ΤΟΠΙΚΑ

Πυρήνας Χρυσής Αυγής Μαγνησίας: Πιάστηκαν πριν κάψουν το τζαμί με μολότοφ

πυρήνας-χρυσής-αυγής-μαγνησίας-πιάστ-633062

Αποκαλυπτικό για τη δράση του πυρήνα της Χρυσής Αυγής στη Μαγνησία είναι το περιεχόμενο δικογραφιών που σχημάτισε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου σε βάρος συνολικά επτά μελών της οργάνωσης τον Νοέμβριο του 2012 και τον Μάρτιο του 2013.

Στην πρώτη περίπτωση, αστυνομικοί της Ασφάλειας εντόπισαν και συνέλαβαν τρία μέλη της Χ.Α., λίγα λεπτά πριν πυρπολήσουν με βόμβες μολότοφ τζαμί που λειτουργεί στην οδό Αδμήτου της Νέας Ιωνίας του Βόλου. Αποκαλυπτική είναι η κατάθεση του 22χρονου Κ.Δ. σε βάρος του οποίου εκκρεμεί δίωξη για παράνομη κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών.

Απαντώντας σε ερώτηση του ανακριτή σχετικά με τα κίνητρα που τον οδήγησαν στην ένταξή του στη Χ.Α., ο 22χρονος κατέθεσε μεταξύ άλλων ότι «βρεθήκαμε με τους υπόλοιπους στα γραφεία της Χ.Α. καθώς είχα ακούσει ότι προσφέρουν δουλειές σε Ελληνες και εγώ ήμουν σε αναζήτηση εργασίας καθώς είμαι άνεργος».

Στη συνέχεια της απολογίας του ενώπιον του ανακριτή, ο 22χρονος αποκαλύπτει ότι «όση ώρα διήρκεσε η συνάντησή μας στα γραφεία (σ.σ.: το απόγευμα της 15ης Νοεμβρίου 2012), μας ενημέρωναν για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, δηλαδή μας εξηγούσαν την ιστορία όπως έχει πραγματικά».

Ο νεαρός προσπάθησε να δικαιολογήσει τα μαχαίρια που οι αστυνομικοί βρήκαν στην κατοχή του λέγοντας ότι αποτελούσαν ενθύμιο από τις ειδικές δυνάμεις του Στρατού, όπου υπηρετούσε έως τον Αύγουστο του 2012. Στην κατάθεσή του στην Ασφάλεια Βόλου, το μεσημέρι της 15ης Νοεμβρίου, ο 22χρονος είχε αναφέρει σχετικά με τη σύλληψή του:

«Φτάνοντας στην περιοχή της Ν. Ιωνίας και συγκεκριμένα την οδό Αδμήτου, είδαμε να κινείται ένα περιπολικό. Βλέποντάς το ο Ζ. (σ.σ.: αναφέρει το όνομα του οδηγού) μας είπε ότι κινείται εκεί η Αστυνομία γιατί επιτηρεί ένα τζαμί στο οποίο προσεύχονται μουσουλμάνοι. Ξεκινήσαμε να επιστρέφουμε σπίτι χωρίς να συμβεί κάτι, ωστόσο στην οδό Γιάννη Δήμου μας σταμάτησε για έλεγχο η Αστυνομία».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απολογία και του 27χρονου Μ.Κα., που, όπως αποκαλύπτεται, το βράδυ της σύλληψής του ταξίδεψε από τη Νίκαια Λάρισας στον Βόλο προκειμένου να παρευρεθεί στα γραφεία της Χ.Α. και να πάρει μέρος στον εμπρησμό του τζαμιού.

«Στις 7 μ.μ. ήμουν στο σπίτι μου στο χωριό και μιλήσαμε με τον Δ. και μου είπε να έρθω από τον Βόλο. Γύρω στις 8.30 μ.μ. τηλεφώνησα στον Κ. και μου είπε ότι ήταν στα γραφεία της Χ.Α. για να ρωτήσει για δουλειά». Στην ερώτηση του ανακριτή γιατί εντάχθηκε στη Χ.Α., ο 27χρονος απάντησε ότι «δύο φορές πήγα για να δούμε τι είναι και εάν χρειάζεται να βοηθήσουμε, να δώσουμε αίμα, για παράδειγμα». Έκλεισε την απολογία του λέγοντας ότι ο πατέρας του είναι κτηνοτρόφος και ότι η μητέρα του έπασχε από σοβαρή ασθένεια.

Και οι τρεις συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή. Η υπόθεσή τους συγκαταλέγεται μεταξύ των 32 που έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία του Αρείου Πάγου για τη Χρυσή Αυγή. Το ίδιο και η υπόθεση σύλληψης τον περασμένο Μάρτιο τριών νεαρών (ανάμεσά τους και ένας ανήλικος) για τον εμπρησμό ΑΤΜ της Τράπεζας Κύπρου που λειτουργεί στον οδό Λαρίσης 150, στην πόλη του Βόλου.

Οι τρεις συλληφθέντες κατηγορούνται ότι τα ξημερώματα της 28ης Μαρτίου πλησίασαν το υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους και, αφού πρώτα έσπασαν με πέτρες τζαμαρία στην πρόσοψη, πυρπόλησαν με βόμβες μολότοφ το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης της τράπεζας.

Από το περιεχόμενο της δικογραφίας που σχημάτισε σε βάρος τους η Ασφάλεια Βόλου, προκύπτει ότι οι νεαροί λίγα λεπτά μετά την επίθεση εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από αστυνομικούς καθώς το ένα από τα δύο μηχανάκια που χρησιμοποίησαν για να απομακρυνθούν από το σημείο της επίθεσης υπέστη βλάβη. Στα σπίτια των τριών, αστυνομικοί είχαν βρει σιδερογροθιές, ξύλινα ρόπαλα, μπλούζες με το λογότυπο «Χρυσή Αυγή – Τ.Ο. Μαγνησίας» κ.ά.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας συνελήφθησαν οι γονείς του 17χρονου Ο.Α., καθώς τη στιγμή της έρευνας η μητέρα του ανηλίκου απομάκρυνε από το σπίτι τρία όπλα που κατείχε παράνομα ο σύζυγός της.

Πηγή: Η Καθημερινή

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου