «ΑΡΓΟΥΣ» στην Τουρκία, ενώ ο κ. Βούλγαρης ενημέρωσε ότι έχει εξασφαλιστεί το συνοδευτικό καράβι για το πειραματικό ταξίδι, το οποίο προγραμματίζεται να διαρκέσει από τις 7 Ιουνίου μέχρι τις 8 Αυγούστου 2008, οπότε θα φτάσει στο Πότι της Γεωργίας. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Ινστιτούτου «ΝΑΥΔΟΜΟΣ» κ. Κούρτη, το πρώτο τουρκικό λιμάνι που θα προσεγγίσει η «ΑΡΓΩ» θα είναι αυτό της πόλης Τσανάκαλε στις 15 Ιουνίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου