ΤΟΠΙΚΑ

ΑΛΕΞΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Βρόγχος» το νέο ασφαλιστικό

αλεξησ-μητροπουλοσ-βρόγχος-το-νέο-α-851206

Δραματικές επιπτώσεις στις εργαζόμενες γυναίκες, στις επικουρικές συντάξεις και στις ενοποιήσεις των ταμείων προέβλεψε με την εφαρμογή του νομοσχεδίου Πετραλιά για το ασφαλιστικό ο διακεκριμένος εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος.
Ο κ. Μητρόπουλος ήταν ο βασικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε χθες στο Βόλο το Επιμελητήριο Μαγνησίας για το τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ, όπου παρουσίασε τις βασικές πτυχές του νέου θεσμού, χωρίς βέβαια να λείψουν από το στόμα του ειδικού οι αναφορές στο ασφαλιστικό, αφού δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από το κοινό.
Ο κ. Μητρόπουλος, εμμέσως πλην σαφώς, επέκρινε την κυβέρνηση για το ”ψαλίδισμα των επικουρικών συντάξεων”, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν επιχείρησε να θίξει τα επικουρικά ταμεία, που στήριζαν και στηρίζουν εν πολλούς τις χαμηλές κύριες συντάξεις.
Επισήμανε ότι το νέο ασφαλιστικό ουσιαστικά αποτελεί “βρόγχο” για χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες και ειδικότερα γι’ αυτές που ήδη βρίσκονται στην αγορά εργασίας, αλλά και οι νεότερες που τώρα εξασφαλίζουν απασχόληση.
Για τις επικουρικές συντάξεις ο ίδιος εκτίμησε ότι μετά το 2013 που θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος, η μείωση των επικουρικών θα είναι δραματική, θίγοντας χιλιάδες εργαζομένων, παρότι αποτελούν έναν ευαίσθητο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος.
“Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα σεβάστηκαν τις επικουρικές συντάξεις, γιατί ήταν ένα δίχτυ ασφαλείας που προστάτευε όσους είχαν χαμηλές κύριες συντάξεις, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος, ενώ όσον αφορά στην ενοποίηση των ταμείων ήταν σαφής.
Θα δημιουργηθούν σοβαρές διεργασίες στο μέλλον, αφού με μαθηματική ακρίβεια οι ενοποιήσεις θα οδηγήσουν οπωσδήποτε σε μείωση συντάξεων, ενδεχομένως αύξηση εισφορών αλλά και άλλα δεινά για τους ασφαλισμένους.
Καλωσορίζοντας τον κ. Αλέξη Μητρόπουλο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος ανέφερε ότι η
η ημερίδα είχε στόχο να ενημερωθούν οι Βολιώτες και ιδιαιτέρα οι νέοι άνθρωποι για το τεστ δεξιοτήτων για τις προσλήψεις στο δημόσιο.
“ Κάθε χρόνο υποβάλλονται 500.000 αιτήσεις για προσλήψεις στον ΑΣΕΠ και παράλληλους διαγωνισμούς που γίνονται. Γίνεται κατανοητό ότι το Επιμελητήριο δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε τόσο σοβαρά ζητήματα, γι’ αυτό και ζητήσαμε από έγκριτους επιστήμονες, όπως ο κ. Μητρόπουλος, να ενημερωθεί ο κόσμος για τη διαδικασία αυτή”, τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Σπηλιόπουλος.

Νέο θεσμικό εργαλείο
το τεστ δεξιοτήτων
Στο πλαίσιο της ημερίδα απαντήθηκαν ζητήματα που αφορούν στο πανελλήνιο τεστ δεξιοτήτων για τις προσλήψεις στο δημόσιο, ένα θεσμό που δοκιμάζεται για πρώτη φορά.
«Ήταν επιτυχία του θεσμικού πλαισίου που καθιερώθηκε το τεστ δεξιοτήτων, αφού για πρώτη φορά μετέχουν τόσοι πολλοί ενδιαφερόμενοι με πτυχία για μία θέση στο δημόσιο, ανέφερε ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος, που εκτίμησε ότι “θα είναι η πρώτη φορά που ουσιαστικά θα δοκιμαστεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης, που επιχειρώντας στην πράξη έναν τέτοιον θεσμό, προσδοκά τη λεγόμενη επανίδρυση του κράτους. Την εξορθολογίκευση δηλαδή των υπηρεσιών του δημοσίου, την πρόσληψη των καλύτερων και την καλύτερη λειτουργία του δημοσίου, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, πράγμα που καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν το πέτυχε.»

Γαλάζιες συνεντεύξεις…
Ο κ. Μητρόπουλος σχολίασε θετικά την 15χρονη πορεία του ΑΣΕΠ, αν και δεν παρέλειψε να σημειώσει τα παρατράγουδα που σημειώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, με προσλήψεις από το παράθυρο που έγιναν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για να εξυπηρετηθούν, όπως είπε, ίδια συμφέροντα.
Επικαλέστηκε μάλιστα την πρόσφατη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, που ανέδειξε αρκετά ζητήματα παραβίασης, και του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου και, βεβαίως, την ομηρία δεκάδων συμβασιούχων σε δημοτικές επιχειρήσεις με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας, που είναι απλήρωτοι, διότι κάποιοι Πάρεδροι, όπως ανέφερε ο γνωστός εργατολόγος, τα έχουν στυλώσει και δεν πληρώνουν αυτούς που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, διότι το Προεδρικό Διάταγμα δυστυχώς τους έβγαλε εκτός…
“Έχει κλονιστεί πλέον διαχρονικά η αξιοπιστία όλων των κυβερνήσεων σε αυτό το θέμα, γι’ αυτό και έχουμε ανάγκη από θεσμούς αξιοπιστίας και αξιοκρατίας για να δοκιμαστούν με καθαρά, τυπικά και ανοιχτά κριτήρια τα προσόντα των παιδιών, τόνισε ο κ. Μητρόπουλος.
Τα παιδιά που βγαίνουν από τα πανεπιστήμια, δεν πιστεύουν ότι υπάρχει αξιόπιστο κράτος. Εδώ θα δοκιμαστεί και η αξιοπιστία κράτους αλλά και του θεσμού. Αποτιμώ θετικά την λειτουργία του ΑΣΕΠ, παρόλο που οι κυβερνήσεις το «τρύπησαν» με 45 εξαιρέσεις από το νόμο…
Ως θεσμός, ως σύλληψη και ως υλοποίηση έχει πράγματι πετύχει, όμως οι κυβερνήσεις το κατακρεούργησαν για να εξυπηρετήσουν ίδια συμφέροντα”, κατέληξε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου