ΤΟΠΙΚΑ

Στο μικροσκόπιο ο βιολογικός Αρτέμιδας

στο-μικροσκόπιο-ο-βιολογικός-αρτέμι-631503

Οι μελετητικές αδυναμίες που έγιναν στη σύνταξη της μελέτης για την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού στην Αρτέμιδα, ο οποίος δεν διέθετε άδεια και δημιουργήθηκε στο βουνό με αντίθετη φορά από την κατεύθυνση των λυμάτων, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Βόλου, με αφορμή επερώτηση που είχαν καταθέσει οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας Χαρ. Ζάχος και Γρ. Ιγγλέσης.

Το έργο στη θέση Τσικάρι, που κόστισε δεκάδες χιλιάδες ευρώ παρουσιάζει πολλά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα, όπως περιγράφεται σε έκθεση της ΔΕΥΑΜΒ, ενώ δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντησή του ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Λεωνίδας Μαυρογιάννης.

Το έργο, όπως σημειώνει ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, προγραμματίσθηκε και υλοποιήθηκε από τον πρώην Δήμο Αρτέμιδας μέσω της ΤΥΔΚ. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει Διοικητική παραλαβή του έργου από τη ΔΕΥΑΜΒ και κατά συνέπεια δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ο Βιολογικός στο Τσικάρι, σχεδιάστηκε για τη συλλογή και επεξεργασία λυμάτων εκατόν είκοσι περίπου οικιών.

Η κατασκευή του βιολογικού έχει ολοκληρωθεί, αλλά το έργο δεν έχει άδεια διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων και επομένως δεν μπορεί νομίμως να λειτουργήσει.

Ακόμα όμως και να υπήρχε η άδεια διάθεσης, δεν έχει κατασκευαστεί το αντίστοιχο έργο της διάθεσης (αντλιοστάσιο και αγωγοί διάθεσης), οπότε ο βιολογικός δεν μπορεί να λειτουργήσει, ούτε παράτυπα.

Στο βιολογικό τα λύματα φθάνουν με τέσσερα αντλιοστάσια (δηλαδή ένα αντλιοστάσιο κάθε τριάντα σπίτια), τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν επειδή τα καλώδια που μεταφέρουν το ηλεκτρικό ρεύμα στα αντλιοστάσια, είναι μικρής διατομής και δεν σηκώνουν τις αντλίες.

Σημειώνεται η αντίθεση με την Αγριά, όπου για το σύνολο του οικισμού χρειάζονται 3 αντλιοστάσια.

Εκτός από τα παραπάνω, η ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων είναι παράνομη, επειδή παίρνουν ρεύμα από τον βιολογικό με υπόγεια καλώδια, πράγμα που απαγορεύεται για τους κινδύνους που δημιουργεί στους πολίτες. Μόνο η ΔΕΗ έχει δικαίωμα σε δίκτυα μεταφοράς ενέργειας σε δημόσιο χώρο.

Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα, σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΜΒ, για απολύτως εσφαλμένες μελετητικές επιλογές, με αποτέλεσμα ένα έργο (και άρα τη δαπάνη χρημάτων) που δεν μπορεί και ούτε είναι σκόπιμο να λειτουργήσει, καθώς η λειτουργία του θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται θα λύσει.

Πρέπει ακόμη να τονιστεί ότι, το όλο θέμα είναι υπό δικαστική διερεύνηση, στο πλαίσιο της υπ΄ αριθμόν ΕΓ06-12/407 προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία παρήγγειλε η Εισαγγελία Βόλου, η Δικογραφία διαβιβάστηκε στις 25-06-2013 στη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικού Ελέγχου.

H ΔΕΥΑΜΒ από τη μεριά της έχει εντάξει τον οικισμό στη Μελέτη Αποχέτευσης Παραλιακού Μετώπου Βόλου, αντικείμενό της οποίας είναι τα εσωτερικά δίκτυα ακαθάρτων, τα έργα μεταφοράς τους και η απαιτούμενη επέκταση – αναβάθμιση της υφιστάμενης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η κάλυψη των οικισμών Μαλάκι, Πλατανίδια, Άνω και Κάτω Λεχώνια, Βελανιδιά, Άγιος Γεώργιος, Μάραθος, Κριθαριά Χρυσή Ακτή Παναγιάς, καθώς και τα έργα μεταφοράς των λυμάτων της Νέας Αγχιάλου.

Οσον αφορά την ηλεκτρική γεννήτρια, περισυλλέχθηκε και αποθηκεύτηκε στις εγκαταστάσεις των ΕΕΛ, προκειμένου να προφυλαχθεί από το ενδεχόμενο κλοπής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου