ΤΟΠΙΚΑ

Αναβάλλεται η πρόσκληση της Π.Γ.Δ.Μ.

αναβάλλεται-η-πρόσκληση-της-π-γ-δ-μ-851206

Οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ δεν συμφώνησαν για την ένταξη της Π.Γ.Δ.Μ. στη Συμμαχία, εφόσον δεν έχει λυθεί ακόμη το ζήτημα της ονομασίας της, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η αναβολή της πρόσκλησής της, όπως δήλωσε διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.
«Η πρόσκληση αναβάλλεται», δήλωσε διπλωμάτης ευρωπαϊκής χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ για τα αποτελέσματα του δείπνου εργασίας των ηγετών και των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αν. Μορατίνος «για την ώρα, η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να συμφωνήσει στην είσοδο της Μακεδονίας και θα προηγηθούν η Κροατία και η Αλβανία.
Πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΤ1 αναφέρουν ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα, προκειμένου να υπάρξει η τελική διατύπωση για την αναβολή της πρόσκλησης ένταξης της Π.Γ.Δ.Μ. Κατά τις πληροφορίες αυτές, η Ελλάδα θα επιμείνει να υπάρξει διατύπωση που να αναφέρει πως πρώτα θα εξευρεθεί οριστική λύση στο θέμα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ. στο πλαίσιο του ΟΗΕ και εν συνεχεία θα ληφθεί απόφαση της Συμμαχίας για πρόσκληση προς την Π.Γ.Δ.Μ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη διάρκεια του δείπνου διατυπώθηκαν οι απόψεις των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, ωστόσο οι πιέσεις δεν ήταν ασφυκτικές. Εκτός των γνωστών θέσεων που διατυπώθηκαν από τις ΗΠΑ, υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκε η Γαλλία, ενώ υπέρ της ένταξης της Π.Γ.Δ.Μ. τάχθηκε η Σλοβενία καθώς και η Γερμανία και η Τουρκία, αλλά με πιο ισορροπημένες διατυπώσεις (προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ), καθώς και η Γερμανία και η Τουρκία, αλλά με πιο ισορροπημένες διατυπώσεις.
Επίσης δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στη συμμαχία, σύμφωνα με διπλωμάτη του ΝΑΤΟ.
Αναλυτικότερα:
Στο Βουκουρέστι βρίσκεται από το απόγευμα η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Η σύνοδος του ΝΑΤΟ άρχισε το απόγευμα στο Βουκουρέστι με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για «αίνιγμα» όσον αφορά στη διατύπωση που θα χρησιμοποιήσει η συμμαχία για την αναβολή της ένταξης της Π.Γ.Δ.Μ. Τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η συζήτηση εντός του 2008 και πριν το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία ήταν τα σενάρια που εξετάσθηκαν.
Η καθυστέρηση στην πρόσκληση ένταξης της Π.Γ.Δ.Μ. στο ΝΑΤΟ θα πυροδοτούσε πάθη και θα τροφοδοτούσε κλίμα αποσταθεροποίησης στην περιοχή δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας. «Ο φόβος μου είναι μήπως διάφορες δυνάμεις από διάφορες εθνικότητες ενδυναμωθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σαλί Μπερίσα.
Όλα είναι ανοιχτά ως προς το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, είχε δηλώσει το απόγευμα ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Τζέιμς Απατουράι. Eρωτηθείς σχετικά σημείωσε πως υπάρχουν τέσσερα ενδεχόμενα: να μην μπει καμία χώρα, να μπει μία, να μπουν δύο και να μπουν τρεις.
«Είμαι ευτυχής γι αυτό που περιμένω από την πλευρά των άλλων ηγετών για την επιθυμία τους να υποστηρίξουν το Αφγανιστάν», δήλωσε ο Μπους κατά το τέλος των συνομιλιών του με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ.
Ο Μπους, ζήτησε από τους συμμάχους των ΗΠΑ να στείλουν περισσότερους στρατιώτες στο Αφγανιστάν. «Αν λάβουμε αύριο μια αποσαφήνιση σε ότι αφορά την υποστήριξη, με προσφορά στρατιωτών, όπως δείξατε ότι αυτή μπορεί να είναι η περίπτωση, οι Αφγανοί θα είναι περισσότερο από ευγνώμονες.
«Για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα δούμε», δήλωσε.

Σταθερή στην στρατηγική

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση με ισχυρά επιχειρήματα και αποφασιστικότητα και έχοντας την ομόθυμη στήριξη του πολιτικού κόσμου, ήταν και είναι αποφασισμένη να επιμείνει μέχρι τέλους στη θέση, την οποία, άλλωστε, έχει διατυπώσει δημοσίως, ότι «μη λύση στο θέμα της ονομασίας σημαίνει μη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ».
Η «κόκκινη γραμμή» για την ελληνική πλευρά ήταν η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα λαμβάνει υπόψη την πολιτική πραγματικότητα στην περιοχή και θα ισχύει έναντι όλων και ακόμη ότι η όποια συμφωνία (για το όνομα) θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επίσης η ελληνική πλευρά έχει διευκρινίσει ότι επιθυμεί μόνιμη και όχι προσωρινή λύση, καθώς επίσης ότι η «ενδιάμεση συμφωνία» δεν μπορεί να χρησιμοποιείται επιλεκτικά.
Το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη και Άμυνας κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, οι οποίοι συνοδεύουν τον πρωθυπουργό. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και η στρατηγική της χώρας μας.

Εναρξη

Η επίσημη έναρξη της Συνόδου προβλέπεται για σήμερα το πρωί και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ειδική συνάντηση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με χώρες προς τις οποίες θα απευθυνθεί πρόσκληση. Στη συνάντηση θα υπάρξει ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ομιλία του Προέδρου Μπους και ομιλίες των ηγετών των χωρών που θα προσκληθούν.
Περί τη μία μετά το μεσημέρι θα δοθεί γεύμα εργασίας του Συμβουλίου Ευρωατλαντικής Συνεργασίας και το απόγευμα θα υπάρξει Σύνοδος για το θέμα του Αφγανιστάν.
Στις 7 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί, στο «Ατενέουμ», πολιτιστική εκδήλωση και θα ακολουθήσει δείπνο για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και για τους υπουργούς.
Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί αργότερα και στις 2 το απόγευμα αύριο και ο Κώστας Καραμανλής θα αναχωρήσει από το Βουκουρέστι για την Αθήνα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου