ΤΟΠΙΚΑ

Αντί πανηγυρισμών, ας προβληματισθούμε

αντί-πανηγυρισμών-ας-προβληματισθού-851206

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που κατέφθαναν μέχρι αργά χθες το βράδυ από το γεύμα των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, αποφύγαμε τα χειρότερα και, αν μη τι άλλο, κερδίσαμε χρόνο μέχρι την επόμενο Σύνοδο στο Βερολίνο, σε λίγους μήνες.
Η αποφασιστική στάση στην προβολή του “βέτο” αν επειχειρούνταν ένταξη των Σκοπίων χωρίς να έχει λυθεί το πρόβλημα με την ονομασία τους και με τις ελληνικές αντιρρήσεις στις προτάσεις Νίμιτς, έφερε και τις απαραίτητες “συμμαχίες” από άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Οχι αναγκαστικά επειδή αναγνωρίζουν το ελληνικό δίκαιο, αλλά περισσότερο επειδή έτσι προασπίζουν και δικά τους συμφέροντα.
Η –σύμφωνα με τις πληροφορίες- αποφασιστική απόρριψη και της πρότασης για ένταξη των Σκοπίων προσωρινά ως FYROM με τη δέσμευση να βρεθεί λύση σύντομα, απέτρεψε τη δυσμενή εξέλιξη που οι ΗΠΑ προσπάθησαν να επιβάλουν.
Θετική χθεσινή εξέλιξη, αλλά για την ώρα. Ας μην βιαστούμε να πανηγυρίσουμε. Πρώτον, διότι είναι βέβαιο ότι οι πιέσεις πλέον θα είναι ισχυρότερες με ανοιχτό το ενδεχόμενο των πολιτικών εξελίξεων. Δεύτερον, διότι φθάσαμε στο σημείο να απειλούνται εθνικά συμφέροντα από τους λανθασμένους χειρισμούς που προηγήθηκαν και οι οποίοι επέτρεψαν να δημιουργηθεί ένα κλίμα (ή βεβαιότητα) υποχωρητικότητας. Τα ίδια λάθη είναι το ίδιο εύκολο να επαναληφθούν.
Πιο χρήσιμο θα είναι αντί των πανηγυρισμών (σ.σ. επαναλαμβάνουμε, εφ’ όσον οι βραδινές πληροφορίες για την εξέλιξη στο Βουκουρέστι είναι αληθείς) να σκεφθούμε. Διότι η χθεσινή εξέλιξη δεν είναι άσχετη και από το γεγονός ότι έστω και την τελευταία στιγμή επιχειρήθηκε η εθνική συνεννόηση και η συμφωνία στα ελάχιστα, έστω κοινά, των διαφορετικών απόψεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου