ΤΟΠΙΚΑ

Απορρίφθηκε από τη Βουλή η πρόταση για δημοψήφισμα

απορρίφθηκε-από-τη-βουλή-η-πρόταση-για-851206

Υπόμνημα για τις υπογραφές που συγκεντρώθηκαν από τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς και από πολίτες, υπέρ του αιτήματος διενέργειας δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό παρέδωσαν χθες βράδυ, στον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ Ι. Παναγόπουλος και Σπ. Παπασπύρου αντίστοιχα. “Ενημέρωσα τους προέδρους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο θεσμικός τρόπος αιτήματος για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος ύστερα από πρωτοβουλίες βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης με βάση το άρθρο 44 του Συντάγματος”, ανέφερε ο κ. Σιούφας στη Βουλή. Οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν ανέρχονται σε 424.889.
Ωστόσο η πλειοψηφία των βουλευτών καταψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ και με την οποία ολοκληρώθηκε η σχετική συζήτηση στη Βουλή.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, επί συνόλου 298 παρόντων βουλευτών, υπέρ της πρότασης διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκαν 146, ενώ κατά τάχθηκαν 152 βουλευτές.
.Νωρίτερα, υπερασπιζόμενη το ψηφισμένο νόμο για το ασφαλιστικό, η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά αναφέρθηκε στην ομοψυχία που υπάρχει σχετικά με το θέμα της Π.Γ.Δ.Μ. και αναρωτήθηκε γιατί η αντιπολίτευση δεν αντιμετωπίζει με την ίδια συναίσθηση χρέους και ευθύνης το θέμα του ασφαλιστικού, θέμα που έχει να κάνει με τα δικαιώματα και τη ζωή των επόμενων γενιών.
Η κ. Πετραλιά κατηγόρησε την αντιπολίτευση για μικροκομματικά συμφέροντα, τα οποία προτάσσονται πάνω από το πραγματικό κοινωνικό συμφέρον, για ιδιότυπο διαγωνισμό εντυπώσεων, για λαϊκισμό, κινδυνολογία και όξυνση του συναισθήματος της ανησυχίας που πάντα γεννάει η αλλαγή, ενώ έκανε λόγο για έλλειψη προτάσεων («μη πρόταση για μη λύση») και για προσπάθεια κατανομής ρόλων της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Η υπουργός Απασχόλησης χαρακτήρισε την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος απολίτικη πράξη, υποστηρίζοντας πως γίνεται προσπάθεια να μετατεθεί η ευθύνη στους πολίτες. «Μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη πρέπει να περιγράφει με ειλικρίνεια το πρόβλημα και ταυτόχρονα να δίνει εκείνες τις λύσεις που μπορούν πραγματικά να το αντιμετωπίσουν. Να απευθύνεται στους πολίτες χωρίς φόβο και χωρίς να ωραιοποιεί τις καταστάσεις. Αυτήν την αντίληψη υπηρετεί η κυβέρνηση».
Το ψηφισμένο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό είναι κοινωνικά δίκαιο και επεκτείνει, δεν αλλάζει, τις βάσεις του συστήματος όπως αυτές τέθηκαν με τους νόμους Σουφλιά (1990) και Σιούφα (1992) σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και αναρωτήθηκε εάν κάθε φορά που η κυβέρνηση φέρνει ασφαλιστικό ζήτημα, κατά τη γνώμη της αντιπολίτευσης, θα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει δημοψήφισμα.
Αν ήταν τα πράγματα όπως τα λέει το ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να ζητήσει δημοψήφισμα τότε (1990-1992) στο μείζον, όταν έμπαιναν οι βάσεις της τριμερούς χρηματοδότησης και όχι τώρα, στο έλασσον, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος. Αναρωτήθηκε, επίσης, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν είχε τη «θεία έμπνευση» να πάει σε δημοψήφισμα για το νόμο Ρέππα, τον οποίο -όπως είπε- είχε χαρακτηρίσει «Λυδία λίθο» για την επίλυση του Ασφαλιστικού.
Αφού χαρακτήρισε «έωλη» τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παυλόπουλος παρατήρησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πιο ικανή από την κυβέρνηση μόνο για να κάνει «χάπενινγκ» στην πλατεία Συντάγματος και ότι στερείται επιχειρημάτων για το Ασφαλιστικό. Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος, και πέρασε και θα εφαρμοστεί.
«Ακόμα και αν η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό φέρνει πρόσκαιρα τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που η κοινοβουλευτική πλειοψηφία επιθυμεί, η ίδια η διαδικασία του δημοψηφίσματος καλλιεργεί το έδαφος για επίτευξη κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης τουλάχιστον για τα 2-3 μεγάλα θέματα στα οποία όλοι συμφωνούμε ότι απαιτούνται αλλαγές» ανέφερε στην ομιλία της η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη.
«Αν σ΄ αυτόν τον τόπο, πιστεύουμε όλοι πως χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις πρέπει να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένα λαϊκό κίνημα υπέρ των μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα. Όλοι νομίζω συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν καλά σχεδιασμένες αλλαγές τουλάχιστον για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, ένα αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα και ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσματικό διοικητικό σύστημα και ρυθμιστικό πλαίσιο» συνέχισε η κα Κατσέλη.
Για παραπλάνηση του λαού από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα εξουσίας, έκανε λόγο στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, υπενθυμίζοντας ότι «από το 1975 μέχρι σήμερα, μόνον οι κυβερνήσεις αποφασίζουν».
«Ακόμα και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ κατά τη συνταγματική αναθεώρηση για συλλογή υπογραφών του 5% του εκλογικού σώματος, παραπέμπει στη Βουλή για την τελική απόφαση και αποκλείει τα δημοσιονομικά και τα ασφαλιστικά ζητήματα. Η ΝΔ έχει επίσης την ίδια αντίληψη – πως τα δημοσιονομικά ζητήματα εξαιρούνται της δυνατότητας δημοψηφίσματος και πως το ασφαλιστικό συνιστά με διασταλτική έννοια, δημοσιονομικό ζήτημα» ανέφερε ο κ. Χαλβατζής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου